Berta Sándor

A Surface-t támadta az Acer vezetője

J. T. Wang, az Acer első embere élesen kritizálta az amerikai céget. Szerinte az, hogy a Microsoft megjelenik a táblagép-piacon "negatívan befolyásolja a globális ökorendszert".

A PC-gyártók - érthetően - attól tartanak, hogy a Microsoft megjelenésével, csökkenni fog a forgalmuk és a bevételük, ezért egyáltalán nem örülnek a lépésnek és ennek az Acer vezérigazgatója most hangot is adott. Arra utalva, hogy a hardverpiacon nem csak a redmondi cég lesz jelen, kijelentette: "Megmondtuk nekik, hogy még egyszer gondolják ezt át. Alaposan gondolják át. Ez ugyanis erősen negatív hatással lenne az ökorendszerre és más gyártók dühösen reagálhatnának." Majd ezt üzente a Microsoftnak: "Egyetlen olyan dolog sincs, amiben jók vagytok, így kérlek kétszer is gondoljátok meg ezt a dolgot."

A Surface tábla PC-k piacra dobásával a Microsoft teljesen új helyzetet teremtett, hiszen gyakorlatilag korábbi OEM-partnerei közvetlen vetélytársává vált. A gyártók eddig nem igazán reagáltak az új fenyegetésre; egyrészt kivártak, másrészt meglepte őket a lépés és nem tudták, hogy kockáztassanak-e, összerúgják-e a port a Surface miatt a tengerentúli társasággal vagy ne. Úgy tűnik azonban, hogy az Acer vezetőinél elszakadt a cérna, féltik a bevételeiket és aggódnak amiatt is, hogy a Windows 8 esetleges sikertelensége rájuk is erős hatással lesz.

"Mit tegyünk, ha a Microsoft beszáll a hardverüzletbe? Továbbra is a partnerei legyünk vagy keressünk más alternatívákat?" - tette fel a kérdéseket Campbell Kan, a tajvani vállalat globális PC-üzletekért felelős elnöke. A menedzser szerint meg fogják fontolni, hogy miként reagáljanak a Surface táblákra és a Microsoft hardverpiacot érintő további lépéseire, bejelentéseire. Akár az a forgatókönyv is szóba kerülhet, hogy a kapcsolat elmérgesedik, lazább lesz vagy teljesen megszűnik. A Microsoft persze tisztában van a kockázattal és erre utalt is az Egyesült Államok Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) eljuttatott egyik dokumentumban.

Tény, hogy a Microsoft azt kockáztatja, hogy a Surface miatt kiábrándulnak belőle az OEM-partnerei és végül velük kell majd versengenie, lehet, hogy megnyugtatásukra állapították meg ilyen magasan az árát. Tim Coulling, a Canalys elemzője úgy nyilatkozott, hogy a június közepén bemutatott Surface táblagépek túl drágák lesznek ahhoz, hogy a társaság jelentős piaci részesedést szerezhessen, ráadásul a készülékeket kizárólag a Microsoft boltjaiban lehet majd megvásárolni és ez aligha lesz elég a sikerhez. A Canalys álláspontja szerint a Surface gépek piacra dobása komoly hiba volt a Microsoft részéről. Ahhoz, hogy a Windows 8 a táblagépek piacán sikeres legyen, a cégnek szüksége lenne hardverpartnerei segítségére, de a Surface kifejlesztésével pont őket haragította magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #37
    Tegnap egy iskolában dolgozó kollégával a fél napunk ráment, hogy az iskola gépeit újra kellett volna húznia, de a Tisztaszoftver-es kóddal telepített gép nem frissült, mivel az MS szervere gyakorlatilag az első frissítésnél letiltja a kiadott kóddal telepített Windows-okat. Felhívta a Tisztaszoftver-es kapcsolattartót, az illető közölte, hogy nuku megfelelő kód, telepítse a gépekre a hozzájuk kapott OEM Windows XP-ket. Mit ne mondjak, marhajó buli volt közel 150 gép között körbe-körbe rohangászni, mindegyik gépre matricát ragasztani, feljegyezni, melyik géphez melyik csomag tartozik, a kódokat egyenként beadni, mert ugye OEM-nél nem lehet a csoportos telepítést megcsinálni...

