45
 • valaé valaé ná
  #45
  Ez azért nem 80 rugó:
  http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200393676654
 • balozsi
  #44
  hen-tes: egyáltalán volt már a kezedben ilyen? Tudod miről beszélsz?
 • valaé valaé ná
  #43
  Kezeli a kütyü rendesen az ékezetes betűket? Hogy viszonyul a Mobipocket Reader .prc fájljaihoz ?
 • hen-tes
  #42
  #5 slickboy :
  Nem, nem akarok telefonon könyvet olvasni, de fanyalodtam már rá.. És a büdös életben nem fogom elkölteni egy havi fizetésem egy nagyobb kijelzőre, lehet akármilyen szembarát. A playstation meg azért nem egy kutya, ezt fogjuk már fel. Azon ha jól tudom netezni, játszani, filmetnézni lehet, többedmagunkkal szórakozni. Semmi köze hozzá, ezért is kritizáltam a kedves cikkírót, vagy fordítót, tököm tudja mitcsinált az ürge..

  #6 Cat :
  Addig amíg ezek a szarok ilyen horror áron vannak inkább folyjon ki a szemem a 2colos kijelzőre. Az aki meg megveszi ezt örüljön, hogy ilyen kurvára tudja szórni a pénzt.

  #7 gulyasandras :
  Porsche ez? :D Vicces fiú vagy te, ez még nagyon messze van az elfogadhatótól és ne kérjük már el egy trabantért egy Porsche árát, csak azért mert Porsche még nincs tömeggyártáson. Persze, van aki megveszi, de az ilyen emberek retardáltak, vagy tényleg rá tudnak szarni a pénzre, ami jó dolog, nekik.

 • zsabi
  #41
  Fölösleges azon vitázni, melyik megoldás a jobb. Mindegyiknek megvan a maga helye és felhasználója. Nem vagyunk egyformák, mindenkinek mások a szokásai. Én PDA-n szoktam olvasni, és igenis igénylem a háttérvilágítást, mert szabadban inkább a tájat, várost, embereket nézem olvasás helyett. Egyszerre 3 óránál többet nem olvasok, mert túl sok lenne. Szeretem elraktározni az olvasottakat, gondolkodni rajta.
  A gyerekek olvasási szokásairól meg csak annyit, hogy elég rég voltam gyerek. Számítógép, videó még csak a filmeken létezett számomra, a TV is csak két csatornából állt, mégsem olvastam szinte semmit. Még a kötelező olvasmányok nagy részét sem. Ma meg kifejezetten szeretek olvasni. Nem kéne mindig bolhából elefántot csinálni! Még akkor sem, ha a média azt hiszi, csak az a hír érdekes, amin meg lehet rémülni. No meg sok túlképzett középszerű ember egyre-másra ontja a felméréseket, tanulmányokat. Szerintem értelmesebb elfoglaltságot is találhatnának.
 • Szefmester
  #40
  oké.. értem én.. te az ágyba viszed az asztali géped, laptopod, netbook od mobilod és azon olvasol mert nem bírod a könyveket, vagy a könyvélményt adó cuccokat. Az ember nem a fórumokat és cikkeket wikiet olvasgatja utazás közben, szórakozásból, lefekvés előtt, és még sok más helyzetben. Fórumot azért olvasol és kommentálsz mert érdekel a téma, és van mondani valód, vagy csak érdekel mások mondanivalója, esetleg csak simán röhögni akarsz a sok barmon akik szerint a netbookok, és a laptopok valók olvasásra, meg egyáltalán mindenre.. Persze amikor már kifogytak az érvekből, akkor előjönnek a könyv birtoklásának büszkeségével, hogy ilyen, megy olyan szép a polcon sorakozó könyv látványa.

