Alex

Nem fontos számunkra a fotógyűjteményünk

A magyar internetezők 62 százaléka semmit sem fizetne azért, hogy visszaszerezze esetlegesen elvesztett internetes fotógyűjteményét - egyebek mellett ez derül ki a Microsoftnak és az MSN-nek a felhő-szolgáltatásokat használók körében végzett felmérésből.

A válaszadók mindössze 4 százaléka vélekedett úgy, hogy számára a fényképei több millió forintot is megérnek. A hazai válaszadók többsége, 64 százaléka azért használ online tárhely-szolgáltatásokat, mert így több eszközről is elérheti a fényképeit, dokumentumait, kontaktjait. A Microsoft áprilisban végzett felmérése szerint az internetezők több mint fele - 56 százaléka - minden nap több olyan eszközt is használ (például asztali PC-t, laptopot, táblagépet vagy okostelefont), amellyel a világhálóra tud csatlakozni. Valószínűleg ez az oka annak, hogy ezek a felhasználók élnek leginkább a felhő adta lehetőségekkel: a nemzetközi felmérés szerint a legtöbben (38 százalék) a mobilitást és a több eszközről történő könnyű hozzáférhetőséget emelték ki az online tárhely-szolgáltatások előnyeként.

A kutatás hazai részéből kiderül, hogy a magyar felhasználók döntő többségének ez még fontosabb: a válaszadók 64 százaléka azért használ felhőszolgáltatást, mert így az ott tárolt dokumentumokat és fényképeket minden eszközről el tudja érni. A magyarok számára fontos az is, hogy az online tárolt fotók és fájlok nem vesznek el, ha a számítógép vagy telefon elromlik, eltűnik.

A tárolt fájlok tekintetében a magyar felhasználók többségében fényképeket, dokumentumokat tartanak a "felhőben", míg Európa többi országában a zenék és videók is népszerűek. Hazánkban döntenek legtöbben (69 százalék) a szolgáltatás minősége alapján: míg a nemzetközi felmérésben a felhasználók csupán 34 százaléka válaszolt úgy, hogy döntésében a szolgáltatás minősége játszik szerepet. Többen (39 százalék) gondolja úgy, hogy nincs érdemi különbség a szolgáltatók tárhelyei között. A kutatásból kiderül, hogy sokak számára fontos, hogy fényképeiket, dokumentumaikat könnyen meg tudják osztani családtagjaikkal és barátaikkal, valamint fennakadás nélkül tudjanak egyeztetni a kollégákkal, akár PC-t használnak, akár táblagépet.

Azonban a felhő egyesek szerint veszélyeket is rejt. Az online tárhely-szolgáltatást használók 31 százalékának a személyes adatokkal kapcsolatban vannak aggályai. Magyarországon a válaszadók 44 százaléka tart attól, hogy az adott szolgáltató jogtalanul tárolja, használja a személyes adatait. Ugyan a tendencia az, hogy egyre többen használják tárolásra a "felhőt", egy korábbi kutatásból kiderül, hogy továbbra is jóval nagyobb mennyiségű információt, adatot tárolunk a saját eszközünk memóriáján. A válaszadók mindössze egy százaléka állította, hogy kizárólag online tárolja a fényképeit.

A Microsoft MSN hírportálokon keresztül végzett felmérésben 15 ország 10544 válaszadójának visszajelzését dolgozták fel. A felmérésben 286 magyar felhasználó is részt vett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • conjurer #18
    Kiég a lakás, akkor a lemezek biztos segítenek, vagy a felhőben kéne tárolni 1tera fényképet/vidót és fizetni 10 ezret havonta?
  • conjurer #17
    Majd a te nézőpontod is meg fog változni, ha 2 év múlva nem olvassa a blue ray lemezen az eljegyzésedről készült videót, mindezt vinyóhalál után.
  • narumon #16
    Mhm nézőpont kérdése. Szerintem meg a 8db vinyóra másolás bohóckodás. Nekem a képekre és családi videókra még mindig legjobb megoldás az optika. Fent vannak a vinyón, de mentések vannak BD lemezre. Nekem ezzel eddig még nem volt gondom és a kapacitás sem kevés pedig én nem két videót meg fényképet csinálok évente.
  • FoodLFG #15
    hát ja. Optikára írogatás bohóckodás. Semmi értelme. 90-es évek.
    Bár van, aki még mindig abban él. De nem kell őket bántani, majd szépen kihalnak.
  • wraithLord #14
    Ja, a 3 számítógép közül az egyik laptop, kettő pedig két asztali gép két különböző városban, csak nem ég le, rabolják ki stb. egyszerre mindkét lakást :D.
  • wraithLord #13
    Nekem kisebb koromban egy gépem volt, azon tároltam minden cuccomat. Egyszer elszállt benne a vinyó, ment vele minden munkám, amit addig csináltam. Kivéve ezt-azt, amit kiírtam CD-re. Azóta én is tudom, miért kell kicsit jobban figyelni a dolgokra... :D
    Ma már 3 gépem van (+1 mobil vinyóm), és mindegyiken rajta van kb. ugyanaz. 4 vinyó csak nem romlik el egyszerre. Optikai adathordozóra nem írok ki semmit, csak időpocsékolás, és volt olyan, hogy kiírtam, ellenőrzésnél még jó is volt, de nem volt szükségem rá 1-2 évig...1-2 év után előszedem, olvashatatlan... :D

    Cloudot is használok, de azért mindent nem töltök fel rá, csak amiről úgy gondolom, hogy nem gond...
  • Narxis #12
    Ennyi.
  • Throme #11
    aham...
    és ha betörnek hozzád és viszik a motyót ? vinyók helló, album marad
    Vagy szimplán kiég a lakásod? helló minden
  • Laza #10
    100GB-nyi házi videóm és fényképem van, kizárt hogy DVD-re írjam ... előbb bízok meg egy vinyóban :)
    Egyébként 2db 1TB-os vinyóm van hardveres tükörbe, plusz egy külső vinyón is rajta vannak, szóval nem félek ... na meg az asszony mindenféle akció keretein belül évente több száz képet előhívat (idén már 200-at eddig), úgyhogy az egyik szekrényrész is albumokkal van tele :)
  • flashpointer #9
    Minek leszedni, a szervek úgy is tükrözik az egészet bizonyos időközönként