Kruza Richárd

Bemutatjuk: HanLin digitális könyvolvasó

A nálunk járt Magyarországon is kapható HanLin digitális könyvet azért szerettük volna közelebbről megismerni, mert egy nagyon fontos és nélkülözhetetlen időtöltést hivatott szolgálni: az olvasást. Azonban mivel nem könyv hanem technikai eszköz, folyamatosan a viták keressztüzében áll, érvek hangzanak el mellette és ellene.

Már egy-két generációval ezelőtt is arra panaszkodtak az idősebbek, hogy a fiatalság nem olvas, és a szépirodalom kezd kimenni a divatból. Pedig a mostani helyzet ebből a szempontból még siralmasabb, amit a Harry Potter-láz kiváltotta határtalan öröm, és a Nagy Könyv szavazás legjobbjai között szereplő kötelező olvasmányok is mutatnak: sok mai felnőtt az iskola elvégzése óta nem vett könyvet a kezébe. A mai fiatalok nagy része - kivételek persze vannak - technológiafüggő. Erről persze nem a önmagában technológia tehet, de ennek a cikknek nem is ez a témája.

Az olvasás élményéhez szorosan hozzátartozik a könyv, mint tárgy. A lapozgatás, a borító, esetleg benne egy dedikálás, a papír illata. A családi könyvtárban lévő kötetek generációkon át, örökségként és emlékként kísérnek bennünket. Évezredes hagyománya van a papírgyártásnak és a könyvnyomtatásnak, lényegében az emberi kultúra szinte teljes egészében könyvtárakban, könyvekben van eltárolva. Igen ám, de jött a digitalizálás, ami nagy lépésnek számít, mivel a könyvek sérülékenyek, ráadásul egy interneten megosztott anyaghoz bárki hozzáférhet, pontosabban hatalmas mennyiségű írásos anyagot érhetünk el a világhálón.

Az e-könyvek tehát nem feltétlenül a nyomtatott könyvet helyettesítik, hanem egyben új funkciót töltenek be: a digitalizált anyagok olvasási komfortjának, élményének növelésére szolgálnak. Természetesen a hagyományos könyv helyett is használható egy digitális könyv, amennyiben valakinek ez az igénye. Ilyen esetben pedig hatalmas mennyiségű anyagot hordozhatunk magunkkal bárhova.

A könyvből való olvasás élménye persze semmihez nem hasonlítható. A kínai gyártmányú HanLin - a kevés számú többi e-könyv típushoz hasonlóan - éppen ezt a különbséget szeretné enyhíteni. Egy laptop háttérvilágítással rendelkező LCD kijelzője ugyanis teljesen más látványt nyújt, mint a papír. Ráadásul számítógépen, de még laptopon is körülményes az olvasás, mivel a PC-t el kell indítani, fájlokat kell keresgélni.

A laptop egy e-könyvhöz képest nagy, nehéz és kényes szerkezet, amire vigyázni kell, ráadásul tele van fontos egyéb anyagokkal, amit nem szívesen hordoz magával az ember. Arról nem is beszélve, hogy ha olvasni szeretne, nincs kedve számítógépet bootolgatni, és nem jó, hogy a gépen lévő ezer egyéb dolog elvonja a figyelmét. Aki olvasott már laptopon tudja, hogy olvasás közben rendszeresen eszébe jut néhány sürgős elintéznivaló, vagy válaszolandó email, amit persze azonnal kezelni kell.

Hosszúra nyúlt bevezetésünk arra szolgált, hogy emlékeztessük magunkat az e-könyvek funkciójára annak érdekében, hogy tesztpéldányunkat megfelelően tudjuk értékelni, és ne egy butított laptopot lássunk benne. Nézzük meg tehát a szóban forgó készüléket közelről:


A HanLin jellege és a csomagolás tartalma valóban arra utal, hogy egy kifejezetten olvasásra alkalmas eszközről van szó, és semmi egyébről. A dobozban megtaláljuk a gépet, egy elegáns, kinyitható műbőr tokban. USB kábel, 1 GB-os SD kártya, USB-SD kártyolvasó, fülhallgató, csuklópánt, és természetesen a leírások kerülnek ki a dobozból.