    Szóval ha szerinted működik a Tisztaszoftver program, légy szíves tudd már meg, hogy ki tud érvényes, a programba tartozó kódot kiadni egy oktatási intézménynek, mert mikor már a Tisztaszoftver kapcsolattartója is azt mondja, hogy a program halott jelenleg, a Tisztaszoftver honlapján kitett telefonszámon is azt közlik, hogy nem tudnak új kódot kiadni, akkor ugye nem akarod azt bemagyarázni egy ezzel foglalkozó, gyakorlott informatikusnak, hogy ez a program akkor is él?
  • narumon #36
    Hol működik? Erre én is kíváncsi lennék, mert a honlap szerint nem. Nem is lehet rendelni jelenleg szoftvert.
  • errorista #35
    *kötözködés
  • errorista #34
    a tisztaszoftver működik jelenleg, oda van írva a vveblapjukra. Én úgy gondolom, nem kötöszködés, ha elhiszem egy szervezetnek, mikor azt állítják, hogy működnek
  • lordsithlord #33
    No akkor ezt gyorsan tisztázzuk: a CAMPUS program célja, hogy a felsőoktatásbeli diákok és tanárok ingyenesen használhassák a Microsoft termékeit. Ehhez kapnak egy belépési kódot egy felületre, ahonnan leszedhetik az éppen nekik kellő termékeket. Ez a felület már több, mint 1 éve nem elérhető az érintettek számára, a kódjaikat nem hosszabbították, újakat nem kaptak, szóval a program lényegében nem működik, csak névlegesen áll fenn. Ez pedig egyenértékű a megszűnésével, még ha csak ideiglenes is ez az állapot.

    A Tisztaszoftver helyzete lényegében ugyanez, annyi különbséggel, hogy ott nem évente kapnak az illetékesek új kódot, így a régiek egy része még él. De a lejárt kódokat nem cserélik, újakat nem adnak ki, szóval az iskolák az új gépeikre már csak OEM Windowst vagy MSDN-es verziót (ez utóbbit az előfizető intézményekben) tudnak telepíteni. Mint írtam, az MSDN az adott intézmény és az MS megegyezése, lényegében egyfajta előfizetés. Erre a felsőoktatásban van keret, ellenben a közoktatás problémáit nem oldja meg, mivel ott nincs rá megfelelő anyagi háttér.

    Szóval kötözködni lehet, egyik program sem működik jelenleg, sőt, a hírek szerint, mint azt már leírtam, nem is nagyon közelednek az állásfoglalások a tárgyalásokon (Microsoft-os konferencián konkrétan már temették mindkét projektet, ezért is kezdtek el már januárban a felsőoktatási intézményekkel MSDN szerződéseket kötni kedvezményesen). Valószínűleg nem véletlen, hogy bár eddig kizárólag a Microsoft volt Tisztaszoftver partner, most hirtelen előkerült két olyan, akik a nyílt forráskódú programokat támogatják.

    Szóval lehet kekeckedni, de ha egyszer a program nem végzi el a feladatát, akkor az a program bizony csak papíron létezik, ergo nem is működik, más szóval lehet, hogy csak ideiglenesen, de megszűnt. Erről ennyit.
  • errorista #32
    például ott, ahol azt állítod, nem tudod honnan van az infóm. mostmár tudod :D
    ugye milyen gyorsan avul el a hozzászólásod, és válik egy egynapos mondat igazból hamissá? :D

    de például a #25-nek ellenmond, ami azt állítja hazug módon, hogy hála a megszűntetésnek, ami nem igaz, mert nincs megszűntetés, tehát hála sincs
  • lordsithlord #31
    Még semmi nem dőlt el, folynak a tárgyalások (elég régóta), de a jelek szerint nem közelednek az álláspontok.
  • lordsithlord #30
    De jó is lenne, ha el is olvasnád annak az oldalnak a tartalmát, amit linkelsz...

    Tessék, ez van kint pontosan a fő lapon:

    "A közoktatási intézmények licenc ellátására vonatkozó megállapodás meghosszabbításáról folyó tárgyalások a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Microsoft között folyamatban vannak.
    A tárgyalások lezárásáig, illetve további hivatalos értesítésig (ami előreláthatóan hamarosan megtörténik) a programban használt szoftverek licencei az intézmények számára felhasználhatóak, telepíthetőek."

    Ha pedig rákattintasz akár a közoktatási, akár a felsőoktatási részre, 3 ikon fogad: Microsoft, HUEDU program, OpenEDU program. A Microsoft alatt ismét az elöző szöveg fogad, a HUEDU alatt az állam és a Novell közti megállapodásról van szó, az OpenEDU alatt pedig az OpenEDU program elemei vannak felsorolva, a hozzájuk tartozó PDF dokumentációkkal.

    No akkor szabadna tudnom, ez hol is mond ellent a #27-ben leírtaknak?
  • sanyicks #29
    sajnos nem szűnt meg, az m$ megfelelő vastagságú borítékot, vagy stílusosan nokiásdobozt adott az illetéket elvtársnak.
  • Sir Ny #28
    http://tisztaszoftver.hu/