  Cateran, Roliika: Én NEM akarom naponta tölteni a netbookom, vagy akármim aksiját csak mert végig akarom olvasni a Vampire klánregényeket, vagy párszáz oldalas RPG szabálykönyveket, herri pottyert, vagy a háború és békét ha olyanom van, esetleg a Terminátor, Star Wars regényeket. És ha egyszer megjelenik a színes ereader (pl 3-4 réteg egyenként színes rétegben pl) akkor meg a képregények jönnének az olvasásban.. :)
 • Bordapapa
  #39
  Elég sokat utazgatok én is, épp ezért hazsnos egy ilyesmi. Bár részemről Blackberry Storm és Mobipocket Reader a nyerő. :D
  Nagy kijelző, normális ebook formátum, így elég masszív kiskönyvtárat hordok magammal minden nap.
  Ha majd mennek lejjebb az árak, akkor biztos beruházok valami ilyesmibe, ez a fajta kijelző nagyon-nagyon klassz.
 • Magnificat
  #38
  jah, érdekes, hogy sima papírra nyomtatott 200 oldalas valószínűségszámítás és matematikai statisztika jegyzet 10. oldalánál már alig bírja a szemem :D
 • cateran
  #37
  Hagyjuk mar az ilyen baromsagokat...meg a sima papir alapon levo szoveg olvasasa is farasztja a szemet(masreszt en foleg laptopon szoktam olvasni -igaz max 2-3 orat- de ha csak a forumozast,hirolvasast nezem,az is kitesz idonkent par orat..kivancsi lennek,hogy a sok "monitoron nem jo olvasni"arc hogyan olvas wikit,hireket,cikkeket,forumbejegyzeseket,blogokat,stb)
 • balozsi
  #36
  Jók ezek az epapírok! Akinek olvasáshoz jó a netbook meg ilyenek az nem szokott olvasni. Nincs háttérvilágítás és képfrissítés, nem fáraszja a szemet és hetekig bekapcsolva lehet hagyni. Hátigen nem 10 forintba kerül de majd lesz olcsóbb is.
 • AnarchoiD
  #35
  nem rossz cucc, de en maradok a Sony PRS700-asomnal ;)
 • KillerBee
  #34
  Csak így elsőre, mindegyik OCR-ezve és korrektúrázva - na meg gulyasandras legnagyobb szomorúságára ingyen:

  A Foucault-inga
  A rózsa neve
  A tegnap szigete
  Baudolino
  Bábeli beszélgetés
  Hat séta a fikció erdejében
  Hogyan írjunk szakdolgozatot?
  Kant és a kacsacsőrű emlős
  La Mancha és Bábel között
  Loana királynő titokzatos tüze
 • Teppik Amon
  #33
  Rengeteget olvasok buszon/vonaton/szabadidőben, jó cucc lenne ez, remélhetőleg az ára is elérhető kategóriába süllyed hamarosan. Azonban még mindig kérdés a "könyv" ellátás hozzá. Pl csomó antikváros könyvet olvasok. Ilyesmiket be lehet szerezni valahonnan? (igen, gugli a barátom, de még nem izgat annyira a téma hogy rákeressek :) ) Valakinek van tapasztalata ilyen témában? Pl Umberto Eco könyvek? Áhhh, rákeresek mégis ;)
  http://mek.oszk.hu -n van anyag rendesen magyar irodalomból!
  ahogy nézegetem inkább a warez dolgok mennek. Nagyjából mindent be lehet szerezni, csak egy kis utánajárás.
  Sz'al csak az ár a visszatartó erő. :(
 • KillerBee
  #32
  Ez a beszéd!

