Berta Sándor

Soha nem volt ennyire veszélyes az internet

Az IBM X-Force Security csapata által készített jelentés szerint biztonsági hibáktól, hiányosságoktól és kockázatoktól hemzseg a világháló.

A csoport szakértői mindenekelőtt arra hívták fel a figyelmet, hogy az előző év hasonló időszakához képest az idei esztendő első felében robbanásszerűen nőtt a káros hivatkozások száma. A növekedés mértéke 508 százalékos. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ezek a linkek már nem csak a kártevőket tartalmazó oldalakon találhatók meg, hanem gyakorlatilag bármelyik blogban, az online keresők használatakor, a fórumokban és az online magazinok oldalain összefuthatnak velük a felhasználók.

A módosított hivatkozások célja, hogy hozzáférést szerezzenek a különböző rendszerekhez, hogy ott adatokat manipulálhassanak. "A riportban leírt és megfigyelt trendek arra mutatnak, hogy az internet egyfajta vadnyugat lett, ahol senkiben sem bízhatnak az emberek" - jegyezte meg Kris Lamb, az X-Force csoport vezetője. A kutatók tapasztalatai alapján rendkívüli módon megnőtt a kártevőket tartalmazó, módosított PDF fájlok és webes alkalmazások száma. Mindezt jól bizonyítja, hogy az idei esztendő első felében a szakemberek több káros PDF fájlt találtak, mint tavaly egész évben.

Növekedés volt megfigyelhető az úgynevezett SQL-injektálásos támadások számának tekintetében is. 2008 negyedik negyedévéhez képest az idei első 3 hónapban 50 százalékkal nőtt az ilyen akciók száma. Az utóbbi 3 hónapban pedig a kétszer annyi SQL-támadást regisztráltak, mint idén január és március között. "Elértünk egy olyan pontot, amikor már gyakorlatilag minden oldalra potenciálisan veszélyforrásként és minden internetezőre potenciális áldozatként kell tekintenünk. A veszélyek összeadódása pedig erősíti a bűnözői tevékenységekben rejlő lehetőségeket" - tette hozzá Lamb.

Szerencsére vannak pozitív jelek is. A szakember elmondta, hogy a felhasználók felismerték az adathalász-támadások veszélyeit és még a technikai dolgokban alig jártas személyek is tudják, hogy a webet bűnözők is igyekeznek kihasználni a saját céljaikra. A céljuk többek között a gyanútlan áldozatok banki adatainak megszerzése és azokkal való visszaélés.

Az IBM X-Force Security csoportja 1997 óta katalogizálja, elemzi és kutatja a világhálós veszélyeket és kockázatokat. A szakemberek eddig 43 000 biztonsági hibát és kockázatot katalogizáltak, ezáltal létrehozták a világ legnagyobb ilyen jellegű adatbázisát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #65
    Kössz a válaszokat, majd lehet többet is felrakok.
  • Epikurosz #64
    Kösz a linket, itt olvastam először a Kolibri nevű operációs rendszerről, amely 5 MB (!), és grafikus felhasználói interfésze van. Kész röhej!
  • Epikurosz #63
    A legjobb az, amelyiket magyarok fejlesztenek, pld. a blackPanther.
    Talán még az uhu linux is ilyen.

    Más:
    Mit szóltok ehhez?
    A nevű cég nyíltan hirdeti, hogy adatokat gyűjt, és mindenre kíváncsi.
    Munkatársakat keresnek.Lionbridge
  • Gabo #62
    Hát, hogy melyik a legjobb Linux distro passz. Szerintem ez felhasználó igényeitől és a felhasználási területtől is függ.
    A magam részéről a Linux Mint mellé tettem le a voksom. Ubuntura épül, lényegében 100% megegyezik vele. (Ami igaz az Ubira, az igaz a Mintre is.) Ami plusz, hogy a kodekkek alapból benne vannak, így videó, mp3 lejátszás egyből megy. (Tudom, hogy az Ubinál sem tart túl sokáig felrakni őket, de hát... ;o) ) Ezen kívül tartalmaz még néhány okos alkalmazást, ami tovább könnyíti az ember életét.
    Itt érdemes kezdeni a nézelődést: http://distrowatch.com/
  • Anteris #61
    "tessék: ti melyik vírusírtót ajánljátok"

    én az ingyenes AVG-t. Nem kell állandóan újrapakolni, mint a NOD-ot, semmivel sem hülyébb mintha fizetős lenne, semmit nem lassít a gépen, észre sem veszed, hogy fent van és elég jól figyel. Pont azért raktam fel, mert a NOD elég sokszor megszopatott.
  • ratata22 #60
    vírusírtót kettő, azaz három okból TELJESEN ILLOGIKUS felrakni:

    az első ok, a vírusírtókat a vírusírók írják és fordítva.. azért írnak vírust hogy utána lehessen mit PÉNZÉRT kiirtani.

