25
  • Balazs15
    #25
    Madárinfluenza dolog egy nagy humbukk nem unják még???..XD sok fasz megint beoltatja magát le nem tesztelt "védöoltásnak" nevezett méreggel grat
  • finizlik
    #24
    Ki nem szarja le a sima polgár írás tudását?

    A 14. sz ban a vezető réteg már bőven tudott írni pláne a papok.

    Az hogy egy király nem tudott az nem jelent semmit, mivel az alatta levő 5000 tanácsosa mind mind tudott.
  • mad mind
    #23
    Pl. pont az általad emlegetett wikipedia szerint.
  • NEXUS6
    #22
    A H5N1 (madárinfluenza) ha jól látom a wikin 577 regisztrált megbetegedést okozott, ebből 59% átlagban halálos volt. Elég keményen dolgozik, mert nem felsőlégúti megbetegedéssel, hanem esetleg egyből tüdőgyuszivval indít, ami azért az öregeket rendesen elviszi. Egy fiatal meg lábon kihordja, szal akár sokkal több lehet a megbetegedések száma, ami az átlagos tüdőgyuszi statisztikában elbújik.

    Másrészt évente több felső légúti járvány járja odavissza kőrbe a Földet, az hogy ezek mifélék nagyjából senkinek semmi elképzelése sincs. Ergo arról sem, hogy a lakosság általában a könnyebb lefolyású, alacsony mortalitású törzsek okozta betegségek folytán milyen védettséget szerzett különböző vírusok ellen. Épp a globalizáció az amivel riogatják az embereket egy világjárvány miatt, az ami elősegíti a könnyebb lefolyású betegséget okozó vírusok terjedését is, és így az emberek immunizálását.
    Mindenki a pusztító halálos világjárványtól fél, miközben mivel az emberek egyre kevésbé elszigeteltek, így egyre jobban immunizáltak, senki nem tudja, hoyg mik egy világjárvány esélyei.

    Jellemző, hogy az AIDS esetében marha sokáig nem azt vizsgálták, hogy egyes emberek mitől kapnak védettséget. Másrészt miközben a fejlett országokban az AIDS fertőzöttségi aránya alacsony szinten maradt, a világ fejletlenebb részén végez hatalmas pusztításokat. Miért gondoljuk, hogy ez más fertőzésnél máshogy lenne? Az elszigetelt indiánokat kipusztították azok a betegségek, amiket a "civilizált" európaiak behurcoltak, ez évszázados, évezredes séma. Mint ahogy az is, hogy a háborúkat járványok követik, pl mert szétesik az egészségügyi infrastruktúra.

    Szerintem ne a járványoktól féljünk önmagukban, hanem azoktól a dolgoktól, amik a közegészségügy széteséséhez vezetnek.

    (Amúgy pls, próbálj meg helyesen írni, és nem az ékezetek zavarnak! Így soha nem lesz meg a doktorid, vagy még is? )
  • teddybear
    #21
    Mégis mit gondolsz, hogy hány százalékos lenne mos az analfabetizmus a tankötelezettség nélkül?

    A 14. században olyan 4-5% körül járt azok aránya, akik egyáltalán tudtak írni!
  • finizlik
    #20
    Az gáz, hogyha azt hiszed a tankötelezettség miatt tanultak meg írni :D
  • teddybear
    #19
    Erősen keveset tudsz a korabeli viszonyokról.

    Egyrészt Magyarországon az anyakönyvi nyilvántartást csak 1891-től vezetik, és Nyugat-Európában sem sokkal régebben kezdték. Úgyhogy, ha valaki Petőfi anyakönyvi kivonatát kínálja neked jó áron, nehogy megvedd!

    Másrészt, már amelyik barát tudott írni. A többség egyáltalán nem. Messzi még a tankötelezettség!

    Harmadrészt. Feljegyezték, de csak addig, amíg vagy meg nem haltak ők maguk is, vagy el nem menekültek, vagy amíg volt mire. Mert a járványok őket sem kímélték, sőt az egyháznak dolgozó parasztokat, iparosokat sem.
  • torreadorz
    #18
    Én úgy tudom, hogy az influenza egy eléggé változó virus annyira, hogy tudtommal a tavalyi oltás nem véd az idei influenza ellen.

    na most akkor, ebből következik hogy attól hogy a tudósok előállítanak egy kurva halálos influenza virust, majd annak az ellenszerét is, még semmi garancia nincs hogy a természetben nem fog 128 másféleképpen mutálódni a virus, ami ellen az ellenszer hatástalan lesz.

    Viszont annak a kockázata hogy valaki ellopja ezt a virust sokkal nagyobb lesz, arról nem beszélve hogy ez a virus is mutálodhat és akkor az ellenszer megint lóf@szt nem fog érni.