  A könyvszagot meg majd elfelejted, nem elengedhetetlen feltétele az olvasásnak.
 • Spirit
  #31
  Keressetek már rá google képkereséssel az ereader-re. Itt a kijelző a "poén". Háttérvilágítás nélküli, minden szögből tökéletesen látható, képfrissítés nélküli. Némelyik fotón egy az egyben úgy néz ki,mintha képkeretbe lenne rakva újságcikk, tényleg nagyon jó lehet rajta olvasni. Elég sok emberke olvas könyvet munkába/iskolába menet, nekik nagyon is jó cucc ez. Egy kisebb könyv mérete van, kényelmes a betűméret, nagyon sokáig bírja, és egy könyvtárnyi cucc elfér rajta. Egyetlen baja az ára, de ez a különleges kijelző miatt van.Amit az előttem szóló is írt, egy LCD nem helyetteíti a könyvet hosszútávon, nos ez igen, kérdés ki ad ennyit érte.
 • High end PC #30
  Hát, ha ezt nem most, hanem úgy 8-10 évvel ezelőtt kezdték volna a piacra dobni, akkor még lett volna némi értelme talán, de most?
  A HTC Touch HD típúsú Pocket PC-ém sokkal kisebb, annak ellenére, hogy elég nagy a képernyője, mindig nálam is van, hiszen a SIM kártyám is benne van, így telefonként is használom, és ezen is el tudok olvasni Pdf, doc, txt, Ppt, Xls, stb, szóval szinte minden általánosan elterjedt állományt. Ettől függetlenül nagyon keveset használom erre a célra, ahogy a cikk is írja: nem helyettesíti a pappírkötésű könyveket, csak bizonyos esetekben kiegészítheti (én pl az egyetemi előadásokat, ha felrakják elektronikus formában, szoktam böngészgetni, de LCD kijelzőn se valami jó dolog ilyenről huzamosabb ideig olvasni/tanulni, jobban fárad az ember szeme).
 • Cleawer
  #29
  Akkor vegyél Netbookot 4órás rendelkezésreállással,olyan fényerővel,mint az ívhegesztésnél az ív,és hordozz egy nagy pakkot és szenvedj ha rendesen süt a nap.Én megvárom míg olcsóbb lesz és 1 hónapot kibír 1 feltöltéssel és alig lesz nagyobb egy A5ös füzetnél ,és nem kell kinyomtatni/fénymásolni azt a 8-900 oldalnyi jegyzetet/segédletet/szabványkivonatot.
 • KnightRider
  #28

  Nekem van egy ilyen olvasóm, Magyarországon amúgy nem is Han Lin, hanem Koobe név alatt fut. Csak dicsérni tudom a kis kütyüt.
  Nagyon szeretek olvasni, és egy csomó olyan könyvet, ami érdekel, nem lehet beszerezni Magyarországon. Így marad az e-book. Monitoron olvasva... hát, egy hónap masszív monitorolvasás után eléggé érdekes állapotban voltak a szemeim.
  A másik: egyetemistaként könnyebb a gépezeten beszkennelve tárolni a tankönyveket, szöveggyűjteményeket, mint mindet cipelni. Nem a pénzről van szó, megveszem, ami kell, de az iskolatáskám sem végtelen tárolókapacitású.
  Az olvasógéppel (én csak így hívom) tényleg olyan érzés, mintha papírra nyomtatott könyvet olvasnék. A betűk élesek és lehet nagyítani is a szöveget.
  Igaz, hogy csak fekete-fehérben jeleníti meg a dolgokat, de pl. barátnőm mérnök édesapja mondta, hogy tervrajzok tárolására tökéletes.
  Egy töltéssel egy hónapot bar, azért ezt háttérvilágításos kijelzővel nem mondhatjuk el. Tud MP3-at is, ezt nem próbáltam ki, mert minek, de állítólag tud. Ami a hibája a gépnek, az az, hogy a .lit-et beolvassa ugyan, de nem szereti, kifagy tőle 100+ oldal fölött. De a .rtf-eket minden további nélkül megeszi.
  Ami nagyon jó még a épezetben, az az, hogy kicsi és könnyű. Itt lakom egy általános iskola mellett és amikor látom, hogy a kis elsősök akkora táskákat cipelnek, mint ők maguk, akkor magamban mindig megkérdezem, hogy miért nem lehet átállni az iskoláknak az efféle e-readerekre.
  És félre ne értsen senki, nem vagyok vad-elfogult, csak nagyon bejött nekem ez a kis ketyere. Egy valamit mégsem tud pótolni: azt a jó könyvszagot! Azt semmi sem tudja pótolni.

