MTI

A britek közül 7 millióan töltenek le illegálisan szoftvert

Nagyjából hétmillió brit tölt le valamilyen formában illegális szoftvert és ezzel több tízmillió fontnyi kárt okoznak egy helyi kimutatás szerint.

A BBC honlapján oldalán olvasható elemezésből az is kiderül, hogy 1,3 millió angol használja naponta a fájlcserélő szoftvereket, ezzel pedig évente 12 milliárd fontot (4080 milliárd forintot) érő szerzői jogvédett termékhez juthatnak hozzá teljesen ingyen.

A helyi jogvédő szervezet, a Strategic Advisory Board for Intellectual Property (SABIP) szerint a legnehezebb az, hogy a britek mentalitását megváltoztassák. A brit kormány szakemberei viszont azon a véleményen vannak, hogy nemzetközileg összehangolt intézkedésekre lenne szükség az angol kalózkodás visszaszorításához. A brit szerzői jogi államminiszter, David Lamm közölte, hogy ez a tetemes mértékű kalózkodás valóban az egész brit gazdaságra kihat, ugyanakkor a jelentés nemcsak számukra, hanem az egész európai közösség számára is fontos problémát tár fel, hiszen az illegális fájlcserélést nem lehet határok közé szorítani.

A szerzői jogok által védett kilenc brit iparág képviselői közösen azt követelik a kormánytól, hogy az kényszerítse arra a helyi internetszolgáltatókat: tiltsák le az állandóan működő illegális fájlmegosztók netkapcsolatát. Szerintük Nagy-Britanniában az internetes forgalom több mint fele illegális tartalmat közvetít. Erre egy közös nyilatkozatukban reagáltak az internetszolgáltatók is: egyöntetűen úgy gondolják, hogy nem az ő feladatuk az internet rendfenntartása.

A SABIP jelentésében az is szerepel, hogy az újgenerációs sávszélességnek köszönhetően 200 mp3 zeneszámot akár öt perc alatt is le lehet tölteni, egy teljes DVD-é ez mindössze három