    Arról nem beszélve, hogy tudtommal pár évvel ezelőtt még az usába is úgy lehetett haláloc cuccokat rendelni (pl. lépfenét), hogy regisztrálták néhány kamú papirral hogy te egy gyogyszertár vagy, aztán már lehetett is rendelni, a csomagot meg kb. futárszolgálattal küldték ki...
  • finizlik
    #17
    mese habbal.

    Elég keményen jegyezték fel a szerzetesek, hogy hány ember halt meg és miben mivel azt hitték isten bünteti őket.. Jobb statisztika volt állítom mint a spanyolnáthánál
  • finizlik
    #16
    Milyen emberek esetében? A 80 év feletti már amúgy is meghal ha megijeszted emberek esetében...

    Kik haltak bele ebbe a halálos h5n1 be? A krónikus betegek, 2 vastüdővel rendelkező, meg a faszom tudja milyen nulla immun rendszerrel rendelkező ember.

    Kérlek szépen a h5n1 egy NULLA, a sima influenzába 50x ennyien halnak bele, csak azza lmár nem lehet pánikot kelteni és MILLIÁRDOKAT kasználni a sok idióta barom emberen.

    És képzeld el a h5n1-ről beszélünk.. Ha nem tolta volna a média, hogy húúú ennyi meg annyi ember halt meg (Tv2 mondta egyik nap, hogy 200.000 áldozat spanyolországban másik nap meg kiderült hogy 20 az a 200.000... 200.000 volt egy kurva régi vírus "tombolása" csak """""""véletlen""""""""" összekeverték
  • teddybear
    #15
    Igaz, ha az elhunytak számát nézed, ott van az élen. De nem lehet tudni, hogy a spanyolnátha számlájára írt halottak tényleg a betegségbe, vagy a háború utáni éhezésbe+egyéb betegségekbe haltak bele.

    Ami a pestist illeti, a nagy középkori járványok idején nem volt szervezett betegellátás, de még tisztességes statisztika sem. Csak becslések, amik szerint a népesség kb. harmada halt meg. Ráadásul többször is végigsöpört Európán, és minden alkalommal egész országrészek néptelenedtek el.
  • Rapid81
    #14
    A Wikipédiával vagdalkozol, közben te magad sem olvasod azt:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Spanyoln%C3%A1tha

    Még az első bekezdésen sem kellett volna túlmenned:

    "a két évben mintegy 50 millió[1] (a legszerényebb becslések szerint 20 millió, a legdurvábbak szerint 100 millió) ember halt meg a járványban. Ezzel a „teljesítményével” a spanyolnátha az emberi történelem legtöbb áldozatot szedett járványa. "
  • vumbi
    #13
    Pontositas:
    Halalozasi arany emberek eseten tobb mint 60%, egyes madarfajok eseten tobb mint 90% (wikipedia - vagy kellenek eredeti publikaciok?)
    A vigigirtja a Foldet azt nem azt jelenti hogy kiirtja, de vilagmeretu jarvanyt okoz magas mortalitassal.
    A media panikot okozott, de a tudosok is aggodtak. Nem ok nelkul.
    Del-Kelet Azsiaban kialakult legalabb egyszer a virus emberol emberrol terjedo formaja. Nem tudott elterjedni mert elszigetelt kozossegben alakult i, de azt telhjesen kiirtotta, majd maga is kihalt.
    Ha ugyanez tortenik egy nagy varosban, akkor a vegkimenetel nagysagrendekkel vegzetesebb lett volna.
    Amugy a spanyol natha hogy lett volna legnagyobb jarvany? Megfeledkeztel a pestisrol? ;) Csak hogy a te szovegertesi szinteden tarsalogjunk egy kicsit.
  • mad mind
    #12
    Pánikot azt keltett(főleg a média), és a halálozási ráta is nagynak tűnt(persze nem 90%-os), de a megbetegedések száma alacsony volt.
    Még szerencse, hogy rajtad sem. A végigírtja a Földet hülyeség is vicces. A spanyolnátha járvány a legnagyobb járvány volt és még annak sem sikerült 10%-os halálozási arány fölé menni.
  • vumbi
    #11
    Jol melle lott itt megint mindenki. Szerintem a ti fejetekben a sertes influenza motoszkal, ami nem volt tul patogen csak rendesen terjedt ahogy kell.
    Gerekek, madar influenza nem az az uj influenza ami fiatalokat es foleg terhes noket fertozott meg par eve! Az a sertes influenza volt (H2N1 talan).
    A madar influenza H5N1, az az aviru sami 90%-ban halalos, es rendes panikot okozott a Kinaban, meg delkelet Azsiaban par eve. Az a mazli hogy meg nem tett szert ez a torzs az ember ember kozotti terjesdes kepesegere, csak amadarrol emberrol terjed.
    De ami kesik az nem mulik - nem pedig nem jon - alapon 7 miliard emberbol valakiben elobb utobb megtortenik a keveredes a madar es a erosen pandemikus torzsek kozott. Az egy masodik spanyol natha jarvannyal erne fel.
    Ha nincs vakcina ellene akkor, vegig irtja a foldet garantaltan. Ezert mennek ezek a kutatasok hogy felterkepezzek a potencialis virulens mutansokat amik megjelenhetnek. Ha megvan a virus akkor mar csak le kell gyartani a vakcinat.
    Ha jarvany kitoresekor kell elkezdeni izolalni kitenyeszteni a virust majd vakcinat kiserletezni ra az honapokat venne igenybe ami alatt milliok halnak meg.
    Sz oval lehet hozongeni, vaganykodni, meg tudalekoskodi - igazabol senkit sem erdekel - ez atol meg egy ertekes kutatas. meg szerencse hogy nem rajtatok mulik milliok elete. A hulyeseg mindennel pusztitobb.
  • NEXUS6
    #10
    Khmmm...
    No meg kórházi rezisztens baktérium törzsek okozta fertőzésben, évente kb 30-40 ezer ember hal meg csak Európában.

