Berta Sándor

Pénzt követel a Google-tól a spanyol Telefónica

A jövőben minden keresőtől pénzt akar beszedni a spanyol távközlési óriáscég. A Telefónica hivatalos álláspontja szerint a Google-nak és más keresők üzemeltetőinek az általuk generált adatforgalom miatt kell fizetniük.

César Alierta, a Telefónica elnöke igyekszik új bevételi forrásokat találni a cége számára. A legújabb célpont pedig a Google. "Ezek a keresők anélkül használják a hálózatunkat, hogy egyetlen eurócentet is fizetnének érte. Ez szerencse nekik, de pech nekünk. Ez azonban nem folytatódhat így tovább" - nyilatkozta Alierta, akiről köztudomású, hogy nem szívesen ül a számítógép előtt. A Google eddig hivatalosan még nem kommentálta Alierta szavait.

A Telefónica első embere az első távközlési cégvezető, aki nyíltan amellett foglalt állást, hogy a szolgáltatások üzemeltetői kötelesek legyenek fizetni a hálózathasználatukért. A spanyol vállalat központjában megerősítették a bejelentést, sőt hozzátették, hogy más keresőket, például a Yahoo!-t is a kasszához kérhetik. Mindez persze jogi értelemben kivitelezni nem olyan egyszerű.

"A Telefónica egy óriási hibát követ el, hogy ha a Google-t bünteti" - mondta Amadeu Abril, a spanyol Business School Esade jogásza. A szakember szerint ugyanis a távközlési konszern jelentős mértékben profitált a Google által generált adatforgalomból, tehát nem csak költségei keletkeztek (ha keletkeztek egyáltalán), hanem komoly bevételei is. Abril úgy vélte, ez olyan, mintha egy üzletembertől több pénzt kérnénk az autópálya használatáért, mint egy magánszemélytől.

A Telefónica 270 millió ügyfelével a világ ötödik legnagyobb távközlési vállalata. Kiszivárgott információk alapján az ötlet más telekommunikációs cégeknek is tetszik, akik szeretnék valahogy pótolni a következő évek sok milliárd eurós hálózatfejlesztései miatt keletkező költségeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #12
    Már ahol van konkurencia (diginet) ahol nincs ott marad a tréhome.
  • sathinel #11
    "Ezek a keresők anélkül használják a hálózatunkat, hogy egyetlen eurócentet is fizetnének érte."

    Lol tehát nem én keresek mondjuk a google-ben és nem a hirdető szeretné hogy a google oldalán legyen a reklámja hanem a google maga. Tehát az hogy kifizetem a nethasználatot, a cég is fizessen mert én el tudom érni a hálón?

    Kezdem úgy érezni hogy a távközlési cégek nagyrészét már most tönkre kéne vágni. Mint ahogy otthon a köcsög T céget. Sírtak hogy nincs elég bevételük és nem tudnak fejleszteni ha még emlékeztek aztán kiderült az anyacégnek küldték haza a pénzt..... Aztán jött pár másik szolgáltató és hiába több az adó, nehezebb az élet, mégis lentebb tudták vinni az árakat..... Minden ilyen céget autómatikusan a felhasználóknak kéne megszopatni. Én pl soha életemben nem fogok a Tré cég mobil, vagy más szolgáltatását használni. Inkább fizetek a konkurenciának.
  • DeviloftheHell #10
    25mbites nettel csak a letöltés 7.9tb havonta amit el lehet érni efelet pofázhat hogy sokat használom amig nem érem el addig kussoljon hisz fizetek érte
  • Garrett27 #9
    Asszem megfordult a kocka. Eddig jó barátod volt a Google. Ma már a Google lehet a legjobb, tejelő barátod hipp-hopp perelje bé mindenki a guglit, hadd dőljön a lé...
  • zola2000 #8
    De egy magánszemélynek szólnak ha 500giga forgalmuk van 4ezer forintért, míg egy cégnek 40ezerért lehet több terabájt forgalmuk is...
  • bitbandita #7
    Nem vetted még észre, hogy Magyarországon pont fordítva szokás? Itt a csórót fejik, és a multiknak adnak...
  • asdasdasd #6
    Az ügyfelek fizetik, akik Gogliznak, vagy akik szervert üzemeltetnek amit a Gugli indexel. Ekkora egy barmot...

    Már megint egy köcsög cég aki azért sír, mert az eladott sávszélességet használják is valamire. Tudod, "korlátlan" forgalom, de csak amíg nem használod...
  • DeviloftheHell #5
    googlenek megoldás ennek a szolgáltatonak az elérését blokkolni a keresöje felé azt gondolkozhatnak
  • Crane #4
    "Abril úgy vélte, ez olyan, mintha egy üzletembertől több pénzt kérnénk az autópálya használatáért, mint egy magánszemélytől". Hát pedig ilyen van. :) Sőt, Magyarországon (de lehet más országban is) egy cég is többet fizet az Internetét (ugyan ezért a csomagért) mint egy magánszemély (és semmivel sem kap többet).

    Ettől függetlenül baromság amit César Alierta mond. Fotóját elnézve inkább húzzon haza fogat mosni. :P
  • pasi29uk #3
    Mindenki meg akarja fejni a googlét...

    Mi van Magyarok!? Nem vettek ki rá még adót? Nem hiszem el, hogy otthon még senki nem perelte be... pedig dőlne a pénzzzzz :D