Berta Sándor

Jakuzákat pénzelt az Olympus

Egyre nagyobb bajban van a japán gyártó. A cég az elmúlt években több milliárd dollárt juttathatott bűnözői csoportoknak, a jakuzáknak.

A The New York Times arról írt, hogy Japánban nyomozók vizsgálják az Olympus ügyeit és különösen arra kíváncsiak, hogy a konszern együttműködött-e a milliárdos veszteségei eltitkolásában a különböző bűnözői szindikátusokkal, köztük a jakuzával. A tokiói rendőrség nyomozói találkoztak a japán ügyészség és a tőzsdefelügyelet képviselőivel, hogy tisztázzák a történteket. A hatóságok elsősorban a vállalat tanácsadóinak 2000 és 2009 között kifizetett összegeket és azok útját tanulmányozzák. A gyanú szerint az Olympus a valódi veszteségei többszörösét fizette ki a bűnözőknek azért, hogy eltitkolja a helyzetét.


Az Olympus csak az idén 481 milliárd jent, vagyis 6,25 milliárd dollárt fizetett ki cégfelvásárlásokra, befektetésekre és tanácsadóknak. Ebből az összegből azonban csak 105 milliárd jen szerepel a könyvelésben, míg a fennmaradó 376 milliárd jen (4,9 milliárd dollár) hiányzik a hivatalos dokumentumokból. Ennek az összegnek becslések alapján több mint a fele vándorolhatott a japán maffiához. A nyomozók feljegyzéseiből ugyanakkor az nem derült ki, hogy az Olympusnál ki tudhatott ezekről a kapcsolatokról. Amennyiben a gyanú beigazolódik, akkor mindez azt eredményezheti, hogy az Olympust azonnal kizárják a tőzsdéről.

Októberben Michael C. Woodfordnak, a cég vezérigazgatójának távoznia kellett, miután érdeklődött bizonyos kifizetésekkel kapcsolatban. Ezt követően lemondott Tsuyoshi Kikukawa, a társaság igazgatótanácsának 70 éves vezetője, mivel komoly kritikákat kapott azért, mert két héttel korábban kirúgta Woodfordot. Az Olympust már akkor akár egymilliárd dollárt is elérő összegű pénzmosással, könyvelési csalással és más tisztességtelen módszerekkel vádolták, melyek ha igazak, akkor Japán potenciálisan legnagyobb pénzügyi botrányát okozhatja. Mivel a kétes ügyek amerikai befektetőket is érintenek, az FBI is nyomozást indított. A gyártó november elején ismerte be, hogy két évtizeden át vezette félre befektetőit és hamisította könyvelését, azáltal, hogy felvásárlási díjak mögé rejtette befektetési veszteségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #22
    Hogy van nala nagyobb svindler, azt lesz@rom. Mert ha "az emberek nyomorabol el", akkor mar emberileg egy nagy nulla, legalabbis az en ertekiteletemmel es mellekesen a legtobb vallas szerint is.
  • gforce9 #21
    Olvasni, értelmezni smafu igaz? Én azt mondtam, egy tolvajt ne másik tolvajhoz hasonlíts, mert nem jelent felmentést, hogy a másik is lop. Erre te jössz a milliárdok VS kifli esetével. Gondolkodj már picit, marhára nem a bűnök súlyosságáról írtam. De úgy látom neked ez nehéz. Akkor a te példádon szemléltetem. A milliárdos lopásra nem mentség, hogy más kiflit lop, a kifli lopásra nem mentség, hogy a másik milliárdokat lop. Az egy dolog, hogy a kettő között van súlybeli különbség, de én marhára nem erről beszéltem! Attól hogy többfajta és más más súlyosságű bűnesetek vannak, még egyik sem lesz helyes. És nem relatíve szoktunk valamit megítélni egymáshoz képest, hanem abszolút értékben. Ugyanis, ha nem tudnád a 2 és az 3 csak a nullához képest annyi amennyi. Egymáshoz képest csak 1 a különbség. Nem tudom jobban elmagyarázni.
  • cateran #20
    "Ugyanis egy tisztességtelen embert sem egy másik tisztességtelen emberhez hasonlítasz."
    Hat hanem mihez? Tisztessegeshez? Annak mi ertelme? 1 tolvaj "sikeresseget" megis mihez viszonyitsam? Olyanhoz aki eleteben nem lopott? Ilyen alapon a milliardokat sikkaszto es a boltbol kiflit lopo kozott nincs is kulonbseg, nem igaz? Tolvaj mind a ketto.....
  • gforce9 #19
    Mi köze van a volumen nagyságának a tisztességhez? Két teljesen eltérő fogalom. Az egy dolog, hogy a nagy cégek általában lopnak mint a szar, de attól még nme fogom hozzájuk hasonlítani. Ugyanis egy tisztességtelen embert sem egy másik tisztességtelen emberhez hasonlítasz. Te vagy eltévedve, nem én. És nme kell felébrednem, pontosan látom, hogy amit írsz az úgy van, de akkor is beteg álláspont, összehasonlítani azt aki lop egy másikkal aki szintén lop.
  • cateran #18
    Tisztesseges? Lathatoan kozod sincs a nagyobb volumenu uzleti elethez:) Nincs olyan, hogy tisztesseges ceg, minel nagyobb osszegekrol, minel nagyobb befolyasrol van szo, annal tobb az eltitkolt, illegalis akcio. Vagy komolyan azt gondolod, hogy letezik olyan zaibatsu vagy egyeb azon kivuli ceg, amelyiknbek nincs kapcsolata a Yakuzaval? Vagy Olaszorszagban a Maffiaval? Ebreszto.....

    A Yakuzarol: Mint irtam, nincs szandekomban szentte avatni oket, megiscsak 1 bunszovetkezet, az emberek nyomorabol elnek. De van egyfajta stilusuk, ami tobb tiszteletet (vagy elismerest) ebreszt bennem, mint mondjuk altalaban a politikusok, akik szinten csalnak-lopnak-hazudnak (es nem csak a magyaroknal) es meg stilusuk sem nagyon van....
  • gforce9 #17
    Most ez komoly, egy ilyen céget olyanokkal hasonlítotok össze, akik segíthetnének, mégsem teszik? Bakker. Ha én lopok arra nem mentség az, hogy: "hátdekérem a másik meg öl". Ahhoz illik hasonlítani aki tisztességes. Ja, hogy abból kevés van? Attól még az marad a helyes út.
  • philcsy #16
    Az a szép, hogy itt a magyar költségvetési hiány méretű összegekről van szó.
  • philcsy #15
    Lopott vagy sem, nem lenne kötelességük segíteni.
    Sok legálisan lopó nem segít ilyen helyzetben.
  • Cleawer #14
    Ezért van nagy(obb) hatalma a maffiózóknak. Másodperceken belül intézkednek, és büntetnek, jutalmaznak. Míg egy világi bíróság, rendőrségnek csupán hónapok, évek kérdése. Ezt a gyorsaságot meg kell fizetni.
    A bürökráciában csak úgy folynak el a százalékok, ha pénzről van szó. Ha korrupcióról van szó akkor korlátlan, de ha kifizetésől akkor nincs.
  • Molnibalage #13
    Nagyon könnyű úgy cselekedni, hogy semmilyen szabály nem köt. A bürokrácia hátrány az, hogy lassabban reagál. Az erőforrásai viszont bármiféle bűnszervezethez mérve korlátlanok. Magyarán az almát vetetted össze a dinnyével...