    És ezek azért rezisztensek ugye, mert nem hat rájuk az antibiotikum. Talán ebben az irányban sem ártana elmozdulni, és nem csak a sajtó szintjén.
  • NEXUS6
    #9
    Nem értem mi a gondjuk a tudós elvtársaknak.

    Ja, hogy ki akarják fejleszteni és aztán elterjeszteni. Akkor persze mennek a börtönbe.
    De, ha politikusok utasítására fejlesztik ki és aztán terjesztik el, mennek a történelem könyvekbe.
    Megértem őket, azt a 60 napot én is megvárnám, amíg végre valami politikus ráeszmél, hogy milyen buli.

    Einstein meg Szilárd Leó is küldött egy levelet az elnöknek, hogy itt a lehetőség. Valszeg ez a bejelentés is az gyakorlatilag. Már csak azt kell hozzáfűzni, hogy az É-Koreaiak már valszeg dolgoznak az ügyön.
  • Tetsuo
    #8
    Mivel a mozis forumban csak egyfele nezetet engednek, tavol az igazsagtol, ezert kenytelen vagyok ide is beszurni:

    "Ez mitol lenne cenzura? Amugy cenzura minden orszagban van, igy Magyarorszagon is. De ez nem az.
    Masreszt a cikk (megint) nem mond igazat, csak (Szekeres) Viktorkam uszit a kormany ellen, mint az Origo/Blikk pedig az olvasottsagra hajt, akarmekkora blodseget is ugatnak.

    NEM CSUSZNAK Magyarorszagon a premierek a tobbi kornyezo orszaghoz kepest!
    Nem lesz nagyobb keses az USA-hoz kepest, mint eddig volt.

    Azon viszont csodalkozom, hogy Szekeres Viktor nem irt a cimbe semmi "brutalisat" vagy "durvat". "

  • finizlik
    #7
    Még halál is volt vagy 10-15

    Ha jól tudom itthon még totális bénulás is volt, amiről azóta sincs 1 szó sem.

    WHO -> vicc
    Azon a szinten van mint a ENSZ :D
  • caius marius
    #6
    Ja viszont a különböző influenzavèdőoltàsok kàros mellèkhatàsairól mèlyen kussoltak... Pedig volt bőven.
  • hdo
    #5
    Jah, madárinfluenzába belehalt kemény 300 ember ... a sima meg évente 2000 embert tesz el láb alól. Be se oltattam magam.
  • Pares
    #4
    Ha nem tudnám, hogy az emberek, azon belül is a különböző cégek milyen kapzsi, profitorientált, etikátlan politikát folytatnak, akkor azt mondanám, hogy még jó hogy először a tudósainknak sikerült mutálni... Csakhogy...
  • finizlik
    #3
    Madárinfluenza ?

    Arról beszélünk ami megolt kemény 1-2 ezer embert a 7 milliárdból, és a média úgy felfújta mint valami minden 50. embert életbenhagyó szupervírust?

    :D:D:D:D:D:D

    Körülöttem is mindenki össze volt szarva, én influenzás lettem (szerintem ezt a csodát kaptam el), kemény 2 napig volt hőemelkedésem, meg fáradt voltam... Húú, tiszta halál közeli élmény volt :D:D
  • gosub
    #2
    következő lépésként keresztezhetnék hiv vírussal is, hogy igazán ütős legyen.
  • jaspercry
    #1
    Persze ,hogy szünetelnek a kutatással,egyenlőre nem kell új vírus,még a régi is jó sok lóvét hoz!