MTI

Felszámolták a világ egyik legjelentősebb spamhálózatát

Sikerült felszámolni a világ egyik legjelentősebb levélszemétküldő hálózatát - közölte a Microsoft, amely az amerikai hatóságokkal közösen fülelte le a napi 30 milliárd spamt postázó rendszer amerikai központjait.

A világban forgalomban lévő kéretlen levelek döntő többségét botnetek küldik szét. Ezeket a botneteket fertőzött számítógépek, azaz a számítógépes szakzsargonban csak zombiként emlegetett gépek milliói alkotják. A zombi kifejezés abból ered, hogy egy otthoni, iskolai vagy vállalati számítógép úgy is tagja lehet a botnetnek, hogy a gép tulajdonosa nem is tud róla. A most felszámolt Rustock az egyik legjelentősebb botnetnek számított, ugyanis működése csúcsán a világ levélszemét-forgalmának 47-48 százalékát küldte.

A Microsoft szakembereinek a kéretlen küldeményekből sikerült kikövetkeztetniük azokat az IP-címeket, amelyek a hálózat központjait sejtették. Ezek alapján a hatóságok hét amerikai városban számoltak le azokkal a szerverekkel, amelyeken keresztül a zombiszámítógépek az utasításokat kapták. A csütörtöki akció úgy tűnik, sikeres volt, mert a kiküldött spamek száma jelentősen visszaesett. A szakemberek azonban arra is figyelmeztetnek, hogy egységes nemzetközi fellépéssel lehet csak teljesen felszámolni a hamis gyógyszerekre, vagy más csalásra szakosodott spamküldőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprocorno #1
    Nagyon helyes! Az összeset föl kellene számolni. Sajnos egy-egy ilyen sikeres akció csak napokban mérhető javulást hoz, ahogy eddig észrevettem. Max egy hét, és megint ugyan annyi spam lesz forgalomban mint előtte:(