Szekeres Viktor

Kutyakemény mozis április vár ránk

Majdnem minden napra jut egy mozis premier, s ennek most legjobban a scifi, a horror és a szuperhősös képregényfilmek rajongói örülhetnek.

Melyik április hazai mozis premier<br> érdekel a legjobban?
(Összesen 960 szavazat)
  • Thor
    51 % (488 szavazat)
  • Sikoly 4
    11 % (106 szavazat)
  • Ismeretlen férfi
    6 % (53 szavazat)
  • Forráskód
    15 % (144 szavazat)
  • Paul
    4 % (40 szavazat)
  • Hopp / Rio / Maci Laci
    2 % (21 szavazat)
  • A mestergyilkos
    3 % (24 szavazat)
  • Csúcshatás
    5 % (46 szavazat)
  • A többi közül valamelyik
    3 % (27 szavazat)
Bár igaz, hogy idén a sok Oscaros premierrel bíró februárnál erősebb hónap nem lesz már, az április mégis szokatlanul keménynek ígérkezik a hazai filmfanatikusok számára. A lazább és a világpremierek miatt elsőre kiszámíthatatlannak tűnő márciust követően ugyanis a hónapban nagyjából 28 film közül lehet majd választani: valakinek a sok szóbajövő film saját életébe történő beiktatása fog gondot okozni, másnak pedig az, hogy a havi kínálatból kiválassza a megtekintésre érdemes egyet-kettőt - a moziknak pedig a sajtóvetítések leszervezése úgy, hogy ne üssék egymást időpontjaik. Szémszerűsítve mindez azt jelenti, hogy április első három mozis hetében 8-8 mozis premier lesz idehaza, csak az utolsó héten szusszanhatunk, bár ez is négy filmet fog jelenteni, ami nem kevés, ha pedig azt nézzük, hogy májusban lehet, hogy lesznek olyan hetek is, amikor mindössze egy alkotás mutatkozik be itthon... (Azt már csak halkan merjük megkérdezni, hogy hány heti premierre kéne számítanunk, ha a hazai artmozik és az artfilmes forgalmazás megfelelő mennyiségű támogatást kapna?)


Április hetedikétől nyolc új filmet láthatunk tehát - nem lenne egyszerű megjósolni, hogy melyik fogja leginkább érdekelni a nézőket. Viszont hiába a sok premier, választani egyszerűen lehet: az akciófilmek és a feldolgozások rajongóinak Jason Statham és A mestergyilkos (The Mechanic) tűnik logikus választásnak, a gyerekeknek a 3D-s Maci Laci (Yogi Bear), a komolyabb, mégis modern filmekre vágyóknak pedig a Csúcshatás (Limitless). A magyar filmek rajongói a Womb - Méh című, angol nyelvű Fliegauf-filmre fognak beülni, mivel a heti másik magyar bemutató, A zöld sárkány gyermekei előzetesen nem nagyon tűnik figyelmet érdemlőnek.

Aki az IMAX-ért és a dokumentumfilmekért van oda, az nem választhat mást, mint A vadon kölykei 3D-t (Born to Be Wild), mely végre nem 10 éve levedlett IMAX-alkotás, hanem világpremiernek számít. A profi moziba járók tudják, hogy ha egy dán film hazai premiert kap, akkor azt kötelezően be kell iktatni a programba, ezúttal a Kedves szomszéd (Smukke mennesker) című drámát nézhetjük meg négy ember sorsáról, de az itthon népszerű francia Francois Ozon új filmje, a Menedék (Le refuge) sem érdektelen, a rendező Halál-trilógiájának ez a befejező része.


Április 14-től, a második mozis héten is folytatódik a nagyüzem, ismét 8 filmet nézhetünk meg 7 nap alatt. Ezek közül négy amerikai premier lesz: ismét megkapjuk a szokásos gyerekfilmet, mely ezúttal a Hopp (Hop) lesz, de érkezik Liam Neeson akció-thrillerje is, az Ismeretlen férfi (Unknown). A horrfanatikusok a 90-es évek horrorforradalmát előidéző Sikoly negyedik részét nézhetik meg, ráadásul a Sikoly 4. (Scream 4) világpremier is lesz. Erre a hónapra is maradt egy Oscarra jelölt film, A gyerekek jól vannak (The Kids Are All Right), mely 2010 egyik alvó sikere volt, olyan alkotás, mely nem kapott nagy felhajtást, de a közönség lassan felfedezte magának.

