MTI

Fotóárverés az interneten

Online fotóárverést rendez az Ágens Fotóművészeti Galéria. A 235 tételre négy napon át - szerdán reggel 7-től szombaton 16 óráig - lehet licitálni elektronikus úton.

Az aukció anyaga bővelkedik a 20. század klasszikusaitól, a közelmúlt és a kortárs fotóművészet jeles személyiségeitől származó fotókban. Itt vannak a századelő nagy nevei: Balogh Rudolf, Angelo (Funk Pál), Vadas Ernő, Székely Aladár, Kerny István, Dulovits Jenő, Csörgeő Tibor, Szöllősy Kálmán, Gink Károly és társaik. Az újító szellemű fotográfus, Kinszki Imre jellegzetes felülnézeti városábrázolásai a legmagasabbra árazott tételek. Az Állomásra érkező gőzös és a Délutáni utcarészlet felülnézetből egyaránt 200 ezer, további két, hasonló zselatinos ezüstnagyítású, jelzett, aláírt fotó pedig 180-180 ezer forintról indul.


Állomásra érkező gőzös - kikiáltási ára 200 000 forint

Nem az árával (90 ezer forint), hanem egyedi kompozíciójával tűnik ki Moholy-Nagy László egy csendélete, amely a művész lányának, Hattula Moholy-Nagynak a tulajdonában levő eredeti negatívról készült 2005-ös, egyszeri nagyítás. Egy 1930-as évekbeli Moholy-Nagy-felvétel 1990-es nagyítását 126 ezer forintról lehet licitálni. Munkácsi Márton még Amerikába költözése előtt, 1928-ban fényképezte a Hungária szállóban a Budapesti Orvosi Kaszinó Semmelweis-bankettjének résztvevőit - ezért a korabeli nagyításért 70 ezer forintot kérnek. Brassai Párizsi keltezésű aktja azért maradt 80 ezer forintos kikiáltási áron, mert fotóheliogravür eljárással (mélynyomású reprodukcióval) nagyították.


Székely Aladár (1870 - 1940) Ady fotója
zselatinos ezüst nagyítás, 30 000 forint
Az Ágens árverésén képviselteti magát a nemzetközi fotográfia nagy alakja, a cseh Frantisek Drtikol is, méghozzá négy, az avantgárd nőideált megtestesítő aktfotográfiával. Ezek mindegyike százezer forint feletti árat kapott. Demeter (de Semeria) Károly, aki Párizsban tanult és dolgozott egy ideig, két, klasszikusan szép akttal szerepel 100, illetve 110 ezer forintos kikiáltási árral. A kortárs fotó is jól csengő nevekkel van jelen. Számos hazai és nemzetközi kiállítást megjárt felvételek találhatók az online kínálatban Szathmáry-Király Ádámtól, Vancsó Zoltántól, Koczó Ferenctől, Szamódy Zsolttól és Kovács Melindától.

Szilágyi Lenke Dubrovnikja még 1989-ből való zselatinos ezüst nagyítás, és 50 ezer forintért licitálható. Patrus Sándor gyönyörűen komponált aktja 2009-es datálású cianotypia, és 24 ezer forintra tartják. 100 ezer forintról indul Velican-Patrus Dóra hat darabos Imago sorozatának festővászonra készült giclée nyomata. Eifert János három darabos sorozata, a Meg/Kitalált udvar pedig 140 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kerub #15
    Ez a Picaso akiről beszéltek a Picasa képtárhely alapítója? Rajzolt is előtte?

  • Lateralus #14
    A 2. mondat után is kérdőjel van!
  • Lateralus #13
    Ezek szerint a felhasznált eszközökön és anyagokon múlik az alkotás művészi értéke?

    Ha két ember ugyanazokkal az eszközökkel dolgozik, akkor mindketten ugyanazt alkotják meg.

    Van ott még egy másik tényező is, az ember, a művész maga. Picasso saját maga miatt megismételhetetlen. Se előtte, se utána nem alkottak olyat mint ő. Illetve utánozni lehet, de az már se nem egyéni se nem Picasso, csak egy reprodukció.

    Szeretni meg elismerni sem kötelező, ha nem jön be, vagy nem tetszik az egy dolog. A világ elismeri.
  • Molnibalage #12
    Ezzel a módszerrel valóban nem. A kor technológiai szintjén azért már egyáltalán nem.

    Na de Picasso mit használt? Pontosan azt, amit egy mai festő vagy grafikus...
  • neoG #11
    Hogyan lehetne reprodukálni egy Picassot???Max lemásolni amit Ő csinált.
    Gondolkodjál már. Nem egy színes pacát veszel meg egy feszített vásznon, hanem egy Picasso által készített festményt. És Ő ugye már egy ideje halott.
    Ennyi erővel egy Stonehenge sem nagy szám, hiszen egy közepesen képzett darus összedob neked pár követ egy leharcolt IFA ADK-70essel egy fél műszak alatt (szigorúan 30 percenként kávé-cigi beiktatva)
  • okosan gyerekek #10
    +#9 LOL ;)
  • Molnibalage #9
    Én akkor is kitatrok állsápontom mellett. A modern világ egyik legnagyobb humbugja ez a műkincs (?) kereskedelem. Egy 500 vagy 1000 vagy még öregebb valami tényleg érték, mert nagyon kevés marad fent abból a korból. No de egy 100 éves Picasso, amit ma szinte bárki reprodukál, abban mi az egyedi és különleges? Szerintem semmi...
  • Tetsuo #8
    #4 #6 LOL
  • Zoliz #7
    Ilyet én is tudok fotózni vazze, meg az unokám is a gagyi gépéve'
    Mondjuk 1000 próbából 1 lenne művészi :D
  • Molnibalage #6
    A linkelt oldalon mik vannak? Ingyenes...