Először az tűnik fel, hogy a készülék könnyű: mindössze 220 gramm. 184 x 120.5 x 9,9 mm-es külső méretével valamivel kisebb és főleg vékonyabb mint egy netbook, és természetesen jóval könnyebb. A HanLin műanyag külső háza kicsit sprőd, ami miatt nem csúszkál a kézben. Kezelőszervei abszolút nem hasonlítanak semmilyen egyéb számítástechnikai eszközére, a tervezők úgy látszik igyekeztek mindent leszűkíteni a fájlok kiválasztására és olvasására. Ezen kívül semmit többet nem tud a gép, ám ez is volt a szándék.


A gépen Linux operációs rendszer fut, amivel lényegében a - maximum 4 GB-os - SD kártyára felrakott fájlok között lehet lépegetni a korábban, számítógéppel létrehozott könytárszerkezetben (természetesen USB csatlakozó is van a gépen). A gép PDF, MOBI, DOC, WOLF, MP3, HTML, TXT, CHM, FB2, Djvu, PNG, TIF, GIF, BMP, JPG, PPT, EPUB, LIT, PRC kiterjesztésű fájlokat olvas, valamint mp3-at is lejátszik, tehát olvasás közben zenét is hallgathatunk - kizárólag fülhallgatóval, hangszóró ugyanis nincs a gépben.

A készülék leglényegesebb eleme a speciális kijelző, amit "Electronic Paper"-nek vagy "e-paper"-nek is neveznek. A különleges technológiának köszönhetően a 800 x 600 pixeles panel hatása nagyon hasonlít a papíréra: minden szögből jól látható. Háttérvilágítás nincs, tehát olvasólámpára van szükség, viszont erős fényben is tökéletesen olvasható. A 4 szintű szürkeskálában megjelenő betűk tűélesek, nincs képfrissítés, ami miatt stabil és megnyugtató a látvány. Jelenleg csak fekete-fehér verzióban létezik, azonban ennek - a készülék célját figyelembevéve - nincs negatív jelentősége. A tesztidőszak alatt kiderült, órákon keresztül is élvezetes olvasni a HanLin-on, ebből a szempontból tehát nagyon kellemes meglepetést okozott.

A menüszerkezet minimális, lényegében kimerül a fájlok kikeresében és megnyitásában, meg pár funkcióban, ami elég is. Bekapcsoláskor egymás alatt sorban jelennek meg a könyvtárak vagy fájlok, melyeket az alsó numerikus billentyűkkel lehet kiválasztani. Az egyes számú sorban a félbehagyott olvasmányainkhoz térhetünk vissza, tehát nem kell keresgélni, mit is olvastunk korábban: a könyv ott folytatódik, ahol "becsuktuk". Olvasás közben öt különálló könyvelzőt helyezhetünk el, valamint lehetőség van a szöveg nagyítására több fokozatban: a legnagyobb fontméret esetében elfordul a szöveg, tehát fektetve kell fogni a gépet.

A leggyakrabban használt lapozógombok a gép bal oldalán találhatóak, de nem tökéletes az elhelyezésük. Ha ugyanis tokban van a gép, az ember értelemszerűen úgy fogja a HanLin-t mint egy könyvet, így viszont sehogy nem lehet elérni ezeket a gombokat. A megoldás: egyik kézzel elengedjük és lapozunk, vagy egyszerűen kivesszük a gépet a tokból.

