65
  • Kornan
    #65
    Kössz a válaszokat, majd lehet többet is felrakok.
  • Epikurosz
    #64
    Kösz a linket, itt olvastam először a Kolibri nevű operációs rendszerről, amely 5 MB (!), és grafikus felhasználói interfésze van. Kész röhej!
  • Epikurosz
    #63
    A legjobb az, amelyiket magyarok fejlesztenek, pld. a blackPanther.
    Talán még az uhu linux is ilyen.

    Más:
    Mit szóltok ehhez?
    A nevű cég nyíltan hirdeti, hogy adatokat gyűjt, és mindenre kíváncsi.
    Munkatársakat keresnek.Lionbridge
  • Gabo
    #62
    Hát, hogy melyik a legjobb Linux distro passz. Szerintem ez felhasználó igényeitől és a felhasználási területtől is függ.
    A magam részéről a Linux Mint mellé tettem le a voksom. Ubuntura épül, lényegében 100% megegyezik vele. (Ami igaz az Ubira, az igaz a Mintre is.) Ami plusz, hogy a kodekkek alapból benne vannak, így videó, mp3 lejátszás egyből megy. (Tudom, hogy az Ubinál sem tart túl sokáig felrakni őket, de hát... ;o) ) Ezen kívül tartalmaz még néhány okos alkalmazást, ami tovább könnyíti az ember életét.
    Itt érdemes kezdeni a nézelődést: http://distrowatch.com/
  • Anteris
    #61
    "tessék: ti melyik vírusírtót ajánljátok"

    én az ingyenes AVG-t. Nem kell állandóan újrapakolni, mint a NOD-ot, semmivel sem hülyébb mintha fizetős lenne, semmit nem lassít a gépen, észre sem veszed, hogy fent van és elég jól figyel. Pont azért raktam fel, mert a NOD elég sokszor megszopatott.
  • ratata22
    #60
    vírusírtót kettő, azaz három okból TELJESEN ILLOGIKUS felrakni:

    az első ok, a vírusírtókat a vírusírók írják és fordítva.. azért írnak vírust hogy utána lehessen mit PÉNZÉRT kiirtani.

    a második ok, hogy az összes létező vírust egyik vírusírtó sem ismerheti (mint ahogy nem is ismeri és láttam én már nem egy olyan rendszert, ahol vígan futtott vírus és vírusirtó tenyészet is, együttes erővel szabotálva a felhasználó munkáját)

    a harmadik ok, hogy rossz az, aki rosszra gondol, tehát alapban ki kell zárni a vírust mint témakört.

    ENNYI.

    de hogy néhány gyakorlati példával is igazoljam : tessék: ti melyik vírusírtót ajánljátok, mert én eddig akárhánnyal találkoztam kb. 10x- 20x jobban lelassította a gépet, amit használtam, mint az a -z egyébként bénán megírt- vírus, amelyikre állítólag vadászott, de mégsem vette észre, hogy ott fut, pofátlanul nekem kellett kézzel kiszednem a registryből, utána pedig többet kínlódtam a vírusírtó uninstalljával, mint a 3 másodperces registry-s vírusirtással. ( ha egyáltalán sikerült leirtanom a vírusírtót, de volt nem egy olyan Eset is, ahol csak az újratelepítés (vagy a reghost) segített...

    szal ennyit a vírusírtókról...
  • ratata22
    #59
    biztonságról csak olyan rendszer esetében lehet beszélni, melynek az utolsó kódsorait is le tudjuk S.K. ellenőrizni. Zárt forráskódú rendszernél "megbízni" a kód készítőiben, a zárt színfalak mögötti hibalehetőségek tömkelege, a szándékos rosszindulatú kódok helybenhagyása ésatöbbi....

