Alex

A világ legkisebb fényképezőgépe

A játékszernek kinéző cserélhető objektíves gép akár videófelvételre is képes, és a közeljövőben a legkisebb címet sem hódítják el tőle egykönnyen.

Számosan vannak, akik a cserélhető objektíves fényképezőgépeket nagynak és nehéznek találják. Nekik találták ki az olyan tükröt hanyagoló szabványokat, mint a mikro-négyharmad, a Sony-féle NEX vagy a Samsung NX. Persze hírünk tárgyát nem lehet ezek konkurensének nevezni, de műszaki szempontból mindenképpen érdekes ötletről van szó.


A gyártók új termékeik sajtóközleményeiben előszeretettel használják a "legkisebb", "legkönnyebb", "legvékonyabb" és hasonló fokozó jelzőket, így próbálván azokat kiemelni a konkurensek közül. Csodálkozhatunk is, hogy lehet ennyi "legvékonyabb" gép, ha nem vennénk észre a jelző mögött rendre feltűnő aprócska csillagot, amiről a lábjegyzet közli, hogy mondjuk "a 12 megapixeles kompakt fényképezőgépek között". A Chobi Cam One marketingeseinek nincs szüksége ilyesféle trükközésre, ennél a fokozó jelző egyéb kitételek nélkül is indokolt.


A 2.5cm × 2.5cm × 2.6cm-es apróság tömege alig 12 gramm. Mikrolencséi cserélhetők, adnak hozzá széles látószögű és nagyító változatot is. A miniatűr gép szenzora két megapixeles, azaz 1600 x 1200 pixeles JPG képeket tud rögzíteni, videófelvételre pedig VGA felbontásban (640 x 480) 30 fps sebességgel képes. A maximálisan 30 perc hosszú anyagokat .avi formátumban, Xvid tömörítéssel tárolja. Maximum 32 GB-os microSHDC memóriakártyát tud fogadni, a készített felvételeket pedig USB porton át másolhatjuk számítógépünkre.


A CHOBi Cam One nyilván nem a fotósok igényei szerint készült, képminőségét még a mobiltelefonok kamerái is könnyedén lepipálják, de egyedi ajándék lehet. Egyelőre csak Japánban kapható, ára 9800 jen, azaz kb. 24 000 forint. Meglehetősen drága kulcstartó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ocskoszilard #13
    Értelme? Én most hirtelen egy távirányítós helikopteren, repülőn, vagy autón tudnám hirtelen elképzelni, mivel kicsi és elhanyagolható a tömege is. =)
  • Ender Wiggin #12
    Ennek mi értelme? A drágább telefonok sokkal jobb minőséget képviselnek. Arról nem is beszélve, hogy azok ultraszar képeket készítenek az SLR gépekhez képest. Mindez csak a saját bunkó életük minden gázkibocsátását dokumentáló twitter, faszbuk nemzedék további degenerálódását segíti elő.
  • capas #11
    most kepzeljetek el ha a terroristak kezebe kerul....
  • bestpixel #10
    Ez a jövő! Nemsokára mindenki ilyen kamerával szaladgál majd, és jól megfigyel mindenkit! ;)
  • Nailyenugysincs #9
    Láttam én már olyan telefont ami ettől sokkal rosszabbat csinál. És nem 10 éves szarokat.
  • Zolorado #8
    Nézzétek már meg a mellékelt videót, ez egy rossz webkamera! :D
  • tricky #7
    *Maximum 32 GB-os microSHDC memóriakártyát tud fogadni, a készített felvételeket pedig USB porton át másolhatjuk számítógépünkre.*

    talán inkább microSDHC (Secure Digital High Capacity)

    a fényképezővel kapcsolatban wraithLord-nak adok igazat
    ha már ilyen pici, miért nem egyszerűbb és használhatóbb a formája?!
  • Ferrer #6
    Dont mess with da media law.
  • Nailyenugysincs #5
    Simán kiszedték a kommentemet. Na mindegy. Éljen a szólásszabadság:D
  • wraithLord #4
    Érdekes. De ha már ilyen pici, akkor miért olyan formájúra tervezték, mint a normál méretű társait...? Nem lehet úgy fogni, mint azokat. Tehát semmi funkciója, és ráadásul gagyinak is néz ki miatta. Valami 'hatékonyabb', és szebb dizájnt is kitalálhattak volna hozzá.