Napi Online

Miért lesz áramnagykereskedő a Google?

A szakértők és az internetes bloggerek azt találgatták az elmúlt hetekben, mi célból kért a világ legnépszerűbb internetes keresőjét működtető Google Inc. leányvállalatán, a Google Energy LLC-n keresztül energiakereskedői engedélyt az USA szövetségi energiaszabályozási felügyeletétől (FERC).

Egyszerűen arra törekszik a cég, hogy - kihasználva ismert és népszerű márkanevét - áramot adjon el a fogyasztóknak vagy úgy akarja értékesíteni Android szoftverét, hogy árukapcsolás formájában energiaszolgáltatással együtt kínálja azt a vevőknek, amellyel feltölthető a programot futtató számítógép? Ehhez hasonló hajmeresztő elképzelések is felmerültek az ötletelésben, de az internetes közösség ennél egyszerűbb választ talált. 

Az energiaárak a következő időszakban biztosan nőnek. A szén-dioxid-kvóták és forgalmazásuk bevezetése az USA-ban, az olajárak emelkedése és az alternatív energiatermelés egyelőre magas költségei mind ebbe az irányba mutatnak.Így a Google versenyelőnyre tehet szert azzal, hogy jelen van az energiaforgalmazásban, hiszen óriási áramfogyasztású adatközpontjait viszonylag kedvező áron vásárolt energiával üzemeltetheti.

Ha a társaság megkapja a FERC felhatalmazását, akkor energiaszolgáltatóként tevékenykedhet: önállóan adhat-vehet elektromos áramot a szabadpiacon. A Google nem közölte, hány adatközpontja van, ám becslések szerint ezek ellátása összesen 30-50 megawatt energiatermelő kapacitást köt le, ami megfelel egy komolyabb elektromos erőmű teljesítményének. A társaság 2007-ben jelentette be, hogy teljesen át akar térni a zöldenergia felhasználására, ennek jegyében 1,6 megawatt kapacitású napelemrendszerrel fedte le főhadiszállását és megpróbálja alternatív forrásból származó árammal üzemeltetni létesítményeit.

A FERC-engedély birtokában a közvetlen árampiaci szerepvállalás mellett a Google bekapcsolódhat a szén-dioxid-kvóták adásvételébe és az energia-nagykereskedelembe is. Elemzők szerint mivel a Google nem termel jelentős mennyiségű áramot, számíthat az energiapiaci verseny felett őrködő FERC jóindulatára, azaz megkapja az engedélyt. Ez biztatást adhat a Microsoftnak és az Intelnek is, amelyek a Google-éhoz hasonló terveken dolgoznak.

A számítástechnikai ipar egyébként meglehetősen nyitott a tiszta energia felhasználására - a Hewlett-Packard, a világ legnagyobb PC-gyártója, az AMD, a világ második legnagyobb chipgyártója, az Intel, a chipgyártás legnagyobbja és az Apple is végrehajtott zöldenergia-befektetéseket. A Google energiaipari beruházásaitól nem csupán pénzügyi hasznot remél, hanem az alternatív energiaforrások szerepének növelését szolgáló küldetést is teljesíteni akar ezzel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)