Hunter

Szünetelnek a mutáns madárinfluenza kutatások

Szünetelnek a mutáns madárinfluenza kutatások Ideiglenesen leállították kutatásaikat a madárinfluenza egy jóval pusztítóbb törzsén dolgozó tudósok, akik most a Nature és a Science folyóiratokban közzétett levelükben "nemzetközi fórumot” szeretnének tanulmányaik kockázatainak és értékeinek megvitatására.

Ahogy arról már a múlt hónapban beszámoltunk, az amerikai hatóságok megkérték a tanulmányok szerzőit, hogy tartsák vissza kutatásaik részleteit, mivel egy kormányzati tanácsadó bizottság szerint az adatok visszaéléseket szülhetnek. A biobiztonsági szakértők attól tartanak, hogy a vírus fokozottan fertőző változata az 1918-as, közel 40 millió halálos áldozatot követelő spanyolnáthánál is pusztítóbb világméretű járványt okozhat.

Az Egyesült Államok Nemzeti Biobiztonsági Tudományos Tanácsadó Testülete (NSABB) azt tanácsolta, hogy hagyjanak ki a kulcsfontosságú részleteket a kutatások publikációiból, ami nemzetközi felháborodást váltott ki. "Jobban örültem volna, ha nem okoz ennyi vitát, de ez így alakult, ezen már nem tudunk változtatni" - mondta Ron Fouchier, a rotterdami Erasmus Gyógyászati Központ kutatásának vezetője. "Úgy vélem ez a helyes lépés, ami meg kell tennünk"

Bár a H5N1 rendkívül halálos, ha valaki megfertőződik, hatásai mindeddig egészen korlátozottak voltak, mivel a vírus nehezen terjed az emberek között. A hollandiai Erasmus Egyetem és az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem kutatásai azonban megváltoztatták a törzset és jelentősen megkönnyítették a terjedését a vadászgörények, ezáltal az emberek között is.

Két tudományos folyóirat is szeretné közzé tenni a kutatás részleteit, jóllehet átszerkesztett formában, és megpróbál egyességre jutni az amerikai kormánnyal az adatok "felelős tudósok" számára elérhetővé tételének módjában. Az Egészségügyi Világszervezet egy decemberi állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy a kutatáshoz való hozzáférés korlátozása megsértene egy tagjai közötti egyezményt.

Az NSABB egy tudósokból és közegészségügyi szakértőkből álló testület, ami 23 független és 18 kormányzati tudóst foglal magába. Bár magát a publikációt nem akadályozhatják meg, ajánlásokat tehetnek a kutatóknak. A tudósok pénteken a Science Insiderben közzétett levelükben azzal érvelnek, hogy egy fertőzőbb törzsről szerzett ismeretek rendkívül fontosak a közegészségügy számára, mielőtt a vírus a természetben is mutálódna. "További kutatásra van szükség, hogy megállapítsuk, hogyan válnak emberi járványforrásokká a természetben az influenza vírusok, így megfékezhetjük, mielőtt eljutnak az emberről emberre terjedés képességéig, vagy megtehetjük a szükséges intézkedéseket, ha mindez mégis bekövetkezik" - olvasható az állásfoglalásban.

Mindezek ellenére többen is úgy vélik, nem elég a kutatás most elért 60 napos felfüggesztése, a kritikusok továbbra is a laboratóriumok alacsony biztonsági szintjeivel vagdalkoznak. A kutatást és a további lépéseket a WHO februári ülésén fogják megvitatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balazs15 #25
    Madárinfluenza dolog egy nagy humbukk nem unják még???..XD sok fasz megint beoltatja magát le nem tesztelt "védöoltásnak" nevezett méreggel grat
  • finizlik #24
    Ki nem szarja le a sima polgár írás tudását?

    A 14. sz ban a vezető réteg már bőven tudott írni pláne a papok.

    Az hogy egy király nem tudott az nem jelent semmit, mivel az alatta levő 5000 tanácsosa mind mind tudott.
  • mad mind #23
    Pl. pont az általad emlegetett wikipedia szerint.
  • NEXUS6 #22
    A H5N1 (madárinfluenza) ha jól látom a wikin 577 regisztrált megbetegedést okozott, ebből 59% átlagban halálos volt. Elég keményen dolgozik, mert nem felsőlégúti megbetegedéssel, hanem esetleg egyből tüdőgyuszivval indít, ami azért az öregeket rendesen elviszi. Egy fiatal meg lábon kihordja, szal akár sokkal több lehet a megbetegedések száma, ami az átlagos tüdőgyuszi statisztikában elbújik.

