Berta Sándor

Egy webdizájner-tűzifaárusé a Facebook?

A fiatal férfi keresetét már meg is kapta Mark Zuckerberg. A beadvány szerint Paul D. Ceglia magának követeli a népszerű közösségi portál tulajdonrészének 84 százalékát. A hír éppen Sun Valleyben, egy a médiamogulokkal folytatott találkozón érte Zuckerberget. Az üzenet lényege, hogy Ceglia korábbi szerződések alapján magának követeli a Facebook többségi tulajdonjogát és ügyben kész perre menni.


Paul Ceglia
A The Wall Street Journal tudósítása szerint a férfi birtokában olyan 2003-ból származó szerződések vannak, amelyekben Zuckerberg webdizájneri munkák elvégzésével bízta meg Cegliát a The Face Book (The Page Book) számára. Ezért cserébe 1000 dollárt és a szolgáltatás tulajdonrészének 50 százalékát ajánlotta fel a fiatalembernek. További biztosítékként azt is megígérte, hogy amennyiben a projekt csúszik, úgy Ceglia minden egyes plusz nap 1-1 százalékkal nagyobb tulajdonrészt kap. Mivel a szolgáltatás február 4-re, az eredeti 2004. január elsejei határidő után 34 nappal készült csak el, így a webdizájner 84 százalékos tulajdonrészt követel. A felperes akkor a Harvard Egyetem hallgatója volt.

A Facebooknak jelenleg 500 millió regisztrált tagja van, a közösségi oldal piaci értéke pedig 6,5 milliárd dollár. A honlap üzemeltetői teljesen megdöbbentek a kereseten és jelezték: az ügy nem lesz hatással a szolgáltatás működésére és ugyan nem tudják, Ceglia miként támaszthat ilyen igényeket, de minden erejükkel fel fognak lépni a vádak ellen. Thomas Brown, az ügyet kivizsgáló bíró máris elrendelte, hogy az ítélet kihirdetéséig a közösségi portál nem adhatja el a tulajdonrészeit. A vállalkozás szóvivője szerint nem befolyásolja a portál működését, hogy a New York-i igazságszolgáltatás az ügy tisztázásáig zárolta a Facebook vagyonát. A döntés "nem volt jogos" - közölték.

A felperes a lakhelye szerint illetékes bíróságon nyújtotta be a keresetet, de a Facebook és annak vezetője kérésére azóta szövetségi bíróság foglalkozik az üggyel. A beadvány június 30-án érkezett be Allegany kerület bíróságára. Az alperes egyrészt Mark Zuckerberg, másrészt a Facebook Inc. Ceglia nem csak az őt megillető tulajdonrészt követeli, hanem megfelelő mértékű kártérítést is. A férfi a benyújtott dokumentumokhoz mellékelt egy úgynevezett Work for Hire Contractot, amely alapján ő volt a Facebook elődjének számító The Face Book tervezője. Ugyan a The Facebook.com név előbb Facebook.com-ra, majd Facebook Inc.-re változott, Ceglia azzal érvel, hogy egy folyamatosan működő vállalatról van szó, így a keresetének sz empontjából ez nem számít.

Ceglia nem ismeretlen az igazságszolgáltatás előtt, hiszen a New York-i ügyészség tavaly eljárást kezdeményezett a vállalkozó ellen, aki jelenleg egy fapellet-termékeket forgalmazó cég tulajdonosa. A vád az volt, hogy a vállalat ugyan 200 000 dollárért eladott az ügyfeleinek pelletet, de a megrendelt árut a mai napig nem szállította ki. Ebben az ügyben viszont még nem született jogerős ítélet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vg #21
    Jön a film (The Social Network, David Fincher rendezésében), kell a vírusmarketing...
  • Balintos #20
    Szerintem az USA inkább az a hely, ahol bármiért nyerhetsz kártérítési pert a multikkal szemben, de a tulajdonrészüket megszerezni? Nem hiszem.
    Jobban járt volna, hogyha azzal perel, hogy az ükapja a hiányos facebook használati útmutató miatt halt meg.
  • Laurion #19
    Túl sok ponyvát olvasol, barátom. Nem baj az így nyáron, én is olvasom őket, de én legalább nem onnan merítem a műveltségem...

    "Bedrogozva szakadékba"...
  • Komolytalan #18
    Nem, usákföld az a hely, ahol nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cég nem lehet csak megbízható orrhosszúságú egyéneké. Vagyis felajánlanak az illetőnek egy csinos összeget (1-200ezer usd), B opcióként meg hogy bedrogozva behajt egy szakadékba.
  • Justil #17
    Hát az utánad író kb rávilágított a lényegre. Nehogymár ne legyen elég ennyi lóvé.
  • bakagaijin #16
    Hát, van egy aláírt szerződése. Az a kérdés, hogy ez a szerződés hamis vagy sem, és hogy miket írtak bele. (Szóban is megállapodhattak erről-arról, az is jogerős, csak épp nem bizonyítható ha mást-mást állítanak.)
  • Zolthen #15
    5,5 milliárd dollárnál sz@rnék bele, felfelé vagy lefelé szálló ágon van a cég :D
  • mad mind #14
    De hülye. Miért is várt a perrel? Egy cégen a felszálló ágban sokkal többet lehet keresni, mint most amikor a topon van. Innen csak lefele megy a cég, pláne, ha most erőszakkal megszerzi.
  • Justil #13
    Az a kemény az egészben, hogy a csávó nem hülye. Gondolom az elején magasból leszarta az egészet, de amikor látta, hogy kezd beindulni a dolog, nem volt hülye, és várt cirka 5 évet, majd csak most, amikor már nem párszázezer zöldhasúról van szó, csak most találta ki, hogy márpedig szeretne igényt tartani a 84%-ára.
    Amúgy meg Laurionnak igaza van, meg Jaceknek is. Az USA pontosan az a hely, ahol - ha ténylegesen vannak jogerős papírjai a krapeknak - még sikerre is viheti a dolgot. Az lenne csak a csúnya nagy szopás ennek a Zuckenbergnek. Jó mélyre nyelné...
  • Tetsuo #12
    De nem igy.