Berta Sándor

Jegeli zenei terveit a Google

Úgy tűnik, hogy a webes óriáscég régóta dédelgetett elképzeléséből, miszerint zenei szolgáltatást indít, mégsem lesz semmi. A legnagyobb akadálynak a zeneipar ellenállása tűnik.

A The New York Post tudósítása kiemeli, hogy a zeneiparnak aggályai vannak a szolgáltatásra vonatkozó koncepció bizonyos elemeivel. A szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések azután szakadtak meg, hogy a kiadók jelezték: nem értenek egyet azzal, hogy a szolgáltatás egy számítási felhő-alapú megoldásra épüljön. Pedig egyre több ilyen ajánlat van világszerte, elég csak a korábban bemutatott Cloudrocker.net-et és a Cloudspeakers.com-ot említeni. Azonban a zeneipari cégek - mint olyan sokszor - most is a bevételeiket féltik.

A számítási felhő technológián alapuló zenei szolgáltatások lényege, hogy a felhasználók számára egy webes tárhelyet biztosítanak, amelyre csatlakozva kedvenc zeneszámaikat bárhonnan elérhetik. Egyes rendszerek ennél tovább mennek és különböző eszközökhöz kötődő platformokká válnak vagy saját zenei stream-ajánlatokkal rukkolnak elő.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a zenei piacon a felhasználó hiába vásárol meg egy kiadványt, attól még csak birtokolhatja és módosíthatja az adott anyagokat, tehát nem válik a dalok tulajdonosává. Sok országban ráadásul még magáncélú másolatok sem készíthetők ezekről a tartalmakról. A zeneipar attól tart, hogy a Cloud Computingra épülő zenei szolgáltatások elterjedésével párhuzamosan növekedni fog a kalózkópiák száma és erősödik az illegális másolás. Ráadásul az új megoldásokra nem vonatkoznak a jelenlegi licencszabályok, így a kiadók egyértelműen bevételkieséstől tartanak.

A zenei célú cloud-ajánlatok egyértelműen a közeljövő trendjét jelentik. Illetve jelentenék, ha a zeneipar nem ágálna az új üzleti modellek ellen. A Google egyelőre nem kommentálta a The New York Post cikkét, de tény, hogy az óriáscég sem 2005-ben, sem tavaly nem tudta elindítani zenei szolgáltatását és a konszern vezetői mostanában sem igazán nyilatkoztak a tervekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #6
    Azt hittem nekem vannak szövegértelmezési problémáim, de akkor megnyugodtam. Tényleg kimaradt a nem szócska. Oda se neki. Legfeljebb épp az ellenkezőjét jelenti...
  • tmisi #5
    "A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a zenei piacon a felhasználó hiába vásárol meg egy kiadványt, attól még csak birtokolhatja és módosíthatja az adott anyagokat, tehát nem válik a dalok tulajdonosává."
    Ez csak nekem tűnik hamisnak? Szerintem így lenne jó:
    A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a zenei piacon a felhasználó hiába vásárol meg egy kiadványt, attól még NEM birtokolhatja és módosíthatja az adott anyagokat, tehát nem válik a dalok tulajdonosává.
  • Murder3 #4
    lol a nagy kiadók azért mert a google kis csapatok zenéjét karolja fle nem mennek tönkre.
    eleve a mainstreames zenének esélytelen a megingatása, különben már az underground virágozna a rádiókból,tévékből....de nem így van.
  • Skynet85 #3
    Agree!!!
  • Justil #2
    a web2.0 nem mást jelent, minthogy kocsmát csináltunk a webből...
  • strogg #1
    Én meg amondó vagyok, hogy a google karolja fel a ksi amatőr csapatokat, akikne ka zenéje igy megjelenne, és az eladásból közvetelnül kapnák a zsét.
    10e szám rohannának hozzá világszerte a kis csapatok, akinek ez álom lehetőség, a google is jól jár, a nagy kiadók pedig vagy teljesen tönkremennek, vagy beállnak a sorba.
    Értsük már meg,hogy a web2.0 nem mást jelent, mint a tartalom előállitás monopóliumának a végét!
    Ennyi ;)