SG.hu

2011 a táblák éve lesz

Miközben cége hivatalosan is bejelentette az iPad utódját, valamint az iOS operációs rendszer legújabb verzióját, Steve Jobs ismertette a fontosabb számokat. Nyugaton a helyzet változatlan, jól szerepel az Apple.

A hivatalos oldalon is szemügyre vehetjük a most bejelentett iPad 2 táblát, amely alapvetően elődjére hajaz, ám néhány tekintetben fontos változásokkal érkezik. Vékonyabb külső, nagyobb teljesítmény, illetve új szoftver jellemzi a készüléket, amely a hónap végén hazánkban is megjelenik. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy fekete és fehér színben lesz kapható az iPad 2, amely a tengerentúlon március 11-én, Európa több országában - így Magyarországon is - március 25-én bukkan majd fel. A középpontban az új ikermagos A5 processzor szerepel, amely a cég szerint fogyasztásában megegyezik az egyetlen magra támaszkodó A4 chippel, ám teljesítménye annak duplája, grafikus téren pedig kilencszerese).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Megmarad a 10 óra működési idő, a 9,7 hüvelykes LCD érintőképernyő (1024 x 768 pixel felbontással), a súly ezúttal 590 gramm, ehhez pedig elülső VGA-kamera, hátoldali 720p-kamera, valamint giroszkóp társul, miközben a szoftveres oldalon az iOS 4.3 szerepel. A 4.3-as verzió egyébként nem minden készüléken lesz majd elérhető, így kimarad a listából az iPhone 3G, valamint a második generációs iPod Touch - ezektől a felhasználóknak lassan búcsút kell mondaniuk, hiszen jól látható, hogy a cég immár nem pazarol energiát rájuk.

A frissítésben elérhető lesz az iTunes Home Sharing, amely a tartalmak saját vezetéknélküli hálózaton keresztül történő megosztásában segít, H.264/AAC támogatással bővül ki az AirPlay, gyorsul a Nitro Javascript motorra támaszkodó böngésző, megjelenik a 3G Hotspot funkció (legfeljebb 5 támogatott eszközzel, amelyek azonban nem csatlakozhatnak mindannyian ugyanazon módon, így egyszerre kell használnunk a WiFi, USB, illetve Bluetooth opciót), illetve immár használhatók lesznek a négy, valamint öt ujjat alkalmazó mozdulatok az érintőképernyőn.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A rendezvényen nagy meglepetésre felbukkant Steve Jobs elmondta, hogy eddig 100 millió iPhone készüléket szállítottak le, csak tavaly 15 millió iPad táblát adtak el, emellett pedig az Apple felhasználók 200 millió fiókot regisztráltak és több mint 100 millió e-könyvet töltöttek le az iBooks szolgáltatáson keresztül - egyelőre tehát jól megy a cégnek, jöhet a további kellemes folytatás.

Saverio Romero, a Frost & Sullivan piackutató cég munkatársa néhány nappal ezelőtt kijelentette: "Az iPad legerősebb konkurenciája a Motorola Xoom mellett a Samsung Galaxy Tab családja. A dél-koreai IT-társaságnak sok tapasztalata van a szórakoztató elektronikai területen, de ugyanakkor képes volt a Google egyik vezető partnerévé válni. Ezen túl az elmúlt hónapokban rendkívül sokat foglalkozott az imázsa ápolásával. Ez pedig most fizetődik ki." Nem ő az egyedüli hasonlóan gondolkozó piaci elemző, aki szerint a dél-koreai Samsung lehet az Apple legnagyobb vetélytársa a tábla PC-k piacán. Amikor tavaly az iPad megjelent, akkor a Samsung Galaxy Tab volt az első használható alternatívája. A Galaxy Tab 10.1 ezt a hagyományt akarja folytatni: a készülék operációs rendszere az Android 3.0 lesz és bár az Asus, az LG, valamint a Motorola is kínál hasonló termékeket, mégis a Galaxy Tab 10.1 lehet a befutó.

"Már rendelkezünk a 3D-s tábla PC-k gyártásához szükséges technológiával, azonban a technológia még messze nem annyira elfogadott, hogy egy ilyen terméket meg kellene jelentetnünk. Éppen ezért még várunk a piacra dobás megfelelő időpontjára, ugyanakkor dolgozunk a külterületen is használható, ütés- és vízálló tábla PC-ken, illetve okostelefonokon" - engedett bepillantást a jövőbeli tervekbe Won Pyo Hong, a Samsung mobil részlegének alelnöke és vezető stratégája.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Won Pyo Hong elmondta, hogy tavaly, amikor még alig volt konkurens 1,5 millió Galaxy Tab készüléket adtak el. 2011-ben az előrejelzések alapján világszerte 50 millió darab tábla PC-t fognak értékesíteni és ebből a tortából természetesen szeretnék a maguk szeletét kihasítani. Az idén további verziókat jelentetnek meg, de nem követik az Apple példáját, vagyis nem fognak minden évben egy új terméket piacra dobni.

"Az idén az eszközeinken az Android 3.0 (Honeycomb) fut, míg az okostelefonokon a Bada található. Ez utóbbi nem elérhető a tábla PC-kre és ezen a helyzeten nem is akarunk változtatni. A Galaxy Tab tartalmazta a telefonálási funkciót, igaz ez országfüggő volt, az utódja azonban nem rendelkezik ilyen funkcióval, mivel az Android 3.0-ban nincs ilyen modul. Tény, hogy bele lehetne programozni, illetve lehetőség van külső alkalmazások, például a Skype használatára" - közölte a Samsung mobil részlegének alelnöke.

A vezető végül kitért arra, hogy miért nem rendelkezik a Galaxy Tab 10.1 Micro USB-porttal. Indoklása szerint a Google-lel közösen meghozott döntés hátterében több ok is állt, elsőként, hogy egy Micro USB-s töltőnek alacsony a teljesítménye, emiatt az akkumulátorok feltöltése túl sok időt venne igénybe. Ezenkívül a Micro USB-port alkalmazása ellen szólt a használt készülékforma is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • henrikk001 #35
    igazi mocsári troll vagy
  • narumon #34
    Az benne a jó, hogy kurvakönnyű, vékony így nagyon mobil - mégsem használhatatlanul kicsi - szinte bárhova könnyen magaddal viheted, de mégis lefed minden olyan területet amire átlagosan szükséged van, net, email, video, zene, jegyzetelés, ebook és pdf olvasás. - és mindezt értheted akár munkára is, nálunk pl most dolgozunk azon, hogy a munkalap és dokumentumkezelő rendszerünket egy ipadról is kényelmesen és jól lehessen kezelni, így amikor munkatársak a kocsiban ülnek a supportok miatt, akkor is látják rögtön az új beeső munkalapokat, rögtön tudnak rá reagálni, kitölteni, így a központ is rögtön látja, hogy mi történt. Részemről a pdf és ebook részét tartom legjobbnak, mert sokkal kényelmesebben lehet rajta bármit olvasni mint egy note,- vagy netbookon, akár színes szagos pdfeket is. Annyival meg nem drágább egy ebook olvasónál mint amennyivel több mindenre lehet használni. Szerintem ezek miatt nagyon jó. Más ember nyilván mást emel ki fontosnak, de aki ipadot vesz az szerintem pontosan tudja, hogy miért vette.
  • willcox #33
    Ha nincs internet, akkor unatkozol? Egysíkú életed lehet...
  • willcox #32
    Ebből látszik, hogy mennyi agymosott hülye van.
  • willcox #31
    "kérdezem én akkor mit keressel most itt???" - közöd?
    Azt már látom, hogy te mit keresel itt. Nekem beszólsz. A szellemi képességeid nem javultak azóta sem, amióta utoljára szóvátettem.
    Az aláírásod (hét láma) jól kifejez téged. LOL!
  • mousee #30
    Hát, nem rosszak ezek, bár én nem tudnék vele sok mindent kezdeni, de apám vagy anyám pl igen. Neten böngészni baromi jó dolog vele, kényelmes, egy laptophoz képest könnyű, dokkolóval meg teszel rá klaviatúrát, akkor egy olyan gépet kapsz, ami az átlaguser felhasználását teljesen lefedi.

    Én még várok pár évet (akár évtizedet), amikor már olyanokat lehet kapni amit összehajtogathatok, napelem tölti, lehet rajta normálisan játszani. Na de akkor ki is dobom a PC-met a fenébe :) Majd 60 évesen ilyenen fogok wowozni :D
  • grobs #29
    Egyrészt a laptop jobbára PC. Másrészt ha a PC fogalmat nézzük, akkor a tablet is PC. Harmadrészt egy tablet (vagy egy okostelefon, mert a kijelzőtől eltekintve hasonló hardver) általában azt tudja amit egy média fogyasztó ember használhat: audio, video, böngészés (gyakorlatilag 100%-os), mail, térkepezés. Ezen kívül persze a többszázezer alkalmazás még sok területet lefed (extremeknek VNC, remote desktop, SSh, VPN). Játékokból mostmár minden kategória képviselteti magát.
    A lényeg az, hogy egy tablet nagyon szépen lefedheti a PC eltőtt eltőltött szabadidő egészét ha valaki képes elszakadni a start menütől. Nekem most konkrétan 1db alkalmazés hiányzik, az Eclipse és az is csak munkához kell. Így nekem szabadidőmben tökéletes lenne ... de egyelőre android telefon + win7 tabletPC megoldással vagyok mobil, és ez ebben az évben nem változik.
    Volt alkalmam egy kis ideig iPad-et használni otthon, és elő se vettem akkor a tabletPC-t.
  • grobs #28
    Ha mindig mindenki a szükségletei alapján vásárolna, akkor nem vennénk tévét, és Magyarországon soha nem adnának el sí felszerelést.
  • Pluskast #27
    Komolyan szeretném tudni (minden rosszindulat és irónia nélkül), hogy mi jó az ipadben? Mármint gondolom annyit nem tud mint egy pc de mondjuk mint egy laptop? Vagy annyit sem? Ha meg nem akkor mi a jó benne?
  • aislado23 #26
    Egyetértek azzal, hogy nincs mindenkinek szüksége egy tabletra de már régóta nem aszerint vásárlunk dolgokat, hogy szükségünk van e rá vagy nem.