Talán még a hollywoodi filmek szerelmeseinek is bejöhet A belgrádi fantom (The Belgrade Phantom), mely egy szerb akciófilm lesz, azonban az eheti északi film, a norvég Hajszál híján úriember (En ganske snill mann), már nem biztos, hogy érdekelni fogja a széles közönséget, hiszen a témája többeket elidegeníthet. A hét két kisebb bemutatója valószínűleg csak pár tucat jegyvásárlóval fog bírni, pedig a Ketten a hullámban (Deux de la Vague) című francia dokumentumfilm a két híres, nouvelle vague-os filmesről, Godard-ról és Truffaut-ról szól. A nagy kérdés, hogy a magyar Ki/Be Tawaret kiket fog érdekelni csak cím alapján?


Április 21-től ismét csak nyolc premierfilm fog kopogtatni idehaza. Naná, hogy családi filmmel kezdünk, hiszen a Rio (Rio) a hét legnézettebb filmje lesz, ha az eddigi animációk után nem kapnak túladagolást a gyerekek. Azonban az Intercom által forgalmazott filmnél érdekesebbnek tűnik az időújraélős scifiakció, a Forráskód (Source Code), valamint az idegen lényes scifikomédia, a Paul (Paul). Kevésbé kommersz, de annál figyelemreméltóbb hollywoodi alkotás lesz az Élve eltemetve (Buried), mely egy koporsóban játszódik, s ugyancsak nem a közönségfilmes vonalat fogja követni a Norvég erdő (Noruvei no mori), mely címével ellentétben japán film, egy romantikus dráma a 60-as évek körítésével.

A Vincent Cassel főszereplésével készült francia Eljő a napunk (Notre jour viendra) egy lázadó film a vöröshajúakról - nem csak vöröshajúaknak, A HR-menedzser (The Human Resources Manager) egy keserédes izraeli alkotás pár boldogtalan emberről, míg a Földünk, a műanyag bolygó (Plastic Planet) ismét egy dokumentumfilm lesz, melynek témája dzúttal a műanyag, és annak hatásai az emberi életre, valamint egészségre.


Pihenni csak április utolsó mozis hetén lesz időnk, pont akkor, amikor elkezdődik a hollywoodi nyár, melyet az elmúlt évtizedben már május elejéig toltak ki. Nekünk azért lesz már most részünk mindebben, mert Amerika előtt 8 nappal láthatjuk a Thor (Thor) című szuperhősös filmet. A hét egyébként Amanda Seyfreid jegyében telik, hiszen egyrészt megnézhetjük a Corner Film jóvoltából az Atom Egoyan-féle Chloe - A kísértés iskoláját (Chloe), másrészt az Intercomnak köszönhetően egy vérfarkasos film főszerepében is feltűnik a színésznő, ez lesz A lány és a farkas (Red Riding Hood). A francia-belga Séraphine (Séraphine) pár éves késéssel kerül a magyar mozikba, de valószínűleg a közönség itthon nem ismeri annyira a Séraphine de Senlis, francia festőnőt, akinek az életéről szól a film.


Az április tehát kutyakemény lesz, majdnem minden napra jut egy film, Ezután igazi felüdülés lesz a május, mely ugyan minden héten fogja szállítani a hollywoodi blockbuster világpremiereket, azonban azok mellett sok néznivalónk úgysem lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakvarnyu #51
    A mellékelt 5 képből 3 meglehetős leszbikus jellegű Ez már ennyire szokványos dolog?
  • COOLancs #50
    pina

  • zetortraktor #49
    Inkább szánalmasak, önismétlőek, olykor a témához nem hozzászólók - bár olvastam, hogy valakinek huszadjára is vicces az, hogy leírja, hogy "pina". Az előző cikkeknél legalábbis keresem a poént a kommentekben és sehol semmi.
  • FoodLFG #48
    Én csak a kommenteket jövök elolvasni Viki cikkeiben, mer poénosak szoktak lenni.
  • tommygear #47
    kutyakemény omg viktor...
  • tntmax #46
    Kezd unalmas lenni ez a címpoénkodás, egy darabig tényleg mosolyogtató volt, de ideje lenne újítani. :)
  • m minnifield #45
    poéngyilkos
  • DontKillMe #44
    Sajnos nem tűnik fel neked sem, hogy a kutya hideg, kutya kemény az nem azonos a "kutyakeménnyel". Nem vagy vele egyedül. Amit linkeltél, ott is külön írták, nem véletlenül.
  • Laza #43
    Kimaradt pár betű a címből ...

    "Három napos Kutyaszar kemény mozis április vár ránk"
  • sajtosnudli #42
    Kutyakemény ez a cím:D