 • Vorpal
  #27
  25Kilót adnék érte.
 • shaba23 #26
  Az a baj, hogy az emberek többségének még azt is sok megérteni, hogy ez a kütyü könyv helyett, az olvasást szolgálni hozták létre, és nem játszani/filmet nézni.
  A városban mászkálva, ha jó idő van szeretek leülni a egy padra, vagy a fűben és nem mindegy, hogy közben mit cipelek magammal...esetleg az összes tankönyvemet scannelt formában... Ráadásul zsebben. Nem hátrány, hogy 10 perc után nem folyik ki a szemem az olvasástól, nem ég le a gyatya a lábamról a hűtés miatt.
  Az ára tényleg magas. Vagy én keresek keveset. Mindenesetre ha bele gondolok mennyi könyvet lehet letölteni netről, vagy mennyit töltöttem már le, már a 80e is rég "megspórolódott". A baj az, hogy már nem szeretek monitorról olvasni.
  Szóval ez így nekem tetszik.
 • Omegared
  #25
  Aha ennyi. Ez azért tud 4 szürkeárnyalatot...

  Nem tudom ki hogy van vele de én is képtelen vagyok bármilyen LCD/CRT forrásról huzamosabb ideig (főleg egy könyvet) olvasni.
  Akinek volt már a kezében valamilyen E-reader az szerintem tudja miről beszélek. Volt szerencsém egy ismerős révén egy Kindle-t pár napig próbálgatni, teljesen mintha egy könyv lenne.

  Roliika: google. Nézz körbe előállítási költségek után. Nem egyszerű a gyártástechnológiája, még kiforratlan mint anno a TFT/LCD volt. Egyenlőre drága, és amint többen írták míg nem lesz elterjedt marad is ez a helyzet.
 • cousin333
  #24
  4 óa lehet, hogy kevés volna ahhoz a távhoz... A e-book-okat nem órában szokás mérni, hanem lapozásszámban. Szóval néhány ezer oldalt bír egy töltéssel. És az e-papír lényege, hogy nincs benne háttérvilágítás, ezért sem fárasztja annyira a szemet, szóval emiatt sírni olyan, mint a benzines autónál arra panaszkodni, hogy benzint fogyaszt.

  Teljesen mindegy amúgy, hogy mennyi ideig bírja a netbook, 4 óra olvasás kellően tönkreteszi a szemet. Egy PDA-n még annyi idő sem kell (tapasztalat... :) ).

  "Mióta drágább az E papír mint egy aktivmátrixos TFT ?!"

  Az E-Ink tudtommal egy cég terméke, szóval annyiért adják, amennyiért nem szégyellik. Mellesleg LCD-ből sokkal többet gyártanak, ez is olcsóbbá teszi őket.

  Amúgy egy Porsche sem sokkal bonyolultabb, mint egy Opel, mégis mennyivel drágább. Másrészt aki Porsche élményt akar, az hiába vesz Opelt. Aki meg rendes könyvolvasót, az hiába vesz netbook-ot, szóval az árak összehasonlítása értelmetlen. Nézzük például a cipőket, meglehetősen egyszerű és olcsó őket előállítani, egy márkás sportcipő mégis annyiba kerül, mint mondjuk egy alaplap. Pedig nem lehet kérdés, hogy melyik a komplexebb.

  Engem leginkább az zavar, hogy minden vackot beletesznek az e-book-okba. Nekem nem kell bele WiFi, meg MP3 lejátszó, csak egy viszonylag nagy méretű és felbontású kijelző, pár kezelőgomb, egy kártyaolvasó és teljes PDF támogatás. A többi felesleges árnövelő tényező.
 • cateran
  #23
  Dobbenetesen rossz kerdesek...
  1, Olvasni altalaban vilagitassal szoktak,igy a hattervilagitas -ha nem is felesleges-nem top 1 feature...
  2, Helyesen:A kongresszusi konyvtar tartalma vs netbook (ugyanis -barmilyen meglepo-nem csak 1 konyv fer el 1 netbookon vagy ebook olvason)

  Masreszt:vki kerdezte meddig birjak a netbookok..nos 3-9 ora tipustol,terhelestol es akkutol fuggoen:)
 • Glutamin
  #22
  Melyik könyvben van háttérvilágítás a lapokon? Egy átlagos könyv súlya vs netbook?
  Egyedül az ára az amit le kell nyomni egy elfogadhatóbb szintre.
 • roliika
  #21
  Fantasztikusan hihetetlen megdöbbentő módon 4 órát bír az akksija, nagy akkuval meg a dupláját minimum. És nem csak olvasgatni lehet vele..ebbookok többségén amúgy nincs háttérvilágítás...szal akkor énmeg ezért rinyálok.