A gyakorlat azt mutatta, hogy funkciók tekintetében a fentieknél több valóban nem kell egy ilyen készülékbe, azonban a mai villámgyors számítógépekhez szokott társadalomnak kicsit lassúnak tűnhet a műveletek végrehajtása. A sebesség talán az energiatakarékosság, pontosabban az akkumulátoridő növelésének oltárán esett áldozatul, mivel amúgy egy laptophoz képest nagyon sokáig képes működni a készülék: ebben persze a speciális kijelzőnek is komoly szerepe van. Lebilincselően érdekes nyomtatott könyv esetében az ember már előre fogja a lap sarkát, és a megfelelő pillanatban lapoz, így majdnem folyamatosan tud olvasni. A HanLin esetében ugyanilyen céllal azt a technikát kell alkalmaznunk, hogy az utolsó sornál már meg kell nyomnunk a lapozógombot, és mire a sor végére értünk, már megjelenik a következő oldal.

Értékelés

Ha számításba vesszük az interneten elérhető írott anyagok mennyiségét, valamint a digitális könyvtárak és e-könyvek hatalmas választékát, azt kell mondanunk, hogy az olvasni vágyó ember kedvenc szerkezetévé válhat a HanLin. Használata nem emlékeztet a számítógépére, a képernyő látványa valóban kellemes, és nem fárasztja a szemet, ráadásul hasonlít a papírra. Utazáskor nincs szükség az olvasandó anyagok kinyomtatására, és a tárterületnek csak az alkalmazott SD kártya szab határt. Aki tehát ilyet használ, azt érzi hogy olvas, és véletlenül sem tudják figyelmét elvonni a számítógépek szokásos ügyes-bajos dolgai, és mellette szól még a hosszú akkumulátoridő.

A 80 ezer forint feletti vételár Magyarországon sajnos soknak számít, ami valószínűleg sok könyvkedvelőt visszariaszt - annak ellenére, hogy a családok nagy részében ennél nagyobb összegeket költenek a szülők olyan számítástechnikai eszközökre és szoftverekre, amik kizárólag játékra használhatóak. Mivel nem slágertermék, gyártása nyilván kevésbe gazdaságos, mint mondjuk egy Playstation-é. Vételár vonatkozásában tehát összehasonlítást végezni éppen annyira van értelme, mint egy diszkóbelépő és egy színházjegy árának esetében. Számolás közben pedig álmodozhatunk, hogy milyen szép is lenne, ha minden második gyereknek valamilyen játék helyett ilyene lenne otthon, és azt csinálná, amit sokan csináltunk: faltuk a könyveket. Azonban - a hagyományos vagy digitális könyv esetében egyaránt - ez egyelőre tényleg csak álom.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #45
    Ez azért nem 80 rugó:
    http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200393676654
  • balozsi #44
    hen-tes: egyáltalán volt már a kezedben ilyen? Tudod miről beszélsz?
  • valaé valaé ná #43
    Kezeli a kütyü rendesen az ékezetes betűket? Hogy viszonyul a Mobipocket Reader .prc fájljaihoz ?
  • hen-tes #42
    #5 slickboy :
    Nem, nem akarok telefonon könyvet olvasni, de fanyalodtam már rá.. És a büdös életben nem fogom elkölteni egy havi fizetésem egy nagyobb kijelzőre, lehet akármilyen szembarát. A playstation meg azért nem egy kutya, ezt fogjuk már fel. Azon ha jól tudom netezni, játszani, filmetnézni lehet, többedmagunkkal szórakozni. Semmi köze hozzá, ezért is kritizáltam a kedves cikkírót, vagy fordítót, tököm tudja mitcsinált az ürge..

    #6 Cat :
    Addig amíg ezek a szarok ilyen horror áron vannak inkább folyjon ki a szemem a 2colos kijelzőre. Az aki meg megveszi ezt örüljön, hogy ilyen kurvára tudja szórni a pénzt.

    #7 gulyasandras :
    Porsche ez? :D Vicces fiú vagy te, ez még nagyon messze van az elfogadhatótól és ne kérjük már el egy trabantért egy Porsche árát, csak azért mert Porsche még nincs tömeggyártáson. Persze, van aki megveszi, de az ilyen emberek retardáltak, vagy tényleg rá tudnak szarni a pénzre, ami jó dolog, nekik.

