Hunter

Új agy-gép interfészt a láthatáron

Egy kicsit közelebb kerültünk a kibernetika nagy álmának, az ember és a gép összeolvasztásának megvalósulásához. Az amerikai Northwestern Egyetem tudósai elkészítettek egy eszközt, ami jeleket küld az agyból közvetlenül, a gerincvelő kihagyásával a lebénult izmokhoz, gondolati úton bírva mozgásra azokat. A technológia segítségével a gerincvelő sérülést szenvedett emberek újra használhatják végtagjaikat.

A kutatást rhesus-majmokkal bevonásával hajtották végre, helyi érzéstelenítést alkalmazva a könyöknél az idegtevékenység blokkolásához, ami a kéz részleges bénulását eredményezte. Az érzéstelenítés előtt a majmokkal egy gyakorlatot végeztek, ami során megfogtak egy labdát, felemelték és behelyezték egy csőbe. Az agyból a karhoz és kézhez irányuló jeleket egy agyba ültetett elektródokkal rögzítették. Sokszori ismétlés után a kutatók előtt kirajzolódott, milyen jelekre van szükség a végtagok mozgásra bírására.

Kiderült, hogy a szükséges információ alig 100 neuronba van bekódolva. Mindezek tudatában a tudósok megterveztek egy eszközt, egy úgynevezett multi-elektród tömböt, ami képes volt észlelni és egy számítógép segítségével értelmezni, valamint az izmokhoz továbbítani a szóban forgó közel 100 agysejt jeleit, kikerülve az érzéstelenített idegeket.

A továbbított jelek összehúzták az izmokat, lehetővé téve a majmoknak a labda megfogását, majdnem olyan hatékonysággal, mint az érzéstelenítés előtt. A jeleknek mindössze 40 milliszekundum alatt jutnak el az agyból az izmokhoz. A mozdulatok nem voltak tökéletesek, Lee E. Miller, az egyetem idegtudományi karának professzora, a tanulmány vezetője szerint azért, mert az alanynak időre van szüksége a kar ilyen módon történő mozgatásának a elsajátításához.

Korábbi kutatásokban már sikerült a majmokkal gondolati úton működésre bírni gépeket, illetve embereknél is voltak már próbálkozások a protézisek neurális jelekkel történő működtetésére. A mostani kutatás nagy eredménye a jobb spontán irányítás kialakítása és a közvetlen kapcsolat létesítése az aggyal. A korábbi kísérletekben az amputáció után maradó csonkok végén képződő jelekből, vagy a műkar esetében a váll mozdulataiból próbálták értelmezni a kívánt mozgást, az agy-végtag interfésszel ellátott úgynevezett neuroprotézis azonban sokkal természetesebb mozgást biztosíthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • philcsy #17
    Az fMRI elég nagy késleltetéssel dolgozik, mivel nem képes idegek ingerületi állapotát közvetlenül mérni, hanem az annak következtében létrejövő fiziológiai változásokat érzékeli, amelyek viszont késnek. A felbontása is ennek megfelelően gyengébb, egyes sejteket nem, csak területeket lehet vele vizsgálni. Ezzel szerintem nem lehet kifinomult vezérlést megvalósítani.
    Barátkozz meg a jackdugóval, de legalábbis egy vezeték nélküli implantátummal a fejedben.
  • Inquisitor #16
    Konkrétan mennyire pontosra gondolsz? Vehetsz 300 dollárért egy Emotiv Epocot, persze lassú és pontatlan, de egy kis robotot vagy tolószéket, vagy az egeret simán elvezérli jól. Vagy megvárod a japán-amerikai közös kutatást. 3 éve 70% pontossággal tudta kiolvasni agyhullámokból, hogy miként mozgatod a kezed, 1 éve már képes volt 87%-ban kitalálni melyik végtagodra gondolsz. Még röpke évtizedek és ... :)
    LINK
  • Zodd #15
    Ez akkor lessz érdekes, ha real-time fMRI segítségével (az agyba beültetés nélkül) oldják meg ugyanezt.
    És akkor pár év és hajrá VRMMO. :)
  • philcsy #14
    Csak a rhesus-majmok van meg a szükséges biotechnológiai szakértelme.
  • SuspiciousC #13
    A lényeg felett siklunk el emberek! "A kutatást rhesus-majmokkal bevonásával hajtották végre." Már ilyen okosak ezek a majmok, hogy kutatómunkát is végeznek, itt a majmok uralma, nincs mese!
  • JTBM #12
    Ez egy komoly breakthrough.
    Remélem, nemsokára a gyakorlatban is alkalmazni lehet, mert rengeteg rokkantnak adnák vissza vele a normális életet.
  • Inquisitor #11
    Az előző kísérlet sorozat, ami talán cikkben is említve van, az sok éves (2007?) ott a majom egy robotkart tudott mozgatni közvetlen agyi kapcsolattal. De az más, egyszerűbb, mert eleve be kellett tanulnia az irányítást és az egész tanulás közben alakult ki. Itt meg egy már létező és működő agyi aktivitást fordítanak vissza és használják az eredeti végtagot. Embernél is használtak olyat, hogy bedrótozták az agyát és tudott vele mozgatni pl. egér kurzort vagy tolószéket. Persze erre létezik ma már átlag ember által megvehető berendezés ami tud ilyet bedrótozás nélkül is, cserébe lassabb a reakció ideje.
  • wraithLord #10
    Impressive... Amúgy az ELEKTRÓD, nem elektróda. :Ð De ez legyen a legkisebb probléma(?).
  • Globalmaster #9
    mekkoraa:DD
  • Alfa Of NS #8
    Ezt már a magyar politikusok feltaláltál. Orbán csak gondol egy 100 milliárdos megszorításra és többszáz kéz szavazza meg.