Napi Online

Dagad az Olympus botrány, milliárdos a veszteség

Két évtizeden át vezette félre befektetőit és hamisította könyvelését az Olympus - ismerte be most a társaság, ezért akár a tőzsdéről is kivezettethetik.

Két évtizeden át rejtette titokban felvásárlási díjak mögé egymilliárd dollárt is meghaladó befektetési veszteségeit az Olympus, ismerte be hivatalosan is a társaság kedden. A fényképezőgépeket és orvosi műszereket gyártó japán cég eddig tagadta, hogy a kifizetések - többek közt a brit Gyrus 2008-as felvásárlásának közel 700 millió dolláros díjai - jogtalanok lettek volna, ám a cég elnöke most elismerte, hogy az ügyleteket koordináló, a cégtől időközben eltávolított három vezető beosztású személy tisztában volt a tranzakciók illegalitásával - írta a Financial Times.


Az Olympus nemrég kinevezett elnöke, Shuichi Takayama bocsánatot kért

A cégelnök elmondása szerint nem az érintett személyek kötötték az üzleteket - ezek során több kisebb vállalat felvásárlása után egy éven belül leírták azok vételárát, a tetemes tanácsadói díjak pedig kajmán-szigeteki számlákon landoltak, egyesek szerint a japán maffia, a jakuza is érintett volt a tranzakciókban -, ők csupán megörökölték elődjeiktől a veszteségek eltussolásának feladatát. A botrányt még Michael Woodford korábbi vezérigazgató pattintotta ki, akit október közepén azért bocsátottak el az Olympustól, mert az igazgatóságtól magyarázatot követelt a gyanús pénzmozgásokra. Az ügyben időközben már a japán, brit és amerikai hatóságok is nyomoznak.

A keddi bejelentést követően 29 százalékot zuhant az Olympus részvényeinek árfolyama (Woodford kirúgása óta összesen már 70 százalékot), a tokiói tőzsde pedig közölte, a felügyeleti vizsgálat függvényében kivezettethetik papírjait a börzéről, amennyiben bebizonyosodik, hogy meghamisította eredménybeszámolóit.

A botránynak új áldozata is akadt, a Nomura részvényei hatalmas forgalomban 1974 óta nem látott mélységbe zuhantak, miután piaci pletykák szerint részt vett a veszteségek eltitkolásában. A japán pénzintézet kommunikációs igazgatója a Bloombergnek később cáfolta a híresztelést, ám a zuhanástól ez sem mentette meg az árfolyamot. Az általános bizalmatlanság mindenesetre éreztette hatását a többi szektortárs jegyzésén is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #12
    Nem.
    Maga a rendszer olyan, talan mindig is, vagy gyakran ilyen volt, hogy aki konnyen atgazol a masikon, torteto, hazug, elvtelen, koponyegforgato szarember, az konnyebben boldogul; mint az, aki empatikus, segitokesz, lojalis, becsuletes, gerinces stb. (Persze pl. az intelligencia sem hatrany.)
    Az aktualisan hatalmon levok pedig, az elobbi csoportnak a kremje.
  • gforce9 #11
    Vagy fiatal vagy, vagy gazdag. Remélem az előbbi, mert akkor még később rájöhetsz, hogy minél kevesebb pénze van az embernek annál inkább megbecsüli a munkát és dolgos embereket. (tekintsünk el azoktól a bizonyos segélyenélünkaztánmajdleszvalami fajtól)
  • G_ArchAngel #10
  • globint #9
    Kedves Tetsuo, azt írod:
    "A legtobb ember lop, csal es hazudik, kulonosen a hatalmon levok."
    Ilyent csak a szegénységben élő kisember ír, a nagyok azt írják:
    "A legtobb ember lop, csal es hazudik, kulonosen a szegénységben levok."
    Én meg azt mondom:
    "A legtobb ember lop, csal es hazudik, de leginkább mindenki."
  • duke #8
    "Seged nelkul is"

    Igy, ekezett nelkul, jot rohogtem ezen a mondaton.
  • Tetsuo #7
    Seged nelkul is vegre lehet hajtani. Csupan a problema az, hogy CSAK szamuraj csinalhat olyat. ;)
  • DjDano #6
    Nekem sosem volt szimpi a cég, minden más digitális fényképezőgépet előbb megvettem volna mint ezt a márkát...
  • EnxTheOne #5
    Ahozz két ember kell nem? AZ egyik levágja a fejét a másiknak nem? :S
    Mert ugy tudom eléggé fájdalmas.
  • endrev #4
    Azért jó tudni, hogy egy jakuza sem tudta megakadályozni hogy kirobbanjon a botrány...
  • Tetsuo #3
    LOL Hiaba "nem engedik", egy jol elvegzett szeppuku utan nincs kit buntetni. ;)