    Másrészt évente több felső légúti járvány járja odavissza kőrbe a Földet, az hogy ezek mifélék nagyjából senkinek semmi elképzelése sincs. Ergo arról sem, hogy a lakosság általában a könnyebb lefolyású, alacsony mortalitású törzsek okozta betegségek folytán milyen védettséget szerzett különböző vírusok ellen. Épp a globalizáció az amivel riogatják az embereket egy világjárvány miatt, az ami elősegíti a könnyebb lefolyású betegséget okozó vírusok terjedését is, és így az emberek immunizálását.
    Mindenki a pusztító halálos világjárványtól fél, miközben mivel az emberek egyre kevésbé elszigeteltek, így egyre jobban immunizáltak, senki nem tudja, hoyg mik egy világjárvány esélyei.

    Jellemző, hogy az AIDS esetében marha sokáig nem azt vizsgálták, hogy egyes emberek mitől kapnak védettséget. Másrészt miközben a fejlett országokban az AIDS fertőzöttségi aránya alacsony szinten maradt, a világ fejletlenebb részén végez hatalmas pusztításokat. Miért gondoljuk, hogy ez más fertőzésnél máshogy lenne? Az elszigetelt indiánokat kipusztították azok a betegségek, amiket a "civilizált" európaiak behurcoltak, ez évszázados, évezredes séma. Mint ahogy az is, hogy a háborúkat járványok követik, pl mert szétesik az egészségügyi infrastruktúra.

    Szerintem ne a járványoktól féljünk önmagukban, hanem azoktól a dolgoktól, amik a közegészségügy széteséséhez vezetnek.

    (Amúgy pls, próbálj meg helyesen írni, és nem az ékezetek zavarnak! Így soha nem lesz meg a doktorid, vagy még is? )
  • teddybear #21
    Mégis mit gondolsz, hogy hány százalékos lenne mos az analfabetizmus a tankötelezettség nélkül?

    A 14. században olyan 4-5% körül járt azok aránya, akik egyáltalán tudtak írni!
  • finizlik #20
    Az gáz, hogyha azt hiszed a tankötelezettség miatt tanultak meg írni :D
  • teddybear #19
    Erősen keveset tudsz a korabeli viszonyokról.

    Egyrészt Magyarországon az anyakönyvi nyilvántartást csak 1891-től vezetik, és Nyugat-Európában sem sokkal régebben kezdték. Úgyhogy, ha valaki Petőfi anyakönyvi kivonatát kínálja neked jó áron, nehogy megvedd!

    Másrészt, már amelyik barát tudott írni. A többség egyáltalán nem. Messzi még a tankötelezettség!

    Harmadrészt. Feljegyezték, de csak addig, amíg vagy meg nem haltak ők maguk is, vagy el nem menekültek, vagy amíg volt mire. Mert a járványok őket sem kímélték, sőt az egyháznak dolgozó parasztokat, iparosokat sem.
  • torreadorz #18
    Én úgy tudom, hogy az influenza egy eléggé változó virus annyira, hogy tudtommal a tavalyi oltás nem véd az idei influenza ellen.

    na most akkor, ebből következik hogy attól hogy a tudósok előállítanak egy kurva halálos influenza virust, majd annak az ellenszerét is, még semmi garancia nincs hogy a természetben nem fog 128 másféleképpen mutálódni a virus, ami ellen az ellenszer hatástalan lesz.

    Viszont annak a kockázata hogy valaki ellopja ezt a virust sokkal nagyobb lesz, arról nem beszélve hogy ez a virus is mutálodhat és akkor az ellenszer megint lóf@szt nem fog érni.

    Arról nem beszélve, hogy tudtommal pár évvel ezelőtt még az usába is úgy lehetett haláloc cuccokat rendelni (pl. lépfenét), hogy regisztrálták néhány kamú papirral hogy te egy gyogyszertár vagy, aztán már lehetett is rendelni, a csomagot meg kb. futárszolgálattal küldték ki...
  • finizlik #17
    mese habbal.

    Elég keményen jegyezték fel a szerzetesek, hogy hány ember halt meg és miben mivel azt hitték isten bünteti őket.. Jobb statisztika volt állítom mint a spanyolnáthánál
  • finizlik #16
    Milyen emberek esetében? A 80 év feletti már amúgy is meghal ha megijeszted emberek esetében...

    Kik haltak bele ebbe a halálos h5n1 be? A krónikus betegek, 2 vastüdővel rendelkező, meg a faszom tudja milyen nulla immun rendszerrel rendelkező ember.

    Kérlek szépen a h5n1 egy NULLA, a sima influenzába 50x ennyien halnak bele, csak azza lmár nem lehet pánikot kelteni és MILLIÁRDOKAT kasználni a sok idióta barom emberen.

    És képzeld el a h5n1-ről beszélünk.. Ha nem tolta volna a média, hogy húúú ennyi meg annyi ember halt meg (Tv2 mondta egyik nap, hogy 200.000 áldozat spanyolországban másik nap meg kiderült hogy 20 az a 200.000... 200.000 volt egy kurva régi vírus "tombolása" csak """""""véletlen""""""""" összekeverték