Berta Sándor

Megbéníthatják a PC-ágazatot a thaiföldi áradások

Thaiföld hetek óta küzd az árvízzel. Az emberek és az állatok mellett az országban lévő üzemeknek is komoly problémákat okoznak az egyre nagyobb áradások. Mindez kihathat a PC-ágazatra is.

A thaiföldi árvizek egyre nagyobb gondot okoznak az IT-cégeknek. Az emelkedő vízszint az elmúlt napokban számos üzem munkáját bénította meg. A kialakult helyzet különösen a merevlemez-gyártókat és azok ügyfeleit sújtja, előfordulhat, hogy hiánycikké válnak a winchesterek. A hömpölygő áradat nem csak elárasztotta a gyárakat, hanem el is vágta őket a külvilágtól, így a korábban elkészült termékek egy része sem tud eljutni a kereskedőkhöz. Jelenleg a merevlemezek 40 százaléka készül Thaiföldön, ezen a területen csupán Kína előzi meg az országot, így érthető, hogy az elemzők aggódnak. Gyakorlatilag az összes gyártónak van üzeme az ázsiai államban.


A kialakult helyzet leginkább a Western Digitalt érinti, amely merevlemezeinek 60 százalékát Thaiföldön készíti. A konszern üzemei napok óta zárva vannak. "Mivel mi mindenkinél több terméket gyártunk az elárasztott területeken, így ez a helyzet sokkal jobban kihat a tevékenységünkre, mint más gyártók forgalmára" - jelentette ki John Coyne, a Western Digital vezetője.

Daniel Mauerhofer, a Western Digital szóvivője megerősítette, hogy ebben a negyedévben a tervezett 58 millió merevlemez helyett csak 22-26 milliót tudnak majd elkészíteni. "Jelenleg is arra várunk, hogy a gyárakból visszahúzódjon a víz és újra üzembe helyezhessük a gépeket" - közölte a szóvivő.

Az összegyűlt 12 milliárd (!) köbméter víz elvezetésére Yingluck Shinawatra thaiföldi miniszterelnök kinyittatta a Bangkok körüli zsilipeket, hogy így biztosítsák a víz távozását az óceán felé. Azonban még ha a terv be is válik, akkor is legalább 40 napra lesz szükség, míg az ár levonul. A cégeknek azonban még ennél is hosszabb időre lesz szükségük ahhoz, hogy eltakarítsák a romokat és kijavítsák a károkat. Coyne szerint ez a folyamat akár több hónapot is igénybe vehet, ami több negyedév forgalmára is kihathat.


A probléma érinti a beszállítókat is, például a Nitecet, amely három thaiföldi gyárában állította le a termelést, míg a Hutchinson Technology áramkimaradások miatt volt kénytelen átmenetileg bezárni az üzemeit. Emellett az árvíz közvetve természetesen a számítógép-gyártókat is érinti, akik számára súlyosbítja a helyzetet, hogy az okostelefonok és a táblagépek térhódítása miatt amúgy is folyamatosan csökkennek a bevételeik. A Western Digital és a Seagate látja el winchesterekkel többek között a Hewlett-Packardot, a Dellt és az Acert. A gyártóknak és a felhasználóknak a következő hónapokban egyaránt merevlemezhiánnyal és növekvő árakkal kell számolniuk.

A thaiföldi áradások a winchestergyártók mellett más IT-cégeknek is gondot okoznak. A Sonynál két új kamera piacra dobását is el kellett halasztani, mivel a gyárat elárasztotta a víz, a társaság ezért Kínába és Japánba helyezte át a termelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #19
    ...szerintem meg beletartozik egy cég profiljába , hogy humánus, ződ ,totál antiszociális, mittom én(szintén direkt),pár modatban ki lehet térni rá....
  • gforce9 #18
    Ja, az állam fizessen, az az állam ami valószínűleg - mint a világ legtöbb állama - eladósodott. Fizessen az állam amelyiknek nincs pénze és terhelje az ottélők nyakára a minuszt. A HDD gyártók, akik pedig szép nyereséggel dolgoznak, pedig ne csináljanak semmit, csak foglalkozzanak a gyárral. A nyereségük jórészt abbólk adódik, hoyg az állam kedvező feltételeket biztosít nekik évek óta (kicsi az adó, munkabérek, energia stb.), de persze, ilyenkor ha gond van az állam, rajta keresztül az ottélők dolga minden kárelhárítás. Csak nekem nme tetszik ez?

