Berta Sándor

Megjelent a LibreOffice

Az OpenOffice.org közösség hivatalosan megalapította a Document Foundation nevű szervezetet. A cél az volt, hogy az OpenOffice.org végérvényesen minden kapcsolatot megszakítson az Oracle-vel.

A lépés hátterében az áll, hogy az OpenOffice.org közösség tagjai mindenképpen biztosítani akarták a nyílt forráskódú irodai programcsomag jövőjét. Emellett egy független szervezetet akartak létrehozni, amely az OpenOffice.org fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik. A Document Foundation felajánlotta a projektben való részvétel és az együttműködés lehetőségét az Oracle vezetőinek, de ők egyelőre nem reagáltak. Mivel az OpenOffice.org márkajogai továbbra is Oracle tulajdonában vannak, így az új alapítvány egy teljesen új irodai programcsomagot ad ki LibreOffice néven.

A munkában magánszemélyek és cégek egyaránt részt vehetnek. A szervezet a jövőben erősíteni szeretné a felhasználók szabadságát és függetlenségét, s természetesen számít a támogatásokra. A Free Software Foundation, a Google, a Novell, a Red Hat, a Canonical, a The Open Source Initiative, a Gnome Foundation, a NeoOffice és a Credativ máris üdvözölte a bejelentést. Az alapítványt az OpenOffice.org közösség számos vezetője hozta létre és a jövőben egy bizottság, illetve egy projektfelelős vezeti majd.


"A Document Foundation megalapítása egy fontos lépés az Open Office irodai szoftvercsomag további fejlesztésének támogatása felé. A Google büszke arra, hogy a Document Foundationt támogatja és részt vesz ebben a projektben" - közölte Chris DiBona, a webes konszern nyílt forráskódú programokért felelős menedzsere. "Éljen a LibreOffice! Örülünk annak, hogy együtt dolgozhatunk a Document Foundationnel és segíthetünk neki egy nyílt forráskódú szoftver kifejlesztésében. Azt remélem, hogy a LibreOffice olyan szerepet fog játszani az irodai szoftverek piacán, mint a Firefox a böngészőpiacon" - nyilatkozta Guy Lunardi, a Novell ügyvezető igazgatója.

A Document Foundation adatai szerint az OpenOffice piaci részesedése jelenleg 20 százalékos. Az irodai programcsomagot számos cég, hivatal és kormány használja világszerte. Az új LibreOffice 3.3-as Windowst, Mac OS X-et, illetve Linuxot támogató bétaverziói már letölthetőek a szervezet honlapjáról, igaz egyelőre kizárólag angol nyelven érhetők el.

A Document Foundation megalapításáról szóló döntés az OpenOffice.org konferencián született meg, amit szeptember 2-án tartottak Budapesten. A rendezvényen jelen lévő fejlesztők közül 16-an fogadták el az alapítvány irányelveit és megválasztották a szervezetet vezető bizottság tagjait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lopbisz #10
    Tehát a libreoffice lényegében az openoffice gyorsan fejlődő utóda.( a terveik szerint) Pontosabban az openoffice név alatt akarják továbbvinni de jogilag ez nem tisztázott és ezért libreofficoznak.
  • lopbisz #9
    Olvasd az openoffice oldalait. Főleg a blogokat. Pár interjú azthiszem le van forditva a magyar oldalukon is.
    Röviden: a fejlesztők folyamatosan sírnak, hogy a sokszor fölöslegesen szigorú minőségellenőrzés miatt és bürokratikus rendszer miatt, nem kellően fejlődik az openoffice. A gyors, szabad fejlesztés így nem megy a fejlesztők szerint. És ezért eröltetik a teljesen szabad rendszert egy alapitvány álltal. Azt mondják igy sokkal gyorsabban fog fejlődni minden. Hát majd kiderül.
  • JeD #8
    @Komolytalan: márkajog = trademark = név. Ez az egyetlen, ami az Oracle tulajdona, ezért is adták ki új néven. A kód teljesen nyílt.
  • FoodLFG #7
    Most akkó melyik a jobb ??
    Bírom, amikor keverik a szart.
  • vatuszi #6
    Ennek a lépésnek semmi értelme.

    Beintettek az Oracle-nek, és új nevet adtak a cuccnak. Ezt elég lett volna meglépniük akkor, ha az Oracle kellemetlenkedik (ami aligha történt volna meg).

    @Ajnasz: mesélhetnél picit az Oracle hangulatának ingadozásairól... vagy hogy milyen fejlesztéseket, javításokat akadályozott meg eddig a "bürokrácia".

    @bracsek: a hír egészen friss, eddig legfeljebb találgatások jelenhettek meg.
  • AgentKis #5
    Van valakinek tapasztalata, hogy 2007-es PPS-ekkel boldogul-e (mert a májkroszoftos vjúver elég sűrűn megadja magát)

    Amúgy szimpi! Úgy néztem a körlevél is megy benne... :O
  • Ajnasz #4
    Nem igazan tamadhato.. Az LGPL azert elegge szabadda teszi a szoftvert...
    A Libre tobbe-kevesbe egy OOo fork, aminek majd nem kell a burokraciaval es az Oracle pillanatnyi hangulataval kuzdeni, hogyha valamit javitani vagy fejleszteni szeretnenek.
  • Komolytalan #3
    Azért várjuk meg az Oracle ügyvédei mit lépnek erre:
    "Mivel az OpenOffice.org márkajogai továbbra is Oracle tulajdonában vannak, így az új alapítvány egy teljesen új irodai programcsomagot ad ki LibreOffice néven."
    Hihető hogy 1 hónap alatt újraírták az egészet. Esélyesebb hogy a kód maradt ugyanaz ami eddig volt, a logot meg lecserélték, esetleg pár ikont átrajzoltak, és kigyomlálták az Oracle szót mindenhonnan.
    Nem akarom az Oracle-t védeni, de ez a megoldás szerintem elég erősen támadható.
  • bracsek #2
    Csak 27 nap kellett elteljen hogy Budapesti hír megjelenjen itt. :)
  • miszterjoe #1
    Először a Lucha libre jutott eszembe az új névről!
    Nekem inkább ez, mint MsOff. Talán az új névre harapnak mások is, az újdonság ereje miatt.