Gyurkity Péter

A madarak is gyógyszert szednek

A főemlősök mellett egyéb fajok is igyekeznek megvédeni magukat a betegségektől.

Az állatvilág érdekességeiről, az azt érintő problémákról időről-időre mi is beszámolunk, évekkel ezelőtt például arról írtunk, hogy az elektroszmog komoly zavaró hatással jár. Most egy új tanulmány látott napvilágot, amelyben a túzok korábban nem megfigyelt szokásait írják le, meglepő eredménnyel.

A hazánkban komoly udvarló- és fészkelőhellyel rendelkező fajta legtöbb példánya az Ibériai-félszigeten él, a becslések szerint a teljes populáció mintegy 70 százaléka található ott meg. Nem véletlen, hogy most a Spanyol Nemzeti Természettudományi Múzeum csoportja tett közzé egy friss kutatást, amelynek következtetéseiről a Frontiers in Ecology and Evolution oldalán tájékozódhatunk. Ebből kiderül, hogy nemcsak a főemlősök, hanem egyes madarak is igyekeznek természetes orvosságokkal megóvni egészségüket a különböző fertőzések ellen, a túzok ürülékének részletes vizsgálata ugyanis egyértelművé tette, hogy többek között a pipacs és az útifűlevelű kígyószisz elfogyasztásával védik magukat ezen madarak.

Az említett növények mérsékelt, illetve kifejezetten jó védelmet nyújtanak a trichomonadosis (Trichomonas gallinae), a gubacs-fonálféreg, valamint a gombás fertőzés (Aspergillus niger) ellen, ennek pedig különösen párzási időszakban van nagy jelentősége, amikor ezen fertőzések elterjedése jóval könnyebb. A hím egyedek emellett egészségesebbnek és vonzóbbnak igyekeznek feltünteti magukat a nőstények előtt, hiszen többek között ennek alapján történik a párválasztás, viszont a 619 minta bevizsgálása azt is megmutatta, hogy az egészség megóvásának van itt kiemelt szerepe. A pipacs egyébként az emberi étlapon is szerepel, mégpedig nyugtatóként és fájdalomcsillapítóként, még így is meglepő azonban, hogy egyes madarak is hasonló megoldáshoz folyamodnak, ezt ugyanis korábban elsősorban a főemlősök jellemzőjeként tartották számon.

A csimpánzoknál a rovarok sebre történő helyezését, annak gyakorlatát figyelték meg, míg a delfinek korallokhoz való dörgölőzéssel igyekeznek megelőzni a külső felület elfertőződését, a madaraknál viszont nem álltak rendelkezésre hasonló kimutatások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #19
    Nyilván értem, de az elhangzott érvek mellett úgy sejtem, hogyha kivonnánk az eperfalevél/pipacs hatóanyagát és olyan dózisban vennénk ezeket be, hogy tényleg érjenek is valamit, akkor 0 adalékanyag és kémiai melléktermék nélkül is (ami nyilván nem reális a gyógyszeriparban) lennének mellékhatások és lenne 1-2 ember tízmillióból, aki az intenzívre kerülne tőle.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.12.14. 16:34:14
  • defiant9 #18
    Újból bizonyítod hogy amint kifogytál az érvekből már csak a 100% személyeskedés amire fussa.
    Tartom hogy amit itt csináltál az cherry picking a gyógyszerek (halált okozó) mellékhatásával 'riogatással'.
    Az meg hogy elterelődnél erről az állításodról a beismerése hogy nem tudod tartani(ahogy ez lenni szokott), mivel logikai képességeid egy kisiskolásét sem mindig éri el.
  • Tetsuo #17
    Újra és újra bizonyítod, hogy nem csak értelmi színvonalad, de erkölcsi "magasságod" is a béka segge alatt van. Újfent gratulálok a parádéhoz. Tobzódj magadban, ballibsi troll.
  • defiant9 #16
    Értemé én hogy próbálsz elterelődni az eredeti állításodról(#4), és másról szeretnél vitázni. Én azonban ott állok meg hogy megmutattam hogy ez miért hibás. Ennyi, a szokásos Tetsuo féle elterelődős megfutamodás amit látunk.
    Természetesen ha sikerülne bizonyítanod hogy a gyógyszer mellékhatás miatt meghalnak az emberek, noha enélkül élnének akkor igazad lenne, csak ez nincs így.
  • Tetsuo #15
    Ugyancsak. Próbáld értelmezni az eddig elhangzottakat. A #6-ban leírtam a véleményemet, ami helyett te más dolgokat vélsz véleményemnek és azon rugózol. Na ez a szalmabáb-érvelés, te .


    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.12.10. 20:34:22
  • defiant9 #14
    Az hogy kijelentetted hogy nem értettem egyetlen mondatod sem meg ismét csak egy szalmabáb érvelési hiba (=valótlanság). Nyilván mivel érveid nincsenek így kénytelen vagy ebbe menekülni mint mindig, hogy valamiféle látszatválaszt adj.
    A gyógyszerek hatása egyértelműen pozítív, szemben a természetgyógyászi és hit alapú gyógyítással ezek valódi (isten és Jézus Krisztus nem fog meggyógyítani akármilyen erősen hiszel benne, isten jól láthatóan semmit nem tesz, sem a papok meg természetgyógyászok aki rákot 'gyógyítanak' ezzel fejve meg a kétségbeesett minden szalmaszálba kapaszkodó beteg embereket.)
    A "gyógyszer-mellékhatás jelentős halálok lett mára" eleve egy indefinit állításod(mekkora a jelentős?), anélkül hogy mellétennénk hogy a gyógyszerek pozitív hatása mellet eltörpül az pedig hiba. Legtöbb olyan gyógyszer aminek szignifikáns az ilyen mellékhatása(mondjuk májkárosodást okoz), az mire kifejti ezt addigra a gyógyszer nélkül már elpatkoltál volna. Tehát választhatsz hogy gyorsan meghalsz a kezeletlen alapbetegségben vagy valóban a gyógyszer mellékhatásában sokkal lassabban.
  • Tetsuo #13
    Bolond vagy, ismételten bizonyítod. Semmit, egyetlen mondatot sem értettél abból, amit eddig leírtam mert midegyik ellentétes az általad véltekkel. Mindegy, nulla vagy.
  • defiant9 #12
    Szövegértés. A gyógyszerek hatás/mellékhatás aránya javul a te kijelentésed miszerint a mellékhatás jelentős halálok lett épp ezzel ellentétes tendeciára utal.
    Az meg hogy konteós és istenhívő vagy és egyben és abból a pozicióból szórod a propagandát az a gyógyulás topic kapcsán is releváns, ugyanis komoly társadalmi probléma hogy hit alapon választanak az emberek isteni vagy 'természetes' gyógymódot és elutasítják a nyugati tudományos módszereket (az anti-vaxxer -eknél csúcsodott ez ki legutóbb)
  • Tetsuo #11
    Te viszont gyógyíthatatlan beteg vagy. Valahogy mindig a vallások szidásához jutsz el függetlenül a témától. Egyébként melyik mondatom volt az, amivel nem értesz egyet? Mert mindegyik tényeken alapul.
  • Tetsuo #10
    Nem én állítottam, csak lefordítottam.