    uszkve csak a LINUX, és semmi más !
  • hangulati
    #58
    fogalmam sincs. vannak itt hozzaertok is. nekem nagyon tetszik az ubuntu, de ha van jobb, szivesen vennem, ha valaki beirna.regen mar probaltam linuxot, de teljesen remenytelen volt. most vegre, hala a geek-eknek, eljutott oda, hogy komolyan labdaba rughat. talan ezert van, hogy hirtelen pereskedni kezdenek a Unix tulajdonjogaert. ez kb olyan, mintha a tyuk perelne a cukraszt egy habcsok miatt. kaptyak be. egy szo, mint szaz, az ubuntu sokszorosan konnyebben atlathato, es kezelheto, mint a win. ez van.
  • Kornan
    #57
    Szerintem az XP-vel sincs semmi gond ha rendesen van frissítve, én már régóta azt használok, kb 1-2 évente telepítem újra különösebb ok nélkül(Habár tény ,hogy a többi biztonságosabb jelenleg).Kb 3 havonta lefagy vagy újraindul valamiért,de szerintem vmi hardver hiba lehet. Valami antivirust felrakok+winfos tűzfal+egy router+ antispy. Utóbbi 1 évben 1cer volt csk egy trójaim,ami megváltoztatta a googlet,miután több tucat illegal site-ot megnéztem. Az első antispy amit felraktam legyalulta, azóta nincs olyan gyanús aktivitás ,ami zavaró/feltűnne.Illetve vírus volt több is de nem jutott el odáig ,hogy megfertőzze a gépemet. Tudom ,hogy nem vagyok 100% védett minden ellen, de aki nem kattint rá az ilyen te vagy a 999999. látogatója az oldalnak,nézd meg mit nyertél + az ilyen különböző játékokra, nem látogat googleban talált crackes/passwordos/pornós oldalakat akkor kevés az esélye ,hogy megfertőződik.

    Szal csatlakozom azokhoz akik azt mondják ,hogy minden oprendszer jó, használható csk tudni kell megfelelően használni. Most kedvet kaptam vmi másik oprendszer felrakásához is, linuxból melyik a legjobb?
  • hangulati
    #56
    ja, jut eszembe. raszantam magam, felraktam egy ubuntut egy laptopra, amire az xp-t csak nlite hasznalattal birtam felrakni. azzal is nehezen. szoval, felraktam az ubuntut, najo, egyszer ujra kellett installalnom, mert tul bator voltam. szoval, most ez fut, opera (nagyon siraly), a spec. hangkartyamat, amit a win7 hetek utan sem akar rendesen kezelni, csipobol felismeri. mar most szeretem. mutattam masnak, tiz perc utan mar kell is neki. kar, hogy meg hianyos a szoftverellatas.
  • tamasmester
    #55
    Kedves Piel! Én sem használok sem tűzfal, sem vírusirtó, sem semilyen védelmi programot. Meg lehet mosolyogni a dolgot, de az igazság az, hogy mint Te is írtad, csak be jön egy két kártevő így is úgy is. A legjobb az álltalad említett adatforgalom ellenőrzés. Nálam egy halk (állítható a hangerő) kattogás jelzi, ha adatforgalom van. Ekkor magam dönthetek, hogy letiltom a netet, vagy sem. Ha meg valamit beszed a gépem, csak ghost-olok egyet, ami kb 10 perc és a rendszer gy áll mint annak előtte. Nálam a rendszer telepítés, már nem játszik.
    Maradjunk annyiban, hogy a hír maga, amit fenntebb olvashattunk, nem más mint ismételt pánikkeltés a tudatlan embereknek!!!
  • hangulati
    #54
    az internet akkor lesz a legveszelyesebb, amikor mar tuti biztos benne mindenki, hogy teljesen biztonsagos. nincs messze az ido.
  • Sanyix
    #53
    Jaj már megint csak a tudatlan gagyogás, és faszságok írogatása a linuxról, miközben megintcsak szó sem volt róla... de egyesek mindenhol a gonosz pingvineket látják, akik üldözik őket :D
  • ratata22
    #52
    Ja es ha profi akar lenni akkor meg 1 wiresharkkal megnezi hol van gyanus netes mocorgas...
  • ratata22
    #51
    Onnan tudja hoqy elindit eqy process explorert , megnezi context switch delta es io delta szerint oszlopokva rendezve hogy a billentyuzet csapkodasra melyik process leng ki vagy hol no az i/o write bytes... Bekukkol a services-ba hol van gyanus folyamat es vegignezi a registry run-t. Nagyjabol ennyi.
  • Piel
    #50
    Mosolyogva olvasom azon hozzászólásokat, ahol víruskereső, no meg tűzfal nélkül, internetezik a user és kijelenti, hogy neki bizony nincs kártevője! Ha nincs víruskereső, spy kereső akkor vajon honnan tudja? Érdekelne. Érdekes módon évek óta az FF-et használom, most regelt win7 alatt és nem jönnek azok a botrányos összeomlások, amit jó néhány honfitársunk emelkedett hangulatban emlegetett. Ha fordítok, vagy csak keresek valamit, rendszeresen 10 felett van a megnyitott lapok száma és nem jellemző az összeomlás. Nem értem miért? Nem mondhatom, hogy szerencsés vagyok ezért hagyom a wint frissíteni, vettem Kaspyt is és azóta ha nem barmolok be valamit akár egy évig is jó az XP rendszerem, továbbá figyelni szoktam a ki és bejövő adatok mennyiségét is. Ha van gyanús forgalom, mindig átnézetem a gépet. Még XP alatt volt olyan vírusom, amit a rendszeren futó Kaspy nem irtott ki, de az csak ott csücsült, vagy csak a Kaspy blokkolta és nem tudott kárt okozni. Hogy honnan tudom? Egy linuxos live CD-vel indítottam a gépet és egy linux alatt futó Kaspyt futtattam rajta. Érdekes, hogy megtalálta. Az is érdekes, hogy a gépek, főleg merevlemezek javításához inkább linuxot használok mint wint.