  Amúgy nebeszéljetek faszságokat ha kérhetném. Mióta drágább az E papír mint egy aktivmátrixos TFT ?!
  Epapír drága meg húú meg csoda...tudjátok egyáltalán miről beszéltek, és hogy működik?
  Wazze képzeljetek el egy rácshálót...remélem megvan. Két rácsháló között van valami töltelék. Ebben vannak pici gömbök, egyik felük fehér a másik fekete.
  Ha pozitív a töltés akkor fekete ha negatív akkor fehér...jóccaka ennyi.

  Ennél a passzivmátrixos feketefehér LCD is drágább és hozzáképest ürtechnológia vegyétek már észre!
 • szily3
  #20
  Én már egy ideje szemezgetek ezekkel az e-paperos olvasókkal. Ha kicsit lejjebb megy az áruk, nekem is kell.
 • Rexhawk
  #19
  "Ebben a kütyüben pont az epapír kijelző a drága, tehát épp most találtad fel az ablaktörlőlapátra szerelhető személygépkocsit."
  vagy a bipogét. :)
  amúgy, ha pontosak leszünk nem az a drága hanem a legdrágább.
  itt egy kimutatás a kindle 2 gyártási költségéről(ebbe nincs benne a szállítás, a logisztika, a marketing, a disztribúció, a haszon...) és 260$-ba kerül:
  http://www.engadget.com/2009/04/22/isuppli-359-kindle-2-costs-185-to-build-whispernet-says-shhh/

  valamint egy e-book lista:
  http://wiki.mobileread.com/wiki/E-book_Reader_Matrix
 • fade2black
  #18
  No meg LCDről istenverése könyvet olvasni míg einkről úgy olvasok minda papír lenne.

  Ettől még ez így 80.000Ftért k*ra drága nekem. Ha lemegy 40.000Ftra az ára veszek majd egyet. Ahogy a Sony készülékét néztem ez nincs is messze.
 • Szefmester
  #17
  és a csodálatos és mindent tudó netbookod, meddig bírja egy feltöltéssel? pl egy Szeged-Győr vonatúton, hányszor fog lemerülni míg az e-reader hányszor nem? Ezentú hasonlítsuk össze a az étteremismertetőt, az étterem kajájával..mindkettő kaja, és ugyanarról a helyről származik, csak az egyik nem csak szép, hanem ízletes is..
 • picket
  #16
  Ebben a kütyüben pont az epapír kijelző a drága, tehát épp most találtad fel az ablaktörlőlapátra szerelhető személygépkocsit.

  Az e-ink vagy e-paper új technológia. Mennyibe került egy lcd monitor 5 éve? És ehhez képest egy crt? És az lcd-tft technológia a számtech világ léptékeivel őskövület az e-paperhez képest. Szóval gondolkozik, kivár, megvesz. Reméljük, hogy erre is rákattannak a japánok meg az amerikaiak (és ezért a konzolos párhuzam, mert aminek ők meghozzák az árát, az gazdaságos, gyártható, és fehér ember számára is megfizethető).
 • Balumann
  #15
  Egy ilyennek a korrekt ára szerintem 10k körül lenne. 80-ért már netbookot lehet kapni...
 • kvp
  #14
  Korrekcio, csak kompozit video kimenet van, az svideo konverter mar a kabelen van...
 • kvp
  #13
  Menjunk lejjebb. Egy 14 ezer forintos telefon (sonyericsson, halozatfuggo, husegesku nelkul) is tud txt-t, meg html-t es kis szoftverbovites utan akar pdf-et is kezelni. (a mpg, mp3, mp4, png, gif, jpg mellett) A legtobb uj telefonban van 3g-s kapcsolat es meg akar telefonalni vagy internetezni is lehet veluk. (meg fotozni, stb.) A hattertar akkora amekkora kartyat rakunk bele, tehat itt nincs korlat, a kijelzojuk viszont kritkan alulian pici.

