Szekeres Viktor

Rekordot döntött az Obama-ellenes mozifilm

Miközben a legfrissebb akciófilm és horror csődöt mondott, egy nyíltan Obama-ellenes mozifilm okozott nagy meglepetést Amerikában, s döntött máris rekordot.

Szokás szerint rettenetesen lassú volt augusztus utolsó hétvégéje, már ami a premierfilmek szereplését illette az amerikai mozikban. A hagyományok ezúttal sem szakadtak meg, sikerfilm nem került bemutatásra, ráadásul a három széles körben vetített premier egyike sem érte el még a hétmillió dolláros három napos bevételt sem. Azonban akadt egy film, melyre felfigyelt Amerika, s mely mindhármat majdnem lekörözte.


Joseph Gordon-Levitt kerékpáros küldöncös akciófilmjének, a Fék nélkülnek (Premium Rush) a premierjét már kétszer is eltolták, de most végre bemutatásra kerülhetett, s ahogy az várható volt ennyi halasztás után, meg is bukott. David Koepp 35 millió dollárból készült akciófilmje 2 255 moziban volt látható, s mindössze 6,3 millió dollár bevételt termelt, ami az amerikai hétvégi mozifilmes toplista hetedik helyére volt csak elegendő. (A nézőket nem érdekelte ugyan a bicajos akciófilm, a kritikusok szerint azonban elég jól sikerült, minden 4 újságíró közül 3 pozitívan nyilatkozott róla.)


David Palmer és Dax Shepard filmje, az Üss vagy fuss! (Hit & Run) nagy meglepetésre itthon is látható lesz szeptember 20-án a mozikban. Ez mindössze azért meglepő, mert a 2 millió dollárból készült alkotás nem olyan műfajt képvisel, melyre vevő lenne a moziba járó nézők zöme, s már az is biztosra vehető, hogy a film a kritikuskedvencek közé sem fog tartozni, hiszen az újságírókat is igencsak megosztotta. (A RottenTomatoes kritikaösszesítő oldalon 45%-on áll jelenleg a film, vagyis egy pozitív kritikára érkezik egy negatív is.) A filmet 2 870 moziban kezdte el vetíteni a hétvégén az ORF, péntektől vasárnapig azonban csak 4,7 millió dollár értékben vásároltak rá jegyet az amerikaiak, ami a toplista tizedik helyére volt jó.


A hétvégén még a kritikusok által egyöntetűen utált The Apparition című horror is újoncként mutatkozhatott be, de mindössze 810 moziban csak 3 milliós bevételt produkált, azonban még így is a legjobb vászonátlagot hozta a három újonc közül. A 17 millió dollárból készült film tehát nem lép az idei sikerhorrorok nyomába, s a hazai premierje is erősen kétségessé vált ezzel.


Azonban Amerika nem e három premierfilmtől volt hangos hétvégén, hanem a 2016 Obama's America című dokumentumfilmtől. A film Rocky Mountain Pictures forgalmazásában került bemutatásra még július 13-án és témája ellenére a premier viszonylag visszhangmentesre sikerült. Ugyan első hétvégéjén a film majdnem 32 ezer dollár bevételt hozott egyetlen moziból, később 4, 6, illetve 10 moziban vetítve sem produkált többet 40 ezer dollárnál egy hétvégén. A közönség először augusztus 10-én figyelt fel a filmre, melyet akkor 61 moziban játszottak, ekkor a 317 ezer dolláros bevétel még csak a toplista 23. helyére volt elegendő. Következő hétvégén azonban 169 moziból már 1,2 millió dollár bevétel folyt be és a film a 13. helyre lépett előre.


Melyik heti amerikai premier<br> érdekel leginkább?
  • Premium Rush
  • Hit & Miss
  • The Apparition
  • 2016 Obama's America
Pénteken 1 091 moziban kezdték el vetíteni a dokumentumfilmet, s ez az első becslések szerint 6,2 millió dollár bevételt fialt a mozikban, valamint közvetve a forgalmazónak és a gyártónak, az eredmény pedig a hétvégi toplistán már a nyolcadik helyre volt jó. Sőt, mindez rekorddöntést is jelentett, hiszen 2016 Obama's America ezzel a teljesítményével, eddig szerzett 9 millió dollárjával minden idők legsikeresebb konzervatív dokumentumfilmjévé is vált Amerikában, sőt, a politikai dokumentumfilmek mezőnyében is a hatodik helyre lépett előre a bevételek tekintetében. (Eddig az Expelled: No Intelligence Allowed vezette a konzervatív dokumentumfilmek toplistáját 7,7 milliós bevételével.) 2016 Obama's America Dinesh D’Souza 2010-es könyvén, a The Roots Of Obama’s Rage-en alapul, rendezője pedig D'Souza volt és John Sullivan.