    Nekem apám azt tanította: Ahonnan eszünk, oda nem szarunk.
  • mad mind #17
    De miért is kéne az állam munkáját nekik végezni? Gondolom fizetnek adót, onnantól nem az ő dolguk. Te sem fizetsz, csak mert kiárad a patak a szomszéd utcában. Esetleg mész zsákot pakolni, de azt is magánemberként.
  • gforce9 #16
    "biztos vagyok benne, hogy ezek a cégek is sokmillió dollárral támogatják a helyi kormányt" ha ez így lenne az is benne lenne a cikkben, pontosan azért amit mondtál, reklámérték. Szarnak azok mindenre, csak a gyár induljon el...
  • nlght #15
    "Egyébként biztos vagyok benne, hogy ezek a cégek is sokmillió dollárral támogatják a helyi kormányt"

    Pont fordítva van. A kormányok versengenek a külföldi tőkéért. Itthon is megfigyelhető ez a tendencia, most kapott pl. az Audi is több milliárdos adókedvezményt és ezért nem ment pl. szlovákiába (direkt kisbetű). Gondolom a thai kormány is szépen "tejelt", különben átmentek volna Malaysiába, Vietnámba, stb.

    "Ha a segélyezésről akarsz olvasni, akkor olvasd az ENSZ honlapját, vagy mittomén"

    Azzal sem értek egyet, hogy egy IT-tudományos oldalon figyelmen kívül kellene hagyni az empátiát egy természeti katasztrófával kapcsolatban. Már épp eléggé kezd kiveszni a mai társadalomból az illem és az empátia, hogy még rátegyünk egy lapáttal. Ha megnézed az időseket és a mai fiatalokat, már így is ég és föld a különbség empátiában. Te vagy rá a legjobb példa.
  • nlght #14
    egyetértek, sajnos egy profitvezérelt, undorító világban élünk, éljen a bankkapitalizmus
  • Cat #13
    "nem inkább arról kéne cikkezniük, hogy mennyit segítenek most, amikor baj van"

    Nem értek egyet. Ha a segélyezésről akarsz olvasni, akkor olvasd az ENSZ honlapját, vagy mittomén, az index egy idetartozó cikkét. Egy számítástechnikával foglalkozó tematikus portálnál pedig ne éhező afrikaiakról szóljanak a hírek, hanem hogy mi van az ott lévő gyárral, ahonnan én megveszek egy adott terméket.

    (Egyébként biztos vagyok benne, hogy ezek a cégek is sokmillió dollárral támogatják a helyi kormányt, egyszerűen saját érdekből, hiszen nekik is érdekük a helyzet minél hamarabbi normalizálódása. Más kérdés, hogy ha meg egy ilyen cikk lenne, hogy "x cég y millió dollárt adott" akkor meg jönnének a kommentek, hogy mennyit fizetett ez a cég a reklámért.)
  • xido #12
    nagyon +1
  • Solten #11
    - 1 r
  • gforce9 #10
    Elönt a víz minket, jajj nem lesz elég hdd.... pofám leszakad. Az ottélőknek meg elvitte a házát. Ha már abból a környékből zsigerelik ki a gyártók a hasznot már évek óta, nem inkább arról kéne cikkezniük, hogy mennyit segítenek most, amikor baj van a hdd gyártók a lakosságnak? Eszem megáll...