Berta Sándor

Kitart az Oracle az OpenOffice.org mellett

Bár az elmúlt hetekben már nyilvánvaló volt, hogy az Oracle nem hátrál ki a népszerű nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag fejlesztése mögül, a cég most egy hivatalos közleményben is megerősítette ezt.

Az Oracle nem csak kitart jelenlegi nyílt forráskódú programjai, elsősorban az OpenOffice.org további támogatása mellett, hanem szeretné az alkalmazásokat továbbfejleszteni és egyúttal növelni akarja a projektekben résztvevő saját szakemberei számát. Erről a vállalat külön sajtóközleményben számolt be a hamarosan megnyíló ODF Plugfest nevű rendezvény előtt. A fejlesztésben szerepet vállaló programozók mellett növelnék a tesztelők számát is. Konkrét számokat ugyanakkor a társaság nem közölt.

Az OpenOffice.org tovább fejlesztése elsősorban a már meglévő 7,5 millió kódsoron alapulna. Az Oracle azt szeretné, ha a külső fejlesztők továbbra is részt vennének az irodai szoftvercsomag készítésében. A cég hangsúlyozta: elkötelezettek a nyílt forráskódú programok támogatása iránt és példaként a MySQL, a Linux, az Apache, a GlassFish, a PHP, az Eclipse, a Berkeley DB, a NetBeans, a VirtualBox, a Xen és az InnoDB nyílt forráskódú projekteket említik.

Eközben a Document Foundation sem tétlenkedett. A szervezet megjelentette a LibreOffice fejlesztési nyilatkozatát. Ebben a szakemberek leszögezték: a nyílt forráskódú szoftvercsomagot a következő évtizedben is mindenki számára szabadon elérhetővé teszik azért, hogy így biztosítsák a társadalmon belüli digitális határok megszűnését. Ebben segítséget jelenthetnek még a nyílt szabványok és dokumentumformátumok éppúgy, mint az is, hogy a különböző eszközök minél több nyelven legyenek elérhetők a felhasználók számára. Az alapítvány így akarja megakadályozni, hogy valakinek a számítógép kezeléséhez még egy további nyelvet is meg kelljen tanulnia. A Document Foundation jövőbeli tevékenységéről, a fejlődési irányokról és a konkrét lépésekről mindig demokratikus módon születik majd döntés a szervezetben.

A LibreOffice szeptember végén jelent meg, az irodai szoftvercsomag 3.3-as változatának első bétaverziója egyelőre csak angol nyelven érhető el. A programot eddig 80 000-en töltötték le, s emellett a Document Foundation 25 országban 25-ről 45-re növelte a szerverei számát. A kezdeményezést támogatásáról biztosította a Free Software Foundation, a Google, a Novell, a Red Hat, a Canonical, a The Open Source Initiative, a Gnome Foundation, a NeoOffice és a Credativ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #2
    Van már valami ütemterv, hogy mikor és milyen fejlesztésekkel jön a libreoffice ?
    A fejlesztési nyilatkozatát aranyos...

    A google egy érdekes szereplő a támogatók közt.
  • strogg #1
    Az Oracle addig kekeckedett a közössségekkel, amig elkezdték otthagyni, mint a xat.
    Az Ora. baxhatja a csomagját, ha nem elsz disztró amelyik hasznlja. Magára marad, stb... Majd rájönnek, hogy 2010-ben meg lehet próbálni a közösségekkel szembe menni, csak nagyon sokba kerül a bukás. (N)Oracle!!!