Az elkövetkező hetekben, az elnökválasztás közeledtével minden bizonnyal még jócskán fogja növelni bevételét a 2016 Obama's America, kérdés, hogy műfajtársai közül még mennyit tud leelőzni. Amerikában jelenleg a 2004-es elnökválasztás előtt bemutatott Fahrenheit 9/11 vezeti a politikai dokumentumfilmek bevételi listáját 119 millió dollárral, de mögötte elég szoros a mezőn: második ugyancsak egy Michael Moore-film, a Sicko (24,5 millió dollár), harmadik a Kellemetlen igazság (24,1 millió dollár), a negyedik és ötödik helyen pedig ismét Moore-rendezések tartózkodnak, a Kóla, puska, sültkrumpli (21,5 millió dollár), valamint az ötödik a Kapitalizmus: Szeretem! (14,3 millió dollár)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bulics #8
    Érdekesek az amcsik (ha szabad így fogalmaznom). Pár hónapja láttam a mindenki tudja milyen tv-n a 700-as klubb c. műsort ami ugye egy amerikai vallási műsor egy az egyben átvéve.. Vén papa(műsorvezető, amúgy folyaton emberiség ellenes kijelentéseket tesz, nézzétek szerintem vérlázító értetlenül állt előtte hogy miért veszik el a gazdagok pénzét és miért kéne a tőkét megadóztatni , hiszen ő csinálja a munkahelyet....
    Nem is értem hogy kerül ez egy olyan magyar tvbe ami gykorletilag ennek ellenkezője mellett áll ki.
    Amúgy nem azért de Obama nem béke nóbeldíjas, vagy ez is csak zsidó össze eskűvés...?!?
    Egyébként Gater, én támogatom a javaslatod!!
  • Gater #7
    Azért tiltakoznak ellene ennyire mert Obama ilyen válságos időbe kiterjeszti az állami egységbiztosítást a válságban elszegényedett emberekre és ezt a vagyonos emberekkel fizetteti ki ahelyett hogy azok fényűzésre és szórakozásra költenék helyettes a pénzüket. Láttam egy interjút amit 3 tiltakozó nővel készítettek akik az út mellet álltak a nagy terepjáróikkal, elmondták hogy nem szép dolog hogy a szegényeket a gazdagok tartják el aztán megérezték mit dolgoznak kiderült hogy mind a hármukat a férjük tartja el. Javaslom egyezünk meg az amerikaiakkal hogy adják oda Obamát cserébe a magyar politikusokért.
  • cateran #6
    Tobbjelentesu, jelenti peldaul a gerillaharc stilusu hadviselest is.

    1. Being or involving the driver or of a motor vehicle who leaves the scene of an accident, especially one in which a pedestrian or another vehicle has been struck.
    2. Baseball Relating to or being a play in which a base runner starts to run on the pitch and the batter attempts to hit the ball to protect the runner.
    3. Involving or designed for swift specific action or effect.
    illetve
    1. (Engineering / Automotive Engineering)
    a. involved in or denoting a motor-vehicle accident in which the driver leaves the scene without stopping to give assistance, inform the police, etc.
    b. (as noun) a hit-and-run
    2. (Military) (of an attack, raid, etc.) relying on surprise allied to a rapid departure from the scene of operations for the desired effect hit-and-run tactics
    3. (Team Sports / Baseball) Baseball denoting a play in which a base runner begins to run as the pitcher throws the ball to the batter
  • H3nG #5
    A hit&run cserbenhagyásos gázolást jelent nem?
  • nextman #4
    Trailerek alatt nem is erdemes kommentezni.
  • Beast Machine #3
    Hit AND Run - Üss VAGY Fuss

    Fáj a fejem. És nem a hidegfront.
  • errorista #2
    ,, minden 4 újságíró közül 3 pozitívan nyilatkozott róla.) "

    maximum 1 újságíró írt róla negatívan?
  • okosan gyerekek #1
    Tetszik az Obama-film demokratikus megközelítése: kommentek tiltva a trailerek alatt!