    Az internethez csak annyit fűznék hozzá, hogy nemrégiben egy barátom mellett kuksoltam amikor rábökött a Download gombra. Amikor lejött a fájl akkor tűnt fel, hogy nem akkora a fájl mérete, mint amit az infóban megadtak. Amikor megnéztük kiderült, hogy vírusos fájl és nem is az amit le akart tölteni. Amikor a weblapon megnéztük a Download gomb környékén érdekesen viselkedett az egér. Ha a Download szélére piszkáltunk rá akkor az előbbi vírusos fájl jött le, ha a közepére kattintottunk, akkor az jött le ami kellett. Szívás!
  • Gabo
    #49
    Nem tudom, hol olvastál bármilyen linux rinyát abban amit írtam. Minden esetre rég láthattál linuxot, ha teletext-szerű izéhez hasonlítod.
    Felőlem pedig mindenki azt használ és úgy, amit és ahogy akar. Végülis egy buzibárba is be lehet sétálni letolt gatyával...
  • Anteris
    #48
    jaj már megint ez a linuxos rinyálás...jó, dobjuk ki a picsába a windózunkat és tegyen fel mindenki pingvin opot. Innentől már csak ez lesz kérdés, hogy hány óra vagy nap kell ahhoz, hogy beteglelküek átálljanak nagyüzeni linuxvírus gyártásra. Az, hogy kiugróan több a winvírus az nyilván attól van, hogy nem éri meg futottak-még cuccokkal foglalkozniuk. Az nekik nem üzlet, hogy néhány fura alak nem bírja bilgéc pofáját és emiatt valami teletext-szerű izét használ.
  • Gabo
    #47
    A probléma nem csak ott van, hogy ellophat bármit a gépedről, hanem ott, hogy a géped is tovább fertőz. A fertőzött gépről is szépen lehet további támadásokat indítani, port scan, dos támadás, spam, illegális tartalom terjesztése, mindez a felhasználó tudta nélkül.
    Ha pedig jön a hatóság vizsgálódni, a mezei user magyarázkodhat, hogy ő valójában nem pedofil és nem is látogatott olyan oldalakat, meg nem is akart ő betörni sehova...
    Szerinted hány zombi pc lehet a világban?
    Tartok attól, hogy a Win 7 biztonsága is látszólagos és időleges csupán.
  • szlovákiai hun
    #46
    Nem akartam senkit megbántani hozzászólásommal, ha igen, elnézést kérek tőlük, csak arra akartam rávilágítani, ami a veszélyességet illeti, hogy akaratlanul is elszólhatunk olyanokat fórumokon, amik a kiber bűnözők javára válnak.....

    Én váltanák az új plattformra, tervezek is új gépet beszerezni, hisz írtam, hogy 6 éves, 2003-as gépem van, áldoztam már így is eleget a hibáira.
  • Ahoy
    #45
    Már írtuk, ahová XP felmegy, oda Win 7 is nagy %-ban
  • Ahoy
    #44
    Ezt gondolom nekem is írtad. Csak azt felejted el, hogy millióan vannak, akik csak megszokásból, vagy előítéletből nem váltanak az újabb biztonságosabb cuccra, és emiatt meg jön a sírás rívás, hogy hetente újra kell pakolni a gépet. Többek között én iszom meg a levét ennek, mert állandóan szívességből újra kell pakolnom a gépüket.

    "A másik, vannak itt egyesek, kik tálcán kínálják fel a hülyeségeiket, hogy ők bizi vírusirtó meg tűzfal nélkül is elnyekeregnek"

    Ez egy ártalmatlan direkt teszt volt részemről pár hétig, olyan gépen amin nincs semmi veszednő adatom... Netbankot még véletlenül sem használok. Arra voltam kíváncsi mire képes maga az UAC és a fejlesztések.. Láss csodát tényleg bevállt. Direkt teszteltem XP-vel is. 1 hét után összeomlás határán volt, teli vírussal.

    Összeesküvéselméletekből meg kösz nem kérünk :) Ha a teszgépről ellophatott valamit , az pár partifotó lehetett max, meg pornófilm amit letörrenteztem, ha ez kell neki, akkor vigye :D
  • nearo
    #43
    Értsd úgy, hogy mondjuk évente kétszer történik meg. Lehet, hogy neked sok, de én azért elégedett vagyok a ff-al.
  • szlovákiai hun
    #42
    Olvasva a hozzászólásokat, bírom az olyan idiótákat, kik azért hülyézik le az másikat mert nem vált az új platformra, tudjátok okoskák nekem az üzletben is megmondták ahol vásároltam imára 6 éves gépemet, hogy XP-én kívül esetleg meg Linuxon kívül mást nem igen tudok rápakolni más oprendszert...

    A másik, vannak itt egyesek, kik tálcán kínálják fel a hülyeségeiket, hogy ők bizi vírusirtó meg tűzfal nélkül is elnyekeregnek a hálón, totális öngól, a közeljövőben a kiber bűnözők pont az ilyen idiótákra fognak menni, mert bizony a hekkerek is olvasnak fórumot, oszt lihegve olvassák az ilyen idiótákat...

    Akár egy ártalmatlannak tűnő, akár maga az sg is lehet fertőző az tulaj és a tudtunk nélkül......
  • Ahoy
    #41
    Ja ezaz. Azt meg különösen bírom, amikor bekapok egy vírust, mert havi 500K új vírus esetén igencsak gond nélkül megtörténhet a maga 1000 féle módján (főleg XP alatt), és azonnal az arcomba vágják, hogy noob, meg user error, és ne kattingassá összevissza.
  • Anteris
    #40
    milyen érdekes, szar szemét bünözőkről valahogy senki nem beszél mint magáról a rossz forrásáról. Miért nem érdekel engem vagy téged vagy bárki mást, hogy hol és miként lehetne ártani a többieknek csak a génhibás köcsögöket? Ne az oprendszereket szidjuk már, szerencsétlen fejlesztők zsinórban azon dolgoznak, hogy a sok kis patkány által felkutatott lyukakat betönködjék holott lehetne sokkal fontosabb munkájuk is.
  • Yv@n
    #39
    Kicsit más a helyzet, bár nem térnek ki rá túl részletesen. Tárhely szolgáltatóként logot böngészve látszik jól a dolog mibenléte.

    Nagyjából év eleje óta tapasztalható, hogy rengeteg tárhelyet "feltörnek". A logokat böngészve az látható, hogy komplett, automatizált botnet végzi a támadásokat, bizonyos időközönként ellenőrizve, hogy él-e még az adott ftp hozzáférés, illetve fertőzött-e még az oldal. A gyakoribbak a javascript és html fájlok fertőzései, mivel ezekben jól el lehet rejteni a kódot a felhasználó szeme elől, és nem okoz parse-olási hibát, vagy legalábbis nem szembetűnő, de 1-2 tárhelyen találtam php-be illesztett kódot is.

    A fertőzés jellemzően iframe beillesztése, amiben egy-egy spéci pdf és swf állományt nyitna meg a böngésző a háttérben, majd átadná azt az ezek kezelésére alkalmas pluginnek...tehát a dolog szépsége, hogy nem is böngésző, vagy rendszer biztonsági hibán keresztül terjed a cucc, hanem sime felhasználói programmal. Sikeres fertőzés esetén a gép része lesz a botnetnek, majd a fertőzés átnézi a rendszert a gyakoribb ftp kliensek configjai után kutatva és kiolvasva belőlük a letárolt jelszavakat megosztja azt a botnet többi gépével, illetve attól kezdve azt is "megtörik" és teleszórják az önmaguk terjesztésére alkalmas kódrészlettel. A dolog szépsége, hogy nem feltétlen szükséges az sem,h oyg az adott program rendszergazdaként fusson, hisz ezeket a jelszó tároló fájlokat felhasználóként használja az ember, tehát rendszergazda jog nélkül is olvashatóak. Így ha települni nem is tud, attól a megszerzett kódokat még világgá kürtölheti.

    Btw ezekből a fertőzésekből látszik igazán, hogy mekkora egy foskazán biztonsági szempontból az adobe által gyártott legtöbb termék...
  • Sanyix
    #38
    a legritkább eset is sok...
  • Troppauer
    #37
    Nem az Internet veszélyes, hanem az a szar fostaliga windoz+ie
  • nearo
    #36
    ff legfrissebb verzióm van, rendszeresen 5 tabbal fut, a legritkább esetben omlik csak össze.
  • King of Roads
    #35
    pár napja több mint 1000 vírust kapott be a gép és olyan keci volt hogy ha ki akartam törölni v karanténba helyetni vmit elinditott amitől 1 percen belül leállt a gép....
  • Sanyix
    #34
    amúgy xp+ beépített tűzfal, xp x64+beépített, vista sp1+beépített tűzfal, és sp2 beépített tűzfal, nuku vírusírtó, nat os routeren keresztül. Évek óta nem találkoztam vírussal. Vírus netről összeszedése két módon történhet: ie vagy ff használata vagy user error.
    Linuxon meg ugye nemsok a vírus, + a tűzfal alapon befelé mindent tilt, kifelé engedélyez, és ennyi ott elég, na meg hogy roottal be se lehet lépni, csak sudozni :)
  • Sanyix
    #33
    melóban 1-2 tabbal is rendszeresen összeomlik az ff3, szerencsére otthon opera 10 van.
  • nearo
    #32
    Nekem xp sp3, avira antivir, spybot s&d meg winfos tűzfal van. Simán csak nem kattintok rá minden hülyeségre, és nem jön be semmi kártevő.
  • Sir Ny
    #31
    nekem a linux nem így működik, hogy amikor kell a jog, akkor kéri a jelszót. ha telepítek vmit akkor kéri a jelszót, ha meg fájlokat akarok másolgatni szerkesztgetni a home-n kívül, akkor meg feldobja, hogy hozzáférés megtagadva.
  • Yfel
    #30
    Sajnos a legjobb védelmet a vírusok és az egyéb kártevők ellen nagyon kevesen és ritkán reklámozzák (mivel nem külön termékről van szó): mint azt minden Linux felhasználó fejébe elsőként beledöngölik: "SOHA ne használd a géped adminisztrátori jogokkal!" Ezt a filozófiát követve éveken keresztül használtam Windows gépeket vírusirtók nélkül és soha semmi bajuk nem volt.

    Ha pedig annyira szerencsétlen az ember, hogy találkozik egy programmal ami:
    - megfertőzi
    - egy rendszer, vagy program hibáját kihasználva adminisztrációs jogokat szerez a gépen és
    - megfertőzi a registry-t vagy a rendszerkönyvtárakat,

    akkor olyan kártevőről van szó, ami ellen egy vírusirtó úgysem fog megvédeni.

    A legtöbb vírus és spyware működése attól függ, hogy bele tudjon írni a registry-be és a Windows könyvtárba. Ha ezeket eltiltjuk a felhasználó elől, akkor a kártevők többsége nem tud mit kezdeni a géppel.

    Persze XP alatt nagyon kényelmetlen volt a gépet normál felhasználóként kezelni mert nagyon sok dologhoz kellett adminisztrátori hozzáférés. Vista és főleg Windows 7 alatt ez sokat változott jó irányba (mostmár inkább úgy viselkedik mint a Linux és az OSX. Amikor szükség van adminisztrátori hozzáférésre - mint pl program telepítés közben - akkor automatikusan feldobja a jelszó ablakot és nemcsak egy hibaüzenetet vág az ember képébe).
    Sajnos az első felhasználó amit rendszertelepítés közben rakunk fel még mindig adminisztrátor, tehát ezen az MS-nek változtatni kellene.

    Lényeg, hogy a Windows-t is lehet olyan biztonságosan használni mint a Linuxot, vagy OSX-t csak fel kell adni egy kis kényelmet a biztonság érdekében. Szerintem megéri.

    Yfel
  • B0nFire
    #29
    Nekem lehet, hogy azért nem volt még ilyen irányú gondom vele, mert nem szoktam 42 megnyitott tabbal böngészni. Pont itt az sg-n olvastam, hogy azt mondja valaki, hogy 25 tab után automatikusan összeomlik a Foxi, meg egyébként is egy energiaforrás-zabáló szörnyeteg. Hja, 25 tabbal nem is csodálom, hogy zabálja a RAMot, meg összedől.

    Most komolyan. Ha valakinek annyi tab van nyitva, annak már nem látja a címkéjét, tehát olyan, mintha nyitva se lenne, mert pl. kapásból hamarabb betöltöm könyvjelzőből az oldalt (vagy akár begépelve a címsorba), ha szükség van rá, minthogy a tabok között turkáljak, hogy ez a tab vajon melyik oldal?

    Nálam most 700 Mega a RAM fogyasztás, de nyitva van a Photoshop, ami kapásból 500 Mega alapjáraton.
  • Ahoy
    #28
    Ezt aláírom, de hozzátenném hogy nekem Avast Xp alatt folyamatosan ordított Erről meg erről az IP-ről Exploit támafás, mindez az újabb MSN Live alatt!

    Eszembe nem jutott volna, hogy az MSN puszta elindítása ennyire "veszélyes"
  • Ahoy
    #27
    Hát nem egy helyről hallottam már ezt. Többek között nálam is ez volt XP alatt, FF naponta 1-2x összeomlott, biztosan emlékszem, mert gyakran kattintgattam a "Munkamenet helyreállítása" gombra - jólismerem rohadjonmeg.

    Vistás laptopon meg a következőket csinálta FF: Szűz 1 napos legális Vistán. Kifagyott a "Global Virtual Card Host" ...innentől kezdve nemvolt net csak ha rezeteltem. Lehet ez a Vista hibája volt, nemtudom, de Krómon nem csinálta.

    Szóval mindkét problémára a Króm jelentette a megoldást. Természetesen ezen jelenségek szorosan összefüggenek a verziószámokkal, szerintem a felrakott pluginokkal is (bár nekem 1-2 volt csak) meg hogy milyen oldalakat néz az ember. Biztosan nem egyedi eset, mert több helyrő hallottam, power user programozó cimbim is mesélte, direkt nem teszi fel az új verziót, mert állandóan omlott neki. Persze mindenkinek szíve joga, de tény hogy van... Lehet az újabb verziókban már nincsen, viszont nekem elég szakítóok volt, a Chrome sebességével egyetemben
  • bakagaijin
    #26
    Kb egy hónapja próbáltam neten autópályamatricát vásárolni (ez vajon rázós oldalnak számít?), az autopalyamatrica.hu tolta bele az ember orcájába a kínai spyware-t :). Ezek után kicsit megrendült a bizalmam, hogy vajh a bankkártya adatokkal is ilyen biztonságosan tudnak bánni, mint a weboldalukkal.

    Ha valaki megnézi a gépén a logokat akkor lehet jól látni, hogy _permanensen_ jönnek a mindenféle próbálkozások. ftp, ssh, php, http, amit akarsz, még a kőkorszaki hótgagyi messenger (nem MSN, ez a beépített) popup szarok is, amire épeszű ember nem kattint, mégis jön. Egyszer próbából logold a teljes forgalmat egy közvetlenül a netre direkben kikötött, magára hagyott gépen. (A rejected kapcsolatokat is). Kb, mint a vadnyugat...