Napi Online

Csődvédelembe menekül a Kodak

Az amerikai Eastman Kodak fotóműszaki vállalat - a világ egyik legnagyobb ilyen cége - csődvédelem kérésére készül, miközben folytatja erőfeszítéseit, hogy pénzt szerezzen adósságai törlesztésére.

A Kodak megbeszéléseket kezdett a hitelező bankokkal új hitelkeretről, amelyet a csődbejelentés után venne igénybe - írta a Financial Times csütörtökön, a cég ügyeinek ismerőire hivatkozva. A Kodak végvonaglásáról elterjedt hírek szerdán 28 százalékot rontottak a vállalat eddig is omladozó tőzsdei értékén. A Kodak részvénye 47 centen végzett, több mint 90 százalékkal alacsonyabban az egy évvel ezelőtti értékénél. A Kodaknál úgy nyilatkoztak, hogy "piaci pletykákat és spekulációkat nem kommentálnak", de ez jelentős változás ahhoz képest, hogy szeptemberben még határozottan visszautasították a híreszteléseket, mondván, hogy a cég "kitart kötelezettségei teljesítése mellett, és nincs szándékában csődvédelemért folyamodni".


A Financial Times a végjáték előszelének tartja, hogy a Kohlberg Kravis Roberts vállalatfelvásárló cég két képviselője decemberben kivált a Kodak igazgatótanácsából. A Kohlberg Kravis Roberts 2009-ben 300 millió dollárt fektetett a Kodakba, amit a Kodak 2010-ben visszafizetett, de a felvásárló cégnek maradt érdekeltsége a Kodakban. A Kodak az utóbbi időben több mint ezer szabadalom eladásából igyekezett pénzhez jutni, az adásvételi tárgyalások azonban "nem haladnak" - írta a Financial Times.

A George Eastman - a tekercselt filmszalag feltalálója - által 1892-ben alapított Eastman Kodak Company az elmúlt évszázad nagy részében uralkodott a világ fotófilm piacán, a csúcsponton, 1976-ban övé volt az amerikai piac 90 százaléka. A bajok az 1990-es évek vége óta sokasodnak, mióta a digitális fényképezés kiszorítja a filmet. A Kodaknak utoljára 2007-ben volt profitja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #6
    Az Ilford még mindig megy, de ahogy az várható volt, már jócskán drágult. :(
  • culas25hc #5
    szerintem még életképes lenne a filmgyártás, csak nem ekkora méretekben. De ugyan úgy, ahogy ma is hallgatnak emberek vinyl lemezt, filmekre is van még szüksége a világnak, csak már nem amerika 90%-a tart rá igényt, hanem európa 0,01 %-a... de okosan még ebből is lehet profitot termelni, bár ez már sajnos nem a kodak feladata lesz
  • stain #4
    Azért remélem nem szántják fel a helyét, mint ahogyan itthon a Fortéval tették. Nagy kár lenne, ha senki sem gyártana profi filmet.
  • Déta #3
    Eastman forog a sírjában...
  • zola2000 #2
    ^_^
  • cloud.strife #1
    :(