Berta Sándor

Kétmagos mobil processzort mutatott be a Samsung

A tajpeji Samsung Mobile Solutions Forum keretében debütált a dél-koreai konszern legújabb okostelefonokba szánt processzorra, amely két 1 GHz órajelű ARM Cortex A9 CPU-magra épül.

Az Orion nevű kétmagos processzor ötször nagyobb 3D-s teljesítményre képes, mint Hummingbird nevű elődje, kevesebbet fogyaszt és integrált GPS-modult tartalmaz. Ideális okostelefonokba, netbookokba és tábla PC-kbe. Az új CPU órajele 1 GHz, másodszintű gyorsítótára egy megabájt és rendelkezik egy-egy 32 kilobájtos adat-, illetve instrukciós gyorsítótárral is. A processzor 45 nanométeres gyártási eljárással készül és elsősorban multimédiás képességeit tekintve előzi meg a Hummingbirdöt. A videók lejátszását hardveres gyorsítással könnyíti meg, melyek lehetővé teszik nem csak az 1080p-s videók zökkenőmentes megjelenítését, hanem felvételét és a kódolást is.

Az új CPU egyszerre akár 3 kijelző - ezek közül egy külső képernyő (monitor vagy televízió) - vezérlésére képes. Az eszköz az utóbbihoz egy HDMI 1.3-as porton keresztül csatlakozhat. A processzorhoz egy SATA-porton keresztül NAND flash és moviNAND egységek, SSD meghajtók vagy merevlemezek is csatlakoztathatók, továbbá van egy eMMC-portja. Támogatja az LPDDR2-es és a DDR3-as memóriák használatát.


"Az emberek út közben is a teljesértékű webes élményeket akarnak átélni, kompromisszumok nélkül. Ahhoz, hogy ezt biztosítható legyen egy nagy teljesítményű és jó multimédiás képességekkel rendelkező platformra, egy gyors CPU-ra és bőséges memória-sávszélességre van szükség. Az új kétmagos processzorunkat úgy fejlesztettük ki, hogy megfeleljen ezeknek a magas követelményeknek és egyúttal hosszú üzemidőt tegyen lehetővé" - jelentette ki a rendezvényen Dojun Rhee, a Samsung marketingrészlegének alelnöke.

Az új termék kiszállítását a dél-koreai vállalat a következő hónapokban kezdi el a kiválasztott partnereinek, az első Orion alapú okostelefonok 2011 első felében jelenhetnek meg a piacon. A Samsungnak mindenesetre komoly konkurensekkel kell szembenéznie, elég csak a Qualcomm kétmagos Snapdragon és az Nvidia Tegra 2 modelljeit megemlíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • levente68 #9
  Ne feledd: az iPhone4 is Samsung processzoros!!!
  Lehet, hogy a következő iPhone processzoráról beszélünk...
  Csak megint átnevezik, nehogy szégyenkezzen a nagy amerikai (vagy magyar) álomteló-tulaj a Samu proci miatt...
 • levente68 #8
  Tényleg ennyire érthetetlen?
  Akár egy mobiltelefonról szolgáltathatsz képet FullHD minőségben egy TV-re, kivetítőre, stb...

  Aki szerint erre nincs igény, az hol él?

  Mennyivel könnyebb így mondjuk egy előadás kellékeit magával cipelni valakinek!
  A zsebében elfér, világos?

  Jófajta (!) mobiltelefonok ma is képesek arra, hogy akár 32 GB belső tárhelyen felül SD kártyán MÉG 32 GB adatot tároljanak, ez a jelen!
  Egy méretében kicsit nagyobb cucc, még mindig zsebben elférve ennél is jóval nagyobb tárhelyet is tartalmazhat.

  Még kérdés?
 • rumkola #7
  ezek a hiper android telók hány száz gigásak, hogy 1080-as filmeket bambul vele az emberfia?
 • lenox01 #6
  "584x480"
  *854x480
 • lenox01 #5
  1. Nemtudom tisztaban vagy e vele hogy az iphone4: 960x640
  A jobb Androidos telok: 800x480 vagy 584x480
  2. HDMI kimenet is van mar par Androidos telon: mehet a movie a TV-re.
  Pl ahol most vagyok van nagy LCD tv es egy oras ebedszunetben lehet rajta filmet nezni telorol.

  Udv a jovoben.
 • SpecterMATWRZ #4
  Ezzel a processzorral már akár 1080p-s videókat is nézhetek a kis 320x*** kijelzőn! fuck yes!
 • Piel #3
  Talán a verseny miatt. Nem baj, ha az utca embere tudja, hogy a Samsung is gyárt processzort. Ez mellett előfordulhat, hogy később ezzel az új pl. multimédiás televíziók okosítását is meg tudják oldani. Nem kis piac a szórakoztató ipar.
 • Crane #2
  Én komolyan nem értem, mi szükség van erre a processzorra.
 • PhoenixR #1
  A TI OMAP4széria ki lett felejtve a cikkből.