  Megoldas: Mivel a telfonnak van vga felbontasu svideo kimenete, ezert egy epapir kijelzot ra lehetne kotni. A telefon sem merul olyan gyorsan, ha a sajat kijelzoje es a cpu-ja eppen nem aktiv, tehat epapir alapu kijelzovel eleg sokaig birna. A kerdes csak az, hogy van-e olyan epapir rendszer ami kepes (mondjuk fekete feherben), de svideo jelrol es 5V-os tapfeszultsegrol mukodni?
 • roliika
  #12
  Naazé... eee PC aaa holis....Electromarktban..vagyhol 36 000ft.

  Namost simán el tudom képzelni, hogy beteszem az ölembe, mert pici szar gép, csutkára húzom a nagyítást és pdf-et olvasok azon...1 kilós cakpakk..ésazéé ha kedvem tartja még videnyút is lehet azon nézni vagy neadjisten netezni.

  Csúnyán túl vannak árazva még ezek az e readerek demajd rájönnek..
 • galedki
  #11
  na még1x... nem az itt reklámozott eszköz tudásával van bajom. hanem az árával, ami irreális (erről,persze, nem én döntök, csak nem veszem meg). amit írtam lenntebb, hogy egy 22 eFT-os mp4 lejátszóban már van txt könyolvasási opció, de semmilyen más formátumot nem ismer, és ez nem hardver, nem szoftver kérdése, hanem az üzletpolitikáé, ami ráadásul szerintem iparági megegyezés, azaz suskus. ez cincálja bennem az ideget, kb másfél éve.
 • Polemius
  #10
  "Támogatatott formátumok: PDF, DOC, RTF, EPUB, HTML, TXT, WOLF, MP3, CHM, FB2, Djvu, PNG, TIF, GIF, BMP, JPG, PPT, LIT (csak angol nyelvű könyveknél), PRC, MOB (nem DRM)"

  PDF van először felsorolva.

  És valóban, vehetsz az árából egy olcsó netbookot. Vagy egy csomó sört. Meg még egy csomó dolgot ami nagyon hasznos, vagy szórakoztató. Csak épp nem igazán alkalmas könyvolvasásra.
 • galedki
  #9
  az ára borzalmas, ezzel együtt egy nem korlátozott tudású valami. ugyanakkor: txt fájlokat lehet olvasni egy 4 incses kijelzőn (mp4 lejátszó), ami flash-t is tud, meg egy csomó dolgot. kérdem én, naivan: pdf-et, mobi-t miért nem tud? 22 kemény hungarian eFt. csúnyán átverik a kedves fogyasztói társadalmat. ezért az árért, illetve a feléért netbookot mindenkinek (80 ruppó, természetesen)! wifi, meg 3G nélkül amúgy is pont erre jó, nagyjából. csak egy kicsit nehezebb. (érdekes üzleti filozófia, hogy először célgépekkel telítenek egy piacot ("hordozható", "mobilis" elektronikai cuccok), aztán, amikor már nagyobb a verseny, meg mindenkinek van mindene, elkezdik a multifunkcionális kütyük elsózását... lásd pl telefonok). ebookkal ott a szívás, hogy a jelenlegi netbookok tökéletesek erre a célra, csak szoftver, meg ebook forrás kérdése a dolog. az Amazon könyvolvasója egy kicsit más, persze (árukapcsolás van :D ).
 • gulyasandras
  #8
  borzadjunk együtt
 • gulyasandras
  #7
  Én is kinéztem egy Porschét, de a kereskedő nem akarta 1,5 millióért ideadni. Pedig hozzád hasonlóan érveltem.
 • Cat #6
  "20 forintos telefonon is megtudom tenni ugyanezt"

  Valóban. Kvarcórán is lehet olvasni. Sőt, fekete-fehér junoszty tévén is lehet mozifilmeket nézni. De valahogy az emberek mégsem csinálják ezt.