  • zsabi #41
    Fölösleges azon vitázni, melyik megoldás a jobb. Mindegyiknek megvan a maga helye és felhasználója. Nem vagyunk egyformák, mindenkinek mások a szokásai. Én PDA-n szoktam olvasni, és igenis igénylem a háttérvilágítást, mert szabadban inkább a tájat, várost, embereket nézem olvasás helyett. Egyszerre 3 óránál többet nem olvasok, mert túl sok lenne. Szeretem elraktározni az olvasottakat, gondolkodni rajta.
    A gyerekek olvasási szokásairól meg csak annyit, hogy elég rég voltam gyerek. Számítógép, videó még csak a filmeken létezett számomra, a TV is csak két csatornából állt, mégsem olvastam szinte semmit. Még a kötelező olvasmányok nagy részét sem. Ma meg kifejezetten szeretek olvasni. Nem kéne mindig bolhából elefántot csinálni! Még akkor sem, ha a média azt hiszi, csak az a hír érdekes, amin meg lehet rémülni. No meg sok túlképzett középszerű ember egyre-másra ontja a felméréseket, tanulmányokat. Szerintem értelmesebb elfoglaltságot is találhatnának.
  • Szefmester #40
    oké.. értem én.. te az ágyba viszed az asztali géped, laptopod, netbook od mobilod és azon olvasol mert nem bírod a könyveket, vagy a könyvélményt adó cuccokat. Az ember nem a fórumokat és cikkeket wikiet olvasgatja utazás közben, szórakozásból, lefekvés előtt, és még sok más helyzetben. Fórumot azért olvasol és kommentálsz mert érdekel a téma, és van mondani valód, vagy csak érdekel mások mondanivalója, esetleg csak simán röhögni akarsz a sok barmon akik szerint a netbookok, és a laptopok valók olvasásra, meg egyáltalán mindenre.. Persze amikor már kifogytak az érvekből, akkor előjönnek a könyv birtoklásának büszkeségével, hogy ilyen, megy olyan szép a polcon sorakozó könyv látványa.

    Cateran, Roliika: Én NEM akarom naponta tölteni a netbookom, vagy akármim aksiját csak mert végig akarom olvasni a Vampire klánregényeket, vagy párszáz oldalas RPG szabálykönyveket, herri pottyert, vagy a háború és békét ha olyanom van, esetleg a Terminátor, Star Wars regényeket. És ha egyszer megjelenik a színes ereader (pl 3-4 réteg egyenként színes rétegben pl) akkor meg a képregények jönnének az olvasásban.. :)
  • Bordapapa #39
    Elég sokat utazgatok én is, épp ezért hazsnos egy ilyesmi. Bár részemről Blackberry Storm és Mobipocket Reader a nyerő. :D
    Nagy kijelző, normális ebook formátum, így elég masszív kiskönyvtárat hordok magammal minden nap.
    Ha majd mennek lejjebb az árak, akkor biztos beruházok valami ilyesmibe, ez a fajta kijelző nagyon-nagyon klassz.
  • Magnificat #38
    jah, érdekes, hogy sima papírra nyomtatott 200 oldalas valószínűségszámítás és matematikai statisztika jegyzet 10. oldalánál már alig bírja a szemem :D
  • cateran #37
    Hagyjuk mar az ilyen baromsagokat...meg a sima papir alapon levo szoveg olvasasa is farasztja a szemet(masreszt en foleg laptopon szoktam olvasni -igaz max 2-3 orat- de ha csak a forumozast,hirolvasast nezem,az is kitesz idonkent par orat..kivancsi lennek,hogy a sok "monitoron nem jo olvasni"arc hogyan olvas wikit,hireket,cikkeket,forumbejegyzeseket,blogokat,stb)
  • balozsi #36
    Jók ezek az epapírok! Akinek olvasáshoz jó a netbook meg ilyenek az nem szokott olvasni. Nincs háttérvilágítás és képfrissítés, nem fáraszja a szemet és hetekig bekapcsolva lehet hagyni. Hátigen nem 10 forintba kerül de majd lesz olcsóbb is.