Kruza Richárd

Összerakható fényképezõgép gyerekeknek

Gyerekeknek készített összerakható fényképezõgépet egy amerikai tervezõcsapat. Céljuk az volt, hogy az érdeklõdõ fiatalok a gyakorlatban tanulják meg a fényképezõgép mûködését.

Gyerekeknek fejlesztette ki a Columbia Egyetem mérnökcsapata a Bigshot-o. A fényképezőgép kittel a csemeték maguk építhetik meg saját fényképezőgépüket. Az összeszerelés során - ami rendkívül élvezetes - a gyermek kezén átmegy a gép minden egyes alkatrésze, így már nem elméleti síkon, hanem tesközelből ismerkedhet meg az opika, és a többi fontos alkotóelem részeivel. Az összerakás során minden alkatrész a helyére kerül, és az egész egy működőképes egészet alkot, aminek köszönhetően a gyerekek megérthetik a rendszer működését, ráadásul lesz egy használható fényképezőgépük is, melyet ők alkotottak.

Az összerakott Bigshot-nak van néhány különleges tulajdonsága: az előlapon egy forgatható tárcsán előtétlencsék találhatóak - van közöttük alap vagy nagylátószögű, és sztereó optika is. Egy kurbli segítségével a gépet bármikor fel lehet tölteni árammal, valamint a hátlap átlátszó, tehát a gyerek mindig belenézhet, vagy meg is mutathatja barátainak, ismerőseinek, és elmagyarázhatja a gép működését.


Rendkívül figyelemreméltő találmányról van szó, nehéz ennél hasznosabb gyerekjátékot elképzelni. Nincs ugyanis annál jobb, mint ha a gyermek élvezettel csinál valamilyen számára hasznos dolgot. Egyes elméletek szerint csak ez nevezhető tanulásnak - a számára megfoghatatlan, a gyakorlatban nem látott, száraz anyag elméleti magolása rendkívül lassú, és az elsajátított anyag ismerete nem alapos, és nem gyakorlati. Másképpen fogalmazva, a tanulás akkor hatásos, ha szórakozás is egyben - ezért kellene inkább a gyerekekkel megszerettetni a tananyagot, a tanulást, és nem csak feladatokat adni nekik és elvárásokat támasztani. Egy ilyen gép birtoklása, szerelgetése viszont valóban bevezetheti a gyermeket egy szakma szeretetébe. A Bigshot ebben a vonatkozásban példamutató.

A készlet jelenleg még nem kapható, de a prototípusokat már tesztelik. Remélhetőleg hamarosan találkozhatunk vele a boltokban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #13
    Ez egy kis ccd-s kamera, beepitett memoriaval, ami megy egy ceruzaelemrol es van benne generator. Az osszeszereles csak szorakozas, de nem sok olyan olcso kereskedelmi kamera van, ami kepes sztereokepeket kesziteni. Ez a kepesseg nagyon hasznos tud lenni, ugyanis a kepbol rekonstrualhato a melyseg. A legtobb mai fenykepezogep csak arra koncentral, hogy minel nagyobb legyen a pixelek szama, de arra nem gondol, hogy neha a 3d-s latvany tobbet nyujt mint a nagy felbontas. (ami nagyitas nelkul nem is latszik) Arrol nem beszelve, hogy bar nincs rajta lcd, sok esetben megis hasznalhatobb mit egy atlag gep, mivel az optikai kereso akkor is mukodik, amikor a napfenytol az lcd nem latszik. Mindezek mellett egyertelmu, hogy nem ad olyan minoseget mint egy valodi fenykepezogep, csak egy olcso 2 megapixeles cmos szenzor szintjet hozza /pl. sony ericsson cybershot-ok/, de jopar jo otlet van benne ami a szubkompakt gepeknel is jol jonne. (ilyen pl. a sztereo lencse, bar egy dupla prizmas megoldassal megnovelhettek volna a diszparitast a nagyobb melysegelesseg erdekeben)

    ps: A weboldalukon szinte csak szoftveresen feldolgozott szinszuros 3d kepek vannak, de a kamera valodi sztereokat keszit, csak ahhoz 3d-s monitor, szemuveg vagy egy zsebtukor kell, hogy megnezhessuk, ezert raktak fel csak par nyers kepet (a legtobb olvasonak ugyanis egyik exotikus hardver sincs meg otthon).
  • stain #12
    Hát jah, de azért egy mechanikus fényképezőt nem tudna egy gyerek összerakni. Viszont nekem pl. volt ilyen összerakhatós faliórám sok-sok színes fogaskerékkel. Amúgy ha már fényképezés... Simán lehet tűlyuk optikás "gépet" alkotni konzervdobozból. Klassz panorámákat lehet vele készíteni, ha sötétben beleteszel egy kb 10 cm-es fekete-fehér negatívot. Egy hívótankot meg vegyszert bárhol kapsz 2e Ft-ért.
  • Glutamin #11
    Jogos:D

    Legózni azért persze így sem rossz, de magáról a képalkotásról nem fognak többet megtudni a gyerkőcök.
  • babajaga #10
    "blende, rekesz"

    Ugyanaz.
  • Glutamin #9
    Nagyon hasznos. Pont a lényeg, a leképező rendszer van egy darabból (optika+szenzor). Egy régi szalagos fényképezőben még volt blende, rekesz, lencse stb. Ebből ma maradt a megapixel:D
  • Loál János #8
    Régi szép idők, Napelemes Mini Labor... :-|
  • babajaga #7
    "Az 50-es években egy tízéves gyerek vehetett a játékboltban rézpatronos riasztópisztolyt, ma tíz gyerekből kilenc a másik szemét lőné ki vele."

    ???
  • shaark #6
    Elárulom, hogy még mindig lehet venni kémiai (és fizikai) kisérletező dobozt és nem nagyon hallottam arról még, hogy bárki is kilőtte volna a szemét valakinek egy ilyennel...
  • babajaga #5
    "Rendkívül figyelemreméltő találmányról van szó, nehéz ennél hasznosabb gyerekjátékot elképzelni. Nincs ugyanis annál jobb, mint ha a gyermek élvezettel csinál valamilyen számára hasznos dolgot"

    Ez nem új találmány még véletlenül se, ilyen már száz éve van építő játéknak hívják! Volt rádióépítő játék is pld meg száz más! Értelmesebb volna ilyet gyártani mint Mattel babákat, meg szar műanyag képregény figurákat. Volt kémiai kísérletező doboz is csak a mai gyerekeknek nem ajánlatos adni mert ilyenekkel a tapattalat szerint nagyon felelőtlenül bánnak.Az 50-es években egy tízéves gyerek vehetett a játékboltban rézpatronos riasztópisztolyt, ma tíz gyerekből kilenc a másik szemét lőné ki vele.
  • roliika #4
    Velem ilyen gond nem volt. Ha katam egy ..valamit.. óra, vkarcjáték, távirányítós autó..mindí az volt az első hogy szétszedtem..aztán összeraktam. Ez arra is jó volt, hogy ha hibás lett, volt esély rá, hogy megjavítom. :) Fater régi ledes óráját, meg Texas Instruments számológépet így csináltam meg. :) Jó dolog ez a szereljünk elektromos izéket dolog(ha nem 220 futosik benne).