MTI

Hamisítvány vagy sem Lee Harvey Oswald puskás fotója?

A hírhedt fotót, amelyen a Kennedy elnök gyilkosának tartott Lee Harvey Oswald kezében puskával egy udvarban látható, csaknem lehetetlen lett volna hamisítani - mutatta ki a Dartmouth College egyik tanárának új elemzése.

Oswald, akit - alig néhány nappal azután, hogy őt vádolták meg 1963 novemberében John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök meggyilkolásával - szintén lelőttek, előzőleg azt állította, hogy a felvétel, amelyen egyik kezében a puskát, a másikban marxista újságot tart (The Militant), hamisítás. Az évek során többen is ugyancsak ezt hangoztatták, arra hivatkozva, hogy képen látható fények és árnyékok természetellenesek.

Legújabban azonban Hany Farid, a dartmouthi Neukom Institute for Computational Science nevű számítástudományi intézet igazgatója kimutatta, hogy az árnyékok pontosan ott láthatók, ahol lenniük kell. Egy képről sohasem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy valóságos, de azok a bizonyítékok, amelyek alapján azt állították, hogy a fotó hamisított, nem helytállóak" - jelentette ki a tudós csütörtökön. Mint akadémikus és tudós, nem szeretem az olyan kijelentéseket, hogy valami abszolút hiteles, de rendkívül valószínűtlen, hogy a kép manipulált lenne."

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz!

Farid, akinek az a munkája, hogy a bűnügyi szakértők által is alkalmazott digitális eszközökkel képeket elemezzen, elmondta, hogy sok kérést kapott a vitatott feltétel megvizsgálására olyanoktól, akik úgy vélték, hogy Kennedy elnök összeesküvés áldozata volt (tehát Oswald nem volt magányos gyilkos, mint ahogy a hivatalos Warren-jelentés állította). A munkát azonban mindaddig elhalasztotta, amíg nem rendelkezett megfelelő szoftverrel ahhoz, hogy három dimenzióban modellezze Oswald fejét és környezetét.

Ezzel a számítógépes programmal viszont bizonyítani tudta, hogy ugyanaz a fényforrás képes volt egyszerre kialakítani az Oswald mögött és a tőle jobbra, valamint az orra alatt látható árnyékot. Farid elmondta, ezt maga sem hitte korábban. Amikor ránéztem a felvételre, nem értettem, hogyan lehetnek rajta ilyen árnyékok" - ismerte el.

Legújabb felfedezése azonban, amelyet a Perception című lapban fognak közzétenni, egybevág korábbi megfigyelésével, amelyek szerint az emberi látás kevéssé alkalmas annak megítélésére, hogy a tárgyak által vetett árnyékok reálisak-e. Noha remekül látunk, az árnyékok megítélésében igen gyengék vagyunk." Farid csaknem két hónapon át ismételten visszatért az Oswald-fotó elemzéséhez. Azért foglalkoztam vele ilyen alaposan, mert igazán pontos választ akartam adni, elvégre a Kennedy-gyilkosságról, a történelemről van szó" - fejtette ki. Semmiképpen sem szerettem volna hibázni egy ilyen fontos kérdésben."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #27
    Én nem gondolom több adatot tudok mintsem feltételezgetnék.
  • MrImy #26
    Te így gondolod én úgy.

    Szerintem a cionista lobbi ellen lépett fel.
  • OldM4n #25
    Fénykép? Kérlek alássan, milyen képet szeretnél? Beletegyelek ugyanebbe a felvételbe? PS rulez.. egyébként rólam is van több puskás kép, akkor én voltam?
    Basszus, lebuktam! Bevallom Elvis bérelt fel a Marsról (merthogy valójában ott van) két káposzta termesztése közben, majd LHO-dal egy sörözés után megbeszéltük, hogy agyonlövöm AK-val az elnököt, és majd jól azt mondjuk, hogy ő volt. Így is lett. Majd Fidel megbízott, hogy a dollárt jól hagyjam a ronda Rócsildoknál, mert különben a kubai szivar elértéktelenedik, és csődbe megy a Forradalom... Itt a vége, fuss el véle!

    Utómese: A Zusában kb 100.000.000 fegyver van, kb 5.000.000 -an csücsülnek hűvösön, oszt még sincs rend, mert a csúnyacsúnya Rócsildok a drogbizniszen is rajta tartják a mocskos praclijukat, és a belőtt ember könnyen kilő a slukkerből, és a sitten tér magához. De így kontrollálható... Itt a vége, fuss el véle!
  • NEXUS6 #24
    Ekkora hülyeséget már régen olvastam!

    A Waren jelentés egyik értelmezése mondjuk arról szólt, hogy a Király és Oswald valójában egy és ugyan az a személy! Innen jöhetett ez a dolog.

    Persze csak úgy igaz a dolog, hogy ha ugyan az a személy van mind két áll-alak mögött, és aki nem, más mint Fidel Castro.
    A CIA pontosan azért akarja eltenni láb alol évtizedek óta, mert hogy ők bérelték fel az Elnök meggyilkolására.
  • Ferrer #23
    Photoshop.
  • eto demerzel #22
    de igen ott van. mivel nem akartak hogy elmondja mit tud (vagyis mit nem tud) epitetek neki ott egy 2 emeletes kertes hazat (ugyanis a holdon van a zoxigen), kilatassal a Bakonyra. most ott kerteszkedik, locsolja a retket, meg a paradicsomot. bar azert mar elege oreg... es igen Elvis is ott van. miden vasarnap egyutt piknikeznek a senki foldjen.
  • babajaga #21
    Itt hiába fogja el a rendőrség a csibészt a bíróság elengedi.
  • NEXUS6 #20
    És dúrván minden 100. amcsi börtönben csücsül.

    De rend is van ott!
  • babajaga #19
    Amerikában 30 millió embernek van puskája.
  • NEXUS6 #18
    Esszüjeség!

    Az tutti, hogy Elvis ott van, de Oswald soha nem volt ott!