Berta Sándor

A Microsoft tarolhat az ARM processzoros táblagépeknél

Az ázsiai PC-gyártók amiatt aggódnak, hogy kiszorulhatnak a Windows RT-s tábla PC-k piacáról, mert nem fognak tudni versenyezni az olcsó Surface táblákkal.

A Microsoft OEM-partnerei attól tartanak, hogy beigazolódnak azok a korábbi hírek, miszerint az amerikai vállalat 199 dollárért kínálja majd a Surface táblagépeket. Amennyiben ez megvalósul, úgy könnyen kiszorulhatnak a piacról. A notebookgyártók arra számítanak, hogy nem fognak tudni versenyezni a Surface tábla PC-kkel, ők ugyanis nem fogják tudni 200 dollárnál olcsóbban kínálni saját termékeiket. Ezért a Dell és a Hewlett-Packard, illetve a Toshiba példáját követheti az Asus, a Lenovo és a Samsung is. A Toshiba néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy nem készít Windows RT-s táblát.

Ázsiai vélemények alapján a Microsoft pontosan tisztában van lépése következményeivel, azonban arra koncentrál, hogy mielőbb megvesse a lábát a tábla PC-k piacán, s ezért még azt is hajlandó kockáztatni, hogy végképp megromlik a kapcsolata az OEM-partnereivel. A legnagyobb problémát az jelentené, hogy a gyártóknak esélyük sem lenne arra, hogy az alacsony árból fakadó veszteséget az alkalmazásboltok bevételeiből pótolják ki.


David Schmoock, a Lenovo észak-amerikai részlegének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a Windows RT-s táblagépek "nagyon agresszív árakkal" fognak hódítani. A készülékekkel elsősorban a végfelhasználókat és nem a céges ügyfeleket célozzák majd meg. Schmoock arra számít, hogy a Windows RT-s eszközök 200-300 dollárba fognak kerülni.

Az IDC elemzője azt prognosztizálta, hogy az év végéig 3 millió Surface táblát ad el a Microsoft. Bob O'Donnell, az IDC munkatársa szerint az eladott termékek között egyaránt lesznek ARM, illetve processzorosak. A Microsoft azt tervezi, hogy kizárólag saját bolthálózatán keresztül értékesíti a készülékeket. Azonban O'Donnell szerint, ha több milliót akarnak eladni a Surface tábla PC-kből, akkor ehhez egy átfogóbb terjesztési stratégiára lesz szükség. Az alacsony ár nem biztos, hogy hosszú távon önmagában vonzó lesz, hiszen az is meghatározó lesz, hogy milyen szolgáltatásokat kínál majd a vállalat a táblák mellé. A zenei és a videoszolgáltatások mellett megjelenhet az Xbox LIVE is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #79
    Ez így nem igaz.

    Magyarországon maximum 30 nap áll a szerviz rendelkezésére, hogy a hibát elhárítsa. Ha te beviszed a kereskedőhöz, akkor az ő feladata, hogy elintézze, hogy 30 nap alatt kész legyen a szervizelés. Ha ezt nem tudja megoldani, akkor te, mint vevő kérheted a készülék cseréjét vagy pénzvisszafizetést. Ha pedig ezeket nem teljesíti, van lehetőséged jogi útra terelni itthon a dolgot.

    Egy külföldi forgalmazóra azonban ez nem vonatkozik. Addig ül a terméken, ameddig akar. Ha pedig a gyártóval kell tárgyalni, az még bonyolultabb. Mígg itthon legalább a vételárat visszakövetelheted, addig egy külföldi cégnél még ezzel sem élhetsz, mert szarnak rád.

    Szóval igen, lehet, hogy alapvetően olcsóbb, de nagyobb a kockázat, (általában) több ideig tart a javíttatás, ráadásul nehézkesebb az információáramlás, szóval még azt is jóval nehezebb megtudni, hol is van a készüléked. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megéri-e neki kockáztatni a tábla árát vagy inkább vesz itthon drágábbat, de olyat, aminél tud intézkedni, ha úgy jönnek össze a dolgok.
  • lordsithlord #78
    Ismét egy rohadtul hozzáértő hozzászólás...

    Nincs billentyűzet a tablethez?



    Tessék mondani, akkor ez itt mi...?

    Nem lehet egeret csatlakoztatni a tablethez?



    Akkor erre is megkérdezném: ez vajon mi?

    Ez ugyan egy márkás Logitech megoldás, vezeték nélküli, így az ára is szép, de kipróbáltam, megfelelő beállításokkal BT-s egér bármilyen működik a táblával, hogy azt már ne is említsem, hogy van olyan billentyűzetes tartó, amin van USB csati, így akár vezetékes egér is csatlakoztatható a készülékhez.

    Megjegyzem, egy 10"-os, jól belőtt táblánál az egér teljesen felesleges eszköz, csont nélkül lehet kezelni. Kipróbáltam az új Samsung Galaxy Tab2 10,1-es készüléket, miután beállítottam a kijelzőt, megközelítőleg ugyanolyan pontossággal sikerült rajta navigálni, mint egérrel. Távoli asztalkezelést is kipróbáltuk, csont nélkül ment, az egyetlen fennakadást az okozta néha, hogy az asztali gép netjénél lassú volt a feltöltés, így néha be-beakadt.
  • hungi #77
    Maradtam volna csendben? Billentyűzetet és egeret is tudsz használni Androidon már ezer éve. Ennyit rólad....
  • narumon #76
    mtorrent.. biztos be lehet állítani nem tudom. És símán logmeinnel bemegyek a NAS-ra oszt csókolom :)
  • errorista #75
    valószínűleg van a torrentednek html felülete is -.-
  • narumon #74
    Szerintem ezek vészmegoldások, de arra jó, hogy pl én távolról a torrentet szoktam buzerálni, nem túl kényelmes ipadról nyilván, de annyira nem vészes, rá tudok nézni el tudom indítani amit kell, de biztos nem állnék neki mondjuk word-öt indítani a gépen :)
  • kakamatyi123 #73
    >A másik meg hogy ha nem tetszik, a kínálat, távoli asztalozzatok egy >Windows/Osx/Linux/akármi szerverre, és meg van oldva a szoftverellátottság.
    >Ja hogy ti nem tudjátok ezt megoldani? Ki nem szarja le?

    Ja, es egy eger+bill nelkuli tablettel hasznalod a Desktopra tervezett szoftvereket:)
    Nem is tudom, inkabb csondbe maradtal volna... :)
  • Én Ki Más #72
    és tessék mondani erre rá lehet húzni a vindows78-at ?
  • hungi #71
    A másik meg hogy ha nem tetszik, a kínálat, távoli asztalozzatok egy Windows/Osx/Linux/akármi szerverre, és meg van oldva a szoftverellátottság.
    Ja hogy ti nem tudjátok ezt megoldani? Ki nem szarja le?
  • hungi #70
    Bazz attól még hogy van rá 20000000 millió szar app, nem jelenti, hogy a maradék 3000 ne lenne elég.
    PC-re ez az arány szerintetek jobb, csak azért, mert nem lehet ilyen könnyen statisztikát készíteni belőle?