MTI

Megosztanak vagy összehoznak a közösségi portálok?

Vajon tényleg összehozza az embereket a közösségi média forradalma, vagy épp ellenkezőleg, csak tovább mélyíti a szakadékokat?

Bár sokan azt vallják, hogy az internet összekovácsol, Dana Boyd, a Microsoft Research New England közösségi oldalakat kutató szakértője és kollégája, a Harvard Egyetem kutatója azt állítja, hogy ez csak önámítás. Boyd a Facebook és a MySpace látogatóinak összetételét elemezte, úgy, hogy elsősorban a tinédzser korú felhasználók körében végzett kutatásokat. Az utóbbi években leszűrt tapasztalatairól egy konferencián számolt be, amelyről a The New York Times tudósított. A 2006 és 2007 között készült felmérések szerint a felsőbb osztályokhoz tartozó, főiskolai tanulmányokra készülő fehér gimnazisták voltak azok, akik főleg a Facebookot használták. A kevésbé minőségi oktatásban részesülő, nem fehér bőrű diákok körében viszont a MySpace bizonyult népszerűbbnek.

Boyd a "jó öreg osztályarroganciára" is felhívta a figyelmet: kiderült, hogy a facebookos fiataloknak nem kell sok, hogy leereszkedően szóljanak a MySpace-t használó társaikról. Bár a kutatás óta eltelt időszakban újabb robbanást következett be a közösségi médiában, a legfrissebb, 2008 decemberében készült elemzések szintén megerősítették a Boyd által tapasztaltakat. A Pew Internet and American Life Project által készített tanulmány szerint a Facebook felhasználói körében nagyobb a diplomás férfiak aránya, míg a MySpace-t elsősorban főiskolai végzettség nélküli fekete vagy hispán nők látogatják.

A neves Norhwestern Egyetem kutatója, Eszter Hargittai is a társadalmi különbségek megmerevedését mutatta ki 2007-ben és 2009-ben végzett összehasonlító kutatásai alapján. A spanyolajkú közösséghez tartozók feltűnően távol maradtak a Facebooktól és inkább a MySpace-t látogatták, míg a fehér, az afroamerikai és az ázsiai közösség 80 százaléknál is nagyobb hányadban a Facebookot részesítette előnyben. Adatai alapján a MySpace 57, illetve 58 százalékos arányban volt népszerű a fehér és a fekete bőrűek körében, az ázsiai származásúaknál viszont csak 39 százalékot ért el.

A kutatás társadalmi-gazdasági különbségeket is felfedett: a Facebook felhasználóinak szülei nagyobb eséllyel tartoztak a magasabban képzett társadalmi rétegekhez, mint a MySpace tagjainak szülei. A két év különbséggel elvégzett felmérések eredményeiben nem mutattak ki jelentős eltérést. Miért bukkannak fel ebben a szférában is a társadalmi különbségek? "Talán azért, mert az emberek arra használják ezeket a portálokat, hogy olyanokkal kapcsolódjanak össze, akiket már ismernek. És az embereknek általában olyan barátaik vannak, mint ők maguk" - fejtette ki a Northwestern Egyetem kutatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #5
    magyarországon nincs ilyen iwiw - myvip / fehér-nemfehér kutatás? :) kiváncsi lennék az eredményre
  • Sanyix #4
    pár év múlva a facebookisták és a myspaceisták egymást fogják gyilkolni az utcákon, mint észak Írországban.
  • B0nFire #3
    Hollywoodban már készül a Facebook vs. MySpace c. film forgatókönyve! Azt ígérik, hogy az új évezred horrorja lesz!
  • Amergin #2
    Szemét mocskos náczi közösségi portálok! Le a kirekesztéssel és a szegregációval! Amelyik portál nem biztosítja, hogy az afro-amerikai elnyomott kisebbség ugyanolyan számban legyen jelen mint a világosabb bőrszínűek, azt meg kell büntetni, majd ha továbbra is megrögzötten dagonyázik a szegregáció mocskos tócsáiban, akkor fel kell oszlatni!
  • Szemjuel #1
    én a myspace-t sose szerettem, csak abban látom értelmét, hogy feltörekvő zenekarok, zenészek ingyen reklámozhassák magukat! viszont erre tökéletes!
    a facebook szerint az alkalmazásai miatt népszerű, amit meg is értek:P imádom azokat a játékokat, meg a quizeket :D
    az iwiw nálam betölti azt a szerepet, hogy közölhetek mindent mindenkivel az üzenőfalon! és ennyi! :)