    a második ok, hogy az összes létező vírust egyik vírusírtó sem ismerheti (mint ahogy nem is ismeri és láttam én már nem egy olyan rendszert, ahol vígan futtott vírus és vírusirtó tenyészet is, együttes erővel szabotálva a felhasználó munkáját)

    a harmadik ok, hogy rossz az, aki rosszra gondol, tehát alapban ki kell zárni a vírust mint témakört.

    ENNYI.

    de hogy néhány gyakorlati példával is igazoljam : tessék: ti melyik vírusírtót ajánljátok, mert én eddig akárhánnyal találkoztam kb. 10x- 20x jobban lelassította a gépet, amit használtam, mint az a -z egyébként bénán megírt- vírus, amelyikre állítólag vadászott, de mégsem vette észre, hogy ott fut, pofátlanul nekem kellett kézzel kiszednem a registryből, utána pedig többet kínlódtam a vírusírtó uninstalljával, mint a 3 másodperces registry-s vírusirtással. ( ha egyáltalán sikerült leirtanom a vírusírtót, de volt nem egy olyan Eset is, ahol csak az újratelepítés (vagy a reghost) segített...

    szal ennyit a vírusírtókról...
  • ratata22 #59
    biztonságról csak olyan rendszer esetében lehet beszélni, melynek az utolsó kódsorait is le tudjuk S.K. ellenőrizni. Zárt forráskódú rendszernél "megbízni" a kód készítőiben, a zárt színfalak mögötti hibalehetőségek tömkelege, a szándékos rosszindulatú kódok helybenhagyása ésatöbbi....

    uszkve csak a LINUX, és semmi más !
  • hangulati #58
    fogalmam sincs. vannak itt hozzaertok is. nekem nagyon tetszik az ubuntu, de ha van jobb, szivesen vennem, ha valaki beirna.regen mar probaltam linuxot, de teljesen remenytelen volt. most vegre, hala a geek-eknek, eljutott oda, hogy komolyan labdaba rughat. talan ezert van, hogy hirtelen pereskedni kezdenek a Unix tulajdonjogaert. ez kb olyan, mintha a tyuk perelne a cukraszt egy habcsok miatt. kaptyak be. egy szo, mint szaz, az ubuntu sokszorosan konnyebben atlathato, es kezelheto, mint a win. ez van.
  • Kornan #57
    Szerintem az XP-vel sincs semmi gond ha rendesen van frissítve, én már régóta azt használok, kb 1-2 évente telepítem újra különösebb ok nélkül(Habár tény ,hogy a többi biztonságosabb jelenleg).Kb 3 havonta lefagy vagy újraindul valamiért,de szerintem vmi hardver hiba lehet. Valami antivirust felrakok+winfos tűzfal+egy router+ antispy. Utóbbi 1 évben 1cer volt csk egy trójaim,ami megváltoztatta a googlet,miután több tucat illegal site-ot megnéztem. Az első antispy amit felraktam legyalulta, azóta nincs olyan gyanús aktivitás ,ami zavaró/feltűnne.Illetve vírus volt több is de nem jutott el odáig ,hogy megfertőzze a gépemet. Tudom ,hogy nem vagyok 100% védett minden ellen, de aki nem kattint rá az ilyen te vagy a 999999. látogatója az oldalnak,nézd meg mit nyertél + az ilyen különböző játékokra, nem látogat googleban talált crackes/passwordos/pornós oldalakat akkor kevés az esélye ,hogy megfertőződik.

    Szal csatlakozom azokhoz akik azt mondják ,hogy minden oprendszer jó, használható csk tudni kell megfelelően használni. Most kedvet kaptam vmi másik oprendszer felrakásához is, linuxból melyik a legjobb?
  • hangulati #56
    ja, jut eszembe. raszantam magam, felraktam egy ubuntut egy laptopra, amire az xp-t csak nlite hasznalattal birtam felrakni. azzal is nehezen. szoval, felraktam az ubuntut, najo, egyszer ujra kellett installalnom, mert tul bator voltam. szoval, most ez fut, opera (nagyon siraly), a spec. hangkartyamat, amit a win7 hetek utan sem akar rendesen kezelni, csipobol felismeri. mar most szeretem. mutattam masnak, tiz perc utan mar kell is neki. kar, hogy meg hianyos a szoftverellatas.