Szekeres Viktor

Elég keménynek ígérkezik a mozis szeptember

Szeptemberben két tucat film közül válogathatunk, az év 3 legzseniálisabbja közül is bemutatásra kerül kettő. De persze lesz Conan is, akinek az kell.

Augusztusban itthon két olyan hét is volt, amikor mindössze egyetlen premierfilm került a mozikba, a szeptember viszont el fogja árasztani a közönséget bemutatókkal: jelen állás szerint nem kevesebb, mint 25 újdonságot nézhetünk meg. Ezek öt csütörtöki napra elosztva fognak debütálni a multiplexekben, átlagosan tehát heti öt premierrel lehet számolni, melyek közül, közhely, de igaz, mindenki meg fogja találni a nekivaló filmet, azt az egyet, esetleg kettőt, amit moziban megtekintésre érdemesnek ítél a havi kínálatból.



Melyik szeptemberi hazai mozis premier<br> érdekel a legjobban?
(Összesen 263 szavazat)
  • Biutiful
    5 % (14 szavazat)
  • A bőr, amelyben élek
    4 % (11 szavazat)
  • A hódkóros
    5 % (13 szavazat)
  • Drive - Gázt!
    43 % (114 szavazat)
  • Srác a biciklivel
    0 % (1 szavazat)
  • Felperzselt föld
    6 % (17 szavazat)
  • A többi közül valamelyik
    31 % (82 szavazat)
A premierek sora már csütörtökön, azaz szeptember elsején elkezdődött, ekkor öt új film került bemutatásra. Ezek közül a legkommerszebb a Conan, a barbár (Conan the Barbarian) lesz egy új forgalmazó, a Big Bang gondozásában, szabadon választható 3D-vel és kötelező szinkronnal. Persze aki jó filmet akar látni, az elkerüli a Conant és esélyt ad az ugyancsak magyar hanggal futó Őrült, dilis, szerelem. (Crazy, Stupid, Love.) című komédiának, mely Amerikában a nyári korhatáros kínálat egyik visszafogott sikere volt, sztárszereposztással. A hét legnagyobb durranása és kötelező filmje a Biutiful (Biutiful), mely végén a forgalmazó valami töményet javasol fogyasztásra, másképp nehéz feldolgozni Alejandro González Inárritu (Korcs szerelmek, 21 gramm, Bábel) Oscar-díjra jelölt drámáját Javier Bardemmel a főszerepben. A hét két kisebb premierje közül az egyik egy félig német, félig magyar háborús film, holocaustdráma hazai főszereplőkkel, a Talán egy másik életben (Vielleicht in einem anderen Leben), míg a másik a Zajháborítók (Sound of Noise), ami egy groteszk svéd zenés komédia, igazi csemege.



Szeptember 8-i starttal négy új film kerül a magyar mozikba. Hollywood ezúttal egy valóban 3D-ben forgatott filmmel, a Végső állomás 5. (Final Destination 5) részével képviselteti magát, valamint Jodie Foster rendezésével, A hódkórossal (The Beaver), melynek főszereplője Mel Gibson, s az ő rossz híre miatt sokat halasztották a film amerikai premierjét - a bukás ellenére kifejezetten jól sikerült alkotásról van szó. Nyolcadikától elkezdődik az őszi francia filmek sora az Angèle és Tony-val (Angèle et Tony), de a második szeptemberi mozis hét igazi gyöngyszeme az új Almodóvar-film, A bőr, amelyben élek (La piel que habito) lesz Antonio Banderas főszereplésével.



Szeptember 15-től ismét öt premierrel számolhatunk - azonban tipikus hollywoodi kommersz nélkül, hiszen a Zoe Saldana főszereplésével készült Colombiana (Colombiana) című akciófilm producere Luc Besson volt, míg a másik sikerre számot tartó próbálkozás, a Johnny English újratöltve (Johnny English Reborn) angol közönségfilm. A Pótpasi (The Extra Man) már ízig-vérig hollywoodi filmnek tűnhet, azonban egy függetlenebb produkcióról van szó Kevin Kline főszereplésével, míg a hét legerősebb premierfilmje, a Drive - Gázt! (Drive) bár hollywoodi üdvöskékkel készült (Ryan Gosling, Carey Mulligan), mégis inkább az igényes filmek kedvelőinek fog örömöt okozni, amit jól mutat a remek cannes-i szereplése is. A heti skandináv premier a Happy Happy (Sykt lykkelig), mely ezúttal norvég, és leginkább a párkapcsolatokról fog szólni.



Szeptember 22-én már világpremierben is részünk lehet, hiszen első kézből deríthetjük ki azt, hogy vajon Taylor Lautner-e az új akciósztár. Az Elhurcolva (Abduction) mellett romantikus komédiát is kapunk Amerikából, a Barátság extrákkal (Friends with Benefits) főszereplői Mila Kunis és Justin Timberlake, a történet pedig egy kicsit hasonlít a Csak szexre kellesz című Natalie Portman-filméhez. Ezen a héten mutatkozik be az első 3D-s magyar mozifilm, A kék bolygó 3D , amely azonban mégsem igazi mozis produkció, hiszen mindössze 50 perces és ismeretterjesztő jellegű. Két európai alkotást is láthatunk még 22-től: az Így ért véget a nyaram (Kak ya provyol etim letom) egy érdekes, világtól elzárt kutatóállomáson játszódó orosz dráma, míg a Srác a biciklivel (Le gamin au vélo) a Dardenne-fivérek új filmje, akik munkáira mindig figyelnünk kell, hiszen A fiú és A gyermek is ütősre sikerült, bár a Lorna csendje apróbb visszalépés volt.



Szeptember 29-től, hogy meglegyen a heti öt filmes átlag, hat újoncot nézhetünk meg a magyar mozikban, melyek közül a 3D-s horror Cápák éjszakája 3D-ről (Shark Night 3D) nem is kell többet mondani, a címe magáért beszél. Hasonlóan beszédes című a Csak tudnám, hogy csinálja! (I Don't Know How She Does It), bár ennyiből még nem derül ki, hogy Sarah Jessica Parker egy ideálisnak tűnő feleség és anya a komédiában, no meg karrierista nő. A Hollywoodból érkező premierek mellett szerb, kanadai, angol és spanyol filmet is láthatunk - senki sem mondhatja, hogy nincs választék. Az Egy fehér, fehér világ (Beli, beli svet) egy börtönből szabaduló gyilkos nőről szól, az Oscarra is jelölt Felperzselt föld (Incendies) Közel-Keleten játszódik és tragikus felhangú (és rettenetesen jó), a Hétköznapi pár (Perfect Sense) Ewan McGregor és Eva Green főszereplésével készült és egy rémisztő "járvány" áll a középpontjában, míg az Ismeretlen föld egy meglehetősen nyers film a dél-amerikai rögvalóságról.



S, ha a szeptemberi 25 premier nem lenne elég, akkor jeleznénk, hogy októberben jelen állás szerint egy híján 30 új film kerül a mozikba, bár persze a forgalmazók fenntartják maguknak a változtatás jogát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #31
    Én már foglaltam is helyet a vasárnapi Végső Állomás 5 3D-re. Nekem ez az egyetlen film amit megéri megnézni a moziba szeptemberben. A 3D nagyon tetszett a negyedik részben is. Az összes 3D-s film közül amit láttam ennél láttam értelmét. Pl. a Fűrész 3D is egy hoki volt szerintem, nem volt egyáltalán arra kiélezve. Horror filmen kívül meg nem sok értelmét látom a 3D-nek. Sokat ki lehet hozni a filmól az ijesztgetős részeknél. De ez az én véleményem =)
  • Narxis #30
    Az a te szellemi szintedről mindent elárul, hogy filmek alapján próbálod meghatározni mások korát. :)
  • Lantee #29
    1. Óriási mozifanatikus létemre ezek közül egyik sem érdekel - itt már nálam meg is bukott a Kemény Szeptember. (talán majd a Final Destination 5. eredeti nyelven BBRip-ben)
    2. Mióta az összes (tisztelet a kivételnek) AAA-s filmet CSAK szinkronnal adják, azóta nem nagyon járok.
    3. Az itt felsoroltak talán jó filmek, de nem MOZIBA való filmek. Moziban olyan filmet érdemes nézni, ami meghálálja a nagy vászon+brutál hang kombót.
  • kalapos01 #28
    "Úgy harangozta be a cikk írója, mintha a következő filmek jelenének meg:
    Batman 8, Pókember 7, Alien új része és még sorolhatnám."

    Te írsz kalap fosokról és közben Pókembereket vársz meg hetedik meg nyolcadik részeket? Mert szerinted azok a királyok? :)))

    Persze az ember koráról mindent elmond az, ha neki akkor rossz egy film, ha nem tetszik a címe és akkor jó egy film, ha csöcs van benne. Ha nagy leszel, akkor majd nem csak filmen fogsz látni olyasmit.
  • kalapos01 #27
    Nyilván ez rád nézve kritika. És persze szomorú is, hogy a jelen legjobb színészeit nem ismered. Bezzeg Shia Labeouf nevét gondolom álmodból is.
  • Yagami #26
    Meg a "butafatraktor". Imádom ezt a párost, ha valamit be kell szólni, mind a kettő felbukkan :D És jah, fatraki...attól még, hogy te akkora film-májer vagy, hogy arcról ismered az összes színészt, még nem mindenki ekkora tehetség, és sokakat zavarhat (köztük engem is, aki azért tudja ki az a Javier Bardem, és mennyire sehogy nem játszott pl. a Nem vénnek való vidékben), hogy nincs képalá. Tényleg igénytelenség, de ezt már megszoktuk Viktortól. Meg a semmitmondó okoskodást az SG felkent filmpapjaitól. További szép napot!
  • alien47 #25
    Úgy harangozta be a cikk írója, mintha a következő filmek jelenének meg:
    Batman 8, Pókember 7, Alien új része és még sorolhatnám.

    Ezzel szemben egy kalap fos film, amit még letölteni sem érdemes. Nem még mozijegyet venni rájuk.

    Pl: Srác a biciklivel (Le gamin au vélo) MI EZ? Ki néz meg ilyen szemetet? (max ha sok szép csöcs lenne benne)

    Megint a szokásos kamu cikknevek!

  • Laza #24
    Vele nem kell foglalkozni, ő az ügyeletes okos.
  • Bhalage #23
    szerintem kegyetlen fos a szeptemberi mozi kinalat
  • Hoz_Hun #22
    Szorozd meg kettővel vagy hárommal a koromat. A robotos filmeket kifejezetten utálom. Továbbra sem tudom ki a franc az a Javier Bardem meg Ryan Gosling. Nekem ezek a nevek nem mondanak semmit.