Napi Online

Műtárgyakkal is villoghatnak a telefonok

Új területet nyitottak meg a műtárgypiac előtt a kommunikációs eszközök: legújabban már kortárs művészeti alkotásokat is le lehet tölteni az okos telefonokra, táblagépekre, számítógépekre, tévékre.

Az egyes munkák limitált számban érhetők el, de ezek azért nagyobb sorozatok, mint mondjuk a klasszikus sokszorosított szignált grafikai munkák esetében: egy-egy képernyőre készülő alkotást 2−10 ezer felhasználó szerezhet meg, 5−500 font közti árakon. A szolgáltatást nyújtó weboldal, a s(edition) múlt csütörtökön indult el, és a BBC beszámolója szerint péntek reggelre már 18-an töltötték le a legdrágább elérhető tételt. Ez nem más, mint Damien Hirst nevezetes gyémántokkal kirakott koponyájának hd videós megjelenítése − Az ég szerelmére című alkotás eredetijét annak idején 50 millió fontért akarta értékesíteni a londoni White Cube galéria.

A számozott és hitelesített műalkotásokat letöltőik egy online elérhető "trezorban" tárolhatják, onnan hívhatják be például iPadjükre vagy internetkapcsolatos tévéjükre, ha meg akarják nézni vagy el akarnak vele dicsekedni. A későbbiekben az is megoldható lesz − derül ki a honlapról −, hogy a gyűjtők egymás közt cserélgessék, adják-vegyék a tárolt műalkotásokat, csakúgy, mint az igaziakat. A kortárs nagyságok közül Hirst mellett Tracey Emin vagy a fotós-filmrendező Wim Wenders munkái is megszerezhetők ily módon − Emin például nevezetes neonfénysorozatából is hozzáférhetővé tett több művet. Ezek rendes ára 60 ezer font fölött kezdődik, az online verzió azonban már 50 fontért letölthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #2
    És hol regisztrálódik ha eladtam egy állományt pistikének és nem lekoppintotta az enyémet?
  • Tetsuo #1
    Fail again.