Berta Sándor

Sikeres az Apple márkaboltokban dolgozók szakszervezete

Számos dolgot kifogásol az Apple boltok dolgozóit tömörítő szakszervezet (Apple Retail Workers Union, ARWU). A kaliforniai konszern most megpróbálja orvosolni az alacsony fizetések problémáját.

Az Apple Retail Store hálózatban nemrég belső felmérést végeztek a munkavállalók körében, az alkalmazottak azonban vonakodva válaszoltak a kérdésekre, nem bíztak a felmérést végző kollégáikban. Mint később kiderült, joggal, mert a válaszadás - az előzetes ígéretekkel szemben - mégsem névtelenül történt. Cory Moll, a szakszervezet társalapítója június elején azt hangsúlyozta, hogy a felmérést az egyes üzletek vezetői végezték el, így a válaszadás aligha lehetett anonim. "Amennyiben Önöknek azt mondják, hogy a válaszaikat a névtelenségüket biztosítva dolgozzák fel, akkor joggal elvárják, hogy a válaszokat később ne is hozhassák Önökkel kapcsolatba" - tette hozzá az aktivista.

Az Apple ezután döntött úgy, hogy megpróbálja helyreállítani az emberek bizalmát és béremelést hajtott végre. Erről a Business Insider számolt be. Az intézkedés júliustól lép életbe és minden olyan munkavállalóra vonatkozik, aki a társaság valamelyik egyesült államokbeli márkaboltjában dolgoznak. Az órabérük 4 dollárral nő. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy az emelést kiterjesztik-e az Egyesült Államokon kívüli márkaboltok alkalmazottaira.


A felmérés szerint egy New York-i Apple Store a kezdő eladóknak és más munkatársaknak 13-14 dolláros órabért kínál. Az ARWU tavaly májusban már a nyilvánossághoz fordult és közölte: a márkaboltokban dolgozók kevés bért kapnak, túl rövid szünetet biztosítanak nekik és meglehetősen kevés a továbbképzési lehetőség is.

A problémák egyébként nem csak az Egyesült Államokban érzékelhetők. A müncheni Apple Retail Store munkavállalói februárban megalapították az üzemi tanácsukat. A Ver.di német szakszervezeti szövetség egyik szóvivője is megerősítette, hogy a mozgalom azért jött létre, mert viszonylag átláthatatlan a prémiumrendszer, a dolgozókkal nem kötnek kollektív szerződéseket, hiányoznak a nyaralási és a karácsonyi jutalompénzek, továbbá a fizetések az átlagosnál alacsonyabbak. Tavaly novemberben az Apple 50 000 embert foglalkoztatott, közülük 26 500 dolgozott a 324 márkaboltban.

Az ARWU-t tavaly novemberben hívták életre. Akkor az Apple eligazítást tartott a boltvezetőknek és igyekezett felkészíteni őket az új helyzetre. A márkaboltokban dolgozók 9 és 15 dollár közötti órabért kapnak, míg a műszaki kérdésekkel foglalkozó Genius Bar munkatársainak órabére 30 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #12
    "Olyan mintha a Samsungot baszogatnád a Telenor-nál uralkodó viszonyokért."

    Nem azért baszogatnám, hogy a te szavaiddal éljek, mert Samsungot árul, hanem a munkakörülmények miatt.

    Le kéne végre szokni a seggnyalásról.
  • narumon #11
    Viszont cserébe nem apple alkalmazottak, semmi közük az apple-hez. Ezek külön magyar cégek, akik szerződéses viszonyban vannak az apple-lel. Olyan mintha a Samsungot baszogatnád a Telenor-nál uralkodó viszonyokért.
  • Papichulo #10
    "Egyre több ilyesmit hallottam, tapasztaltam az utóbbi időben."

    Az Apple szervizekkel kapcsolatban?

    "Ami pedig a vásárlást illeti, az EU-n belül nem szabadna lenni területi szegregáció, de mégis van."

    Mire gondolsz? Nagyon keves szolgaltatas van, ami nem egyseges az EU-n belul.

    "A szervizt meg te sem tagadhatod."

    Mit nem tagadhatok? Meg miert tagadnek barmit is? Semmi erdekem nem fuzodik hozza :)

    Nem tudom olvastad-e, de a cikkben eleg kedvezo tapasztalatokrol szamolnak be.
    Meg ez a vilaggarancia, ahogy az Apple-nel mukodik, nem kicsit kenyelmes.
    Szerencsere ezzel a dologgal nincsenek szemelyes tapasztalataim... nalam meg egyetlen Apple termek sem romlott el, holott van ezek kozott 8 eves PowerBook G4 is.
  • teddybear #9
    A Munkahelyi Terror blogon írta az egyik hozzászóló. Szóval ez kérdéses megbízhatóságú füles. De egyáltalán nem lepődnék meg rajta. Egyre több ilyesmit hallottam, tapasztaltam az utóbbi időben.

    Ami pedig a vásárlást illeti, az EU-n belül nem szabadna lenni területi szegregáció, de mégis van.

    A szervizt meg te sem tagadhatod.
  • Papichulo #8
    "Viszont csak rajtuk keresztül lehet Apple terméket venni, és ők a garanciális szerviz is az országban. "

    Rosszul tudod.

    Termeket mar lehet kozvetlenul az Apple-tol is venni Magyarorszagon: http://store.apple.com/hu/

    Egyebkent meg vannak az APR-ok melyek az ertekesitessel foglalkoznak es az ASP-k (Authorized Service Provider), akik a szervizelest intezik. Van ugyan atfedes a ketto kozott, de van olyan APR MO-on, aki nem ASP es van olyan ASP, aki nem APR...

    Itt olvashatsz a magyar allapotokrol bovebben: http://mobilarena.hu/teszt/apple_termekek_jotallasa_magyarorszagon/nyomtatobarat/teljes.html

    A szervizes horrorsztori remelem, hogy csak mendemonda, mert az tenyleg eleg szornyen hangzik... tobb szempontbol is.
  • teddybear #7
    "Szerintem nem. Itt viszonteladokrol van szo. APR = Apple Premium Reseller."

    Ez csak megnevezés. Viszont csak rajtuk keresztül lehet Apple terméket venni, és ők a garanciális szerviz is az országban. Amivel kapcsolatban is hallottam panaszt nem keveset.
  • teddybear #6
    Szervizest kerestek, az alkalmazási feltételek viszont kifejezetten pocsékok. Alig fizet 80-100 ezret, azt is zsebből, hosszú műszak, és vagy be vagy jelentve vagy nem és ehhez jön a szokásosan hülye főnök stílus.
  • Papichulo #5
    "itt ők a márkaképviselet. "

    Szerintem nem. Itt viszonteladokrol van szo. APR = Apple Premium Reseller.

    En amugy harom cegrol tudok - melyek foglalkoztatasi politikajahoz semmi koze az Apple-nek - ezek az XMS, az iStyle es a Starking.

    Mit hallottal es hol? Mennyire pocsek a helyzet? Milyen szempontbol?

    Handras ennyire kizsakmanyolna az alkalmazottait? :)
  • teddybear #4
    Tök mindegy hogy hívod, itt ők a márkaképviselet.
  • Papichulo #3
    Magyarorszagon nincs corporate Apple Store. Itt csak APR-ok vannak...