Gyurkity Péter

Zselérobot adagolhatja gyógyszereinket

Egy új fejlesztéssel megoldhatónak tűnik a szervezeten belüli megfelelő adagolás.

Még december közepén számoltunk be arról, hogy az EU és a Bécsi Műszaki Egyetem közös kutatási programjában több érdekes megoldáson dolgoznak, szem előtt tartva, hogy a pontos gyógyszeradagolás életet menthet. Ezen a téren most további eredményekről számolhatunk be, már a tengerentúlról.

A Stanford Egyetem ünnepek alatt közzétett hivatalos közleményében olvashattunk arról, hogy szakembereik egy újszerű, igencsak érdekes megoldással álltak elő, amely többek között ugyanezen a területen, vagyis a megfelelő gyógyszeradagolásban jöhet majd segítségünkre a jövőben. Amíg ugyanis a korábban hivatkozott írásban arról számoltak be, hogy szóba jöhet itt az apró szivattyúk alkalmazása, de eközben kémiai építőelemekkel is próbálkoznak, ezek ugyanis szintén segíthetnek a megfelelő lebomlásban, pontosabban a moduláris felépítés megvalósításában, addig most egy miniatűr, zselészerű robot előállításáról adtak hírt, amely számos különböző területen lenne bevethető. A 3D-nyomtatással előállított, alig néhány milliméteres eszközök mozgásra bírhatók, ezzel pedig az óceánok felszínén, de akár még testünkön belül is több fontos feladatot láthatnak el.

A kutatók azt eddig is tudták, hogy a zselészerű, leginkább a gumicukorhoz fogható anyagból készült apró kütyük összehúzódásra és tágulásra kényszeríthetők, a megfelelő hőmérséklet, valamint egyéb tényezők bevetésével. A csapat tagjai ugyanezen tulajdonság, valamint a tengeri állatokéra emlékeztető forma révén értek el előrelépést, ugyanis az általuk kívánt mozgást sikerült előidézni, ezzel pedig kivitelezhetőnek tűnik ezen zselérobotok irányítása, amiben az emberi biomarkereket és biokemikáliákat használnák fel. A megoldással olyan eszközöket juttathatnánk be testünkbe, amelyek a kívánt helyszínre juttatják el a különböző gyógyszereket, de eközben segíthetnek az óceánok felszínének jobb feltérképezésében, annak megfigyelésében.

A legfontosabb előny, hogy ezúttal nincs szükség szilárd anyagok alkalmazására, de ugyanúgy elhagyhatók a vezetékek és az akkumulátorok, amelyek mind problémásak lennének a fent említett felhasználási területeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!