Berta Sándor

Szombaton érkezik az iPad

Az Apple úgy vigyáz a legújabb termékére, mintha államtitok lenne. Ennek köszönhető, hogy még az iPadre szoftvereket fejlesztő szakemberek sem láthattak közelről egyetlen készüléket sem.

Wade Slitkin számára most hétvégén lesz karácsony. A fiatal manhattani fejlesztő hónapok óta dolgozik az iPadhez készített programján, pedig még csak kézbe sem vehette az új eszközt. Slitkin és cége, a panelfly egy olyan alkalmazást készített korábban az iPhonera, amelynek a segítségével bárki képregényeket olvashatott a mobiltelefonon. Az iPad esetében azonban többről van szó. "Az iPad teljesen meg fogja változtatni olvasási szokásainkat. Könyveket olvasunk az ágyunkban, a fotelünkben vagy a parkban. Az iPad lesz viszont az első olyan eszköz, amelyet jó érzéssel fog mindenki a kezébe venni" - jelentette ki a szakember.

Az iPad szombattól lesz elérhető az Egyesült Államokban, az új termék ára átszámítva 370 euró körül alakul majd. Az Apple sokat remél a január végén Steve Jobs által bemutatott készüléktől. A cég úgy véli, hogy az iPad teljesen megváltoztatja majd az emberek zenékkel, videókkal, digitális fotókkal, e-mailekkel, könyvekkel és újságokkal kapcsolatos szokásait, illetve az ezekhez fűződő viszonyát. Az Apple fejlesztőin kívül a tőzsdei elemzők és a spekulánsok is vakon bíznak a sikerben: január óta az Apple részvényeinek ára 10 százalékkal nőtt.


Gene Munster, a Piper Jaffray cég elemzője úgy nyilatkozott, hogy a vállalat 2011-ben 4,6 milliárd dollár forgalmat könyvelhet majd el csak az iPadnek köszönhetően. Ez 7,5 százalékos forgalomnövekedésnek felelne meg. Az előjelek mindenesetre biztatóak, hiszen eddig több mint 200 000 darab iPad kelt el elővételben. De ez csak a kezdet. "Az első esztendőben akár 3 millió készülék is gazdára találhat" - mondta Bharat Rao, a New York-i Egyetem Technológiai Karának igazgatója. Más szakértők még ennél is tovább mentek, az idén eladandó készülékek számát 5, sőt 10 millióra becsülték.

Az új termék olyan hatást gyakorolhat az IT-piacra, mint amit egykor az iTunes és az iPhone megjelenése kiváltott. Jelenleg is több nagy amerikai kiadó és neves lap, köztük a The Wall Street Journal, dolgozik a kiadványainak iPad-változatain. A The Wall Street Journal iPad-kompatibilis kiadása havonta 17,99 dollárt kóstál majd. A cél egyértelmű: az új termékekből fedezni a veszteséges üzletágakat. A Reuters, a Time Magazine és a Newsweek iPad-alkalmazásaiban már elhelyezhetők reklámok és az Apple ügyfelévé vált többek között a FedEx, a Toyota, valamint a Korean Air légitársaság is. Az iPad-őrületre jellemző, hogy a hat nagy amerikai kiadó közül öt már az Apple szerződéses partnere lett.

Azt persze mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az iPad közel sem tökéletes. A felhasználók és az elemzők egy része egyértelműen többet várt az új slágerterméktől. Különösen a Multitasking és a flashvideók támogatásának hiányát kifogásolták sokan. Ennek ellenére a kritikákra már senki sem figyel, mindenki a szombati iPad-rohamokat várja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redgreen #50
    No, mégis Neked lett igazad, kispórolták belőle a transzflektívséget. A viccesebb az, hogy tűző napon hagyva pár perc alatt túl is melegszik... Pedig még csak tavasz van.
    Árnyékban persze attól még jó lehet.
  • tntmax #49
    Szarság.
  • Balazs127 #48
    Hát szerintem meg a Kindle is egy kalap ...
    És nem csak azért mert túlárazott.
  • passatgt #47
    az amazon kindle dx már majdnem 489$:)
  • narumon #46
    260$ egy csak ebook olvasóért? Hát én inkább kiadok kétszer annyit és kapok mellé netet, mailt, nagyon jó játékokat, multimédiás képességeket. Hát nemtom.
  • WoodrowWilson #45
    Dehogynem sok. De a Kindle legalább arra tökéletes, amire kitalálták.
  • narumon #44
    Én csak azt nem értem, hogy az Amazon Kindle 260$-ért nem sok az Ipad 500-ért meg igen? Weird...
  • syn7h37ic #43
    Ez nagyon beletalált a lényegbe. Heil
  • chuky123 #42
    Ipad fikázóknak kötelező videó

    Hitler és az ipad
  • narumon #41
    Nem tudom. Olyan sok oldal van ami csak flasht használ? Gyakorlatilag én nonstop használom az iphonet netezésre de nemigen van olyan oldal ami csak flash. Persze ha az én céges weboldalamat is only flashre csinálná meg a webszerkesztő akkor biztos fejét venném, hogy a világon sok millió embert ignorál, de ez már egy másik kérdés.
    A lényeg az, hogy mindennapi használatban még soha nem okozott gondot a flash hiánya.