Kruza Richárd

Fotósok tüntettek Londonban a rendőrség zaklatása miatt

"Nem teroristák vagyunk, hanem fotósok!" - tüntetők a Trafalgar Square-en tartott gyűlésen arra emlékeztették a rendőrséget, hogy a törvény nem tiltja a fotózást.

Figyelemreméltő okból szervezett tiltakozást a hétvégén fotósok egy nagy csoportja a londoni Trafalgar Square-en az angol rendőrség abbéli gyakorlata ellen, hogy a terrorveszély miatt a közterületeken akadályozzák a fotózást. A zord időjárás ellenére több mint kétezer amatőr és profi fotós jelent meg a " Mass Photo Gathering" nevezetű rendezvényen, melyet a Photographer Not a Terrorist nevű csoport hozott össze.


A főleg a Twitteren, Facebookon és szinte minden angol fotós weboldalon hirdetett rendezvényt közvetítette a televízió, és benne volt a szigetország esti híreiben is. A rendezvényen elhangzottakat nem lehet félreérteni, a mondandót félremagyarázni: a fotósoknak nem a terrorizmus elleni intézkedésekkel van problémája, hiszen minden helyi lakosban él még a London elleni merényletek emléke. Nekik csupán azzal van gondjuk, hogy terroristaveszély címen az utóbbi években a rendőrség rászállt a fotósokra, és ezek az intézkedések a fotósok szerint nem racionálisak, akadályozza munkájukat, valamit korlátozza szabadságukat.


"Nagy hatással volt rám annak látványa, amilyen egységben fejezte ki a fotós társadalom kifogását és kritikáját azzal kapcsolatban, ahogy az utóbbi két-három évben a terrorizmus elleni törvényre hivatkozva zaklatják a fotósokat" - mondta Nige Atherton fotográfus. A fotósok természetesen egyetértenek azzal, hogy a jelenlegi terrorizmussal terhelt időszakben a rendőrség minden gyanús viselkedési formára felfigyel, azonban sok rendőr igencsak túllép az ésszerűség határán: sokszor maga a fotózás is gyanús, ahogy automatikusan azok a személyek is, akiknek közterületen komolyabb fényképezőgép lóg a nyakában. "Ez még mindig egy szabad ország, és semmilyen törvény nem létezik ami tiltaná a közterületen való fotózást. Itt az idő, hogy emlékeztessük erre a rendőrséget" - mondta Atheron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • remark #7
  Így sincs terrorveszély.
 • Magiszter #6


  Hát sajna ez tényleg igaz.
 • GabiWong #5
  Természetesen a politikusbűnözők és maffiakapcsolataikról készített felvételeket kötelező lesz beszolgáltatni, különben meg is van a gonosz államellenes terrorista.
 • Magiszter #4
  Magyarország:
  "Ne lopj! Az állam nem szereti a konkurenciát."
  Anglia:
  "Ne fotózz! Itt csak mi figyelhetünk meg."

  A következő lépés tényleg az lesz hogy ha hivatásos fotós vagy akkor be kell jelentened az államnak, utánadjárnak, majd ha átmentél a rostán akkor kapsz egy "Fényképezőgép Viselési Engedély"-t és azzal már fotózhatsz. De csak olyan közterületen ahol nincsenek turista látványosságok, vagy középületek.
 • galocza #3
  londonban 1.000.000+ (igen, egymillió) cctv kamera van.
  nehogy az ember már kamerával se lőhessen vissza...
 • GabiWong #2
  Ez az állítólagos terrorveszély is csak jó ürügy a pénzszivattyúzásra. Majd a titkosszolgálat robbant párat, hogy legyen cirkusz a proliknak.
 • Tetsuo #1
  Hamarosan kulon ID-vel fotozhatnak csak.

  Nem lenne terrorveszely Ángliaban, ha nem tamadott volna meg bizonyos orszagokat, Ámerika csicskajakent..
  Ebben a "szabad" orszagban egyre jobban serulnek az emberi jogok, lassan Kina humanusabb lesz. ;)