Gyurkity Péter

Jövőre jön a Samsung bada 2.0

Bár a gyártó saját mobil operációs rendszere nem tudta kikezdeni a nagyok előnyét, a Samsung mégis sikeresnek ítéli az eddigi terjeszkedést, jövőre pedig érkezik a második generáció, fontos újításokkal.

A Samsung pontosan egy évvel ezelőtt mutatta be a bada névre keresztelt platformot, amely akkor az első kompatibilis készülékekkel együtt debütált. Az elsődleges cél természetesen a nagy riválisokhoz történő felzárkózás, egy megfelelő méretű szelet kiharapása a mobil tortából volt - ez ugyan eddig nem következett be, ám az 5 millió eladott Wave II telefon a cég szerint elegendő indok a munka folytatására.


Ennek megfelelően az évforduló alkalmából közölték, hogy már dolgoznak a bada 2.0 szoftveren, amely fontos frissítéseket kap, így funkcionalitása alaposan kibővül. A platform része lesz többek között a Near Field Communication (NFC) technológia támogatása, egy jelentős mértékben átdolgozott felhasználói kezelőfelület, DRM-támogatás, egy használhatóbb kezdőképernyő, multitaszking, a közösségi szolgáltatások jobb integrációja, illetve egyéb opciók. Mivel a bejelentés egybeesett a dél-koreai fejlesztői nappal, kihirdették a Samsung Apps verseny győzteseit, ezzel egy időben pedig megjegyezték, hogy a fejlesztői kit (SDK) elérhető lesz Linux és Mac platformokon is.

Az operációs rendszer jelenleg az 1.2 verziónál tart, a jövőre megjelenő új változat azonban már a 2.0 jelölést kapná. Azt egyelőre a gyártó sajnos nem közölte, hogy vajon a régebbi Wave készülékek is megfelelő módon kezelik-e majd az új verziót, így bőven maradnak még kérdések a megjelenéssel és használhatósággal kapcsolatban. Szeretnének 10 millió Wave okostelefont értékesíteni a következő év első felében, vagyis a jelenleginél nagyobb súllyal lennének jelen a szegmensben.

Meglátjuk, hogy a megújuló platform mennyiben tudja majd felvenni a versenyt az iOS és az Android ellenében, amelyek egyelőre uralják a piacot - a Symbianról nem is beszélve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rajdi #5
    Inkább valami rendes gps progit szeretnék már látni badára. Ha találok valami mobil alkalmazást a neten, tuti hogy a bada nincs feltüntetve mellette, de ez nem is probléma addig, amíg arra tudom használni a gépet amire szeretném. Csak az a fránya gps... Mondjuk a kezdőképernyőre kitehető 1 max 2 widget problémát télleg orvosolhatnák a 2.0-ban, csak ne kelljen megválni ehhez a Wave-emtől.
  • RoyalPredator #4
    Nem a Bada miatt vettem Wave-t, hanem a design, a matériák, a minőség és a képességek miatt. Bada, Android, iOS, nekem nyolc, mindhármat szeretem.
  • Torry #3
    Akinek wave-je van, az röhög a cikken, akinek meg nincs, ezzel aztán semmivel nem lesz több
  • Freddycom #2
    A cikkírót akarod banolni? :D
  • Polllen #1
    Azért nem kevés tévedés van a cikkben...