Berta Sándor

250 000 dollár vérdíj a Rustock botnet üzemeltetőire

A Microsoft továbbra is mindent elkövet a botnetek elleni harcban. A cég kész 250 000 dollárt fizetni minden olyan információért, amely hozzájárulhat a Rustock nevű botnetet irányító csoport tagjainak a lebuktatásához.

A tengerentúli vállalat eddig is meglehetősen nagy szerepet vállalat a fertőzött számítógépekből összeállított hálózatok elleni harcban, azonban most egy új szintre emelte a részvételét azáltal, hogy nyomravezetői díjat tűzött ki az idén március közepén felszámolt Rustock botnetet irányító személyek kézre kerítésére.

A vállalat korábban két orosz újságban is hirdetéseket tett közzé, amelyben felhívta a Rustock egykori üzemeltetőinek a figyelmét arra, hogy már készül ellenük egy polgári peres beadvány. A társaság most arra számít, hogy a nagy összegű nyomravezetői díj hatására néhány felhasználó elárulja a még szabadlábon lévő bűnözőket, így azokat elkaphatják és bíróság elé állíthatják a hatóságok. A Rustock működése idején az egyik legnagyobb botnetnek számított, amely képes volt naponta átlagosan 14 milliárd spamlevelet is elküldeni, de volt, amikor ez a mennyiség elérte a 30 milliárdot. Ez a globális spamforgalom 47-48 százalékát tette ki. A bűnözők többek között a hamis gyógyszereket és utángyártott Viagra tablettákat reklámoztak a segítségével.

A Microsoft szakembereinek a kéretlen küldeményekből sikerült kikövetkeztetniük azokat az IP-címeket, amelyek mögött a hálózat központjait sejtették. Ezek alapján a hatóságok hét amerikai városban számoltak le azokkal a szerverekkel, amelyeken keresztül a zombiszámítógépek az utasításokat kapták. Az akció sikeres volt, mert ezután a globálisan elküldött kéretlen elektronikus reklámlevelek száma 33 százalékkal csökkent. Azonban az ügy ezzel még nem ért véget. A Microsoft adatai alapján ugyanis még mindig több százezerre tehető a Rustock irányítására használt kártevőkkel fertőzött számítógépeknek a száma. Ezek eltávolításához a cég segítséget nyújt.

A 250 000 dolláros nyomravezetői díj az egész világon érvényes. Richard Boscovich, a szoftvercég digitális bűnügyekért felelős részlegének ügyvédje kijelentette, hogy a nyomozásokat egészen addig folytatják, amíg nem sikerül a Rustock összes üzemeltetőjét elkapniuk. Ezért nem csak a különböző hatóságokkal, de cégekkel is együttműködnek. Brian Krebs biztonsági szakértő kiderítette, hogy a Rustock üzemeltetője dollármilliókat kereshetett. A botnet hálózatába kereken egymillió fertőzött számítógép tartozott és ezeket arra használták a bűnözők, hogy PC-nként és 45 percenként 7500 spam e-mailt küldjenek el. A bennfentes elmondta, hogy a rendszert nagy gondossággal tervezték meg, a fő cél az volt, hogy se a szerverek, sem azok üzemeltetői ne keltsenek gyanút.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisemlős #3
    úgy volt, elkapták az üzemeltetőket is, vagy nem?!
  • pasi29uk #2
    Szerintem egyszerűbb lenne a pénz útját követni. szisztematikusan vásárolni a spam levelek alapján.
    Mondjuk első lépésként bannolni az összes spamos bankszámlát... csak akarni kell és menni fog. Jah... valakinek nem tetszik? Miért is nem tetszik? Ott a hunyó! Szerintem.
  • nagylzs #1
    Mindenkinek jogában áll tudni hogy kitől kap üzenetet. Be kellene vezetni egy olyan email protokolt, ahol minden üzenetet kötelező aláírni. A személyeknek és a cégeknek is úgy kellene osztani tanúsítványt mint személyi igazolványt. Aki meg névtelenséget akar az menjen fórmumozni.