Berta Sándor

Túl drága a Medfield a tajvani gyártóknak

Úgy tűnik, a piac szereplői nincsenek elragadtatva az Intel Atom Z2460-as, alias Medfield processzorától. Ugyanakkor a cégeket az AMD Hondo nevű modellje sem nyűgözte le.

Az Intel Z2460 (Medfield) típusú CPU-ja egy ideje már elérhető a gyártók számára, azonban az új termék nem igazán nyűgözte le a vállalatokat. Nem is elsősorban a teljesítményével vannak problémáik, hanem az árával. A Medfield mind a táblagépekbe, mind az okostelefonokba beépíthető, azonban drágasága miatt nem kapkodnak érte az Intel partnerei. Szintén a túl magas ár jelenti a problémát az AMD Hondo nevű APU-jának esetében is, ami még sem jelent, csak a júniusi Computex kiállításon fog bemutatkozni. A két x86-os processzor várhatóan csak 2013-ra lesz versenyképes termék, addig marad a kivárás - mind a két fél részéről.

Az Intelt aligha lepte meg a hír, mivel nagyon jól ismeri a tajvani piacot. Éppen ezért kötött a cég - gyakorlatilag kényszermegoldásként - stratégiai partnerségi megállapodást a Motorolával. Az együttműködés célja Atom CPU-ra épülő tábla PC-k és okostelefonok piacra dobása.


A Medfield 32 nanométeres gyártási eljárással készül és ugyanez lesz elmondható az őt követő Saltwell chipről is. A következő generációs Silvermont már 22, míg az Airmont már 14 nanométeres gyártási eljárással fog készülni. Az AMD esetében a Hondót 2013-ban a 28 nanométeres gyártási eljárással készülő Temash követi majd. A Hondo maximális fogyasztása csupán 4,5 watt, az alkalmazások futtatása közben azonban csak 2 watt. Ezek 40 nanométeres gyártási eljárással készülnek, két 1 GHz órajelű Bobcat magot és egy DirectX 11-kompatibilis AMD Radeon HD6250 típusú integrált grafikus magot, valamint Hudson M2T chipsetet vonultatnak fel. Ezek hűtéséhez már nincs szükség ventilátorokra és támogatják az Active Standby funkciót, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli hálózatokkal való állandó összeköttetést. A Hondo sorozatgyártása 2012 második negyedévében indul el.

A Medfield az első teszteken jól teljesített, üresjáratban 2,6 wattot, terhelés alatt pedig 3,6 wattot fogyasztott. Az Intel ez utóbbi értéket szeretné 2, illetve 2,6 wattra mérsékelni (utóbbi szám HD-videó lejátszása alatt értendő), ezzel szerintük kellően versenyképes lesz a család. A processzorgyártó a CPU-k mellé a Texas Instruments és a Broadcom Wi-Fi/Bluetooth/GPS chipekjeit rakná a különböző készülékekbe. Nemrég egyébként már megjelent az első Medfieldre épülő okostelefon, a Lenovo K800.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #4
    Tippre a szokásos semmi extra powerVR vagy Mali erősebb, mint ami az AMD brazosokban van.
  • sanyicks #3
    AMD még villanthat. Az sem fog annyira keveset fogyasztani az armokhoz képest, viszont az fix hogy ehhez képest bika gpu lesz benne. Medfieldben csak egy szokásos egyéb armokban is megtalálható gpu van, semmi extrás.
  • lmisi #2
    Azonkívül hogy hogy irgalmatlan drága talán 2x - 3x annyiba kerül mint arm-es kollégája, nem kompátibilis az elterjedt mobil os platformokkal. Az android könnyen portolható rá ugyan, a komolyabb játékokat kivéve. De akkor minek bele méregdrága proci. Gond lehet hagyományosan a driverekkel is, mivel a gpu-k driverek évek alatt kiforrtak arm-re, az indel meg hagyományosan bénázik a video-driverekkel (lásd atomos gépek pc).
  • a_n_d_r_e_w #1
    Grat az intelnek, sikerult egy draga es sokat fogyaszto atomot keszitenie, ami mar sikerrel felveszi a versenyt a 2011-es mezonnyel. Kar, hogy mar 2012 van, nem csodalom, hogy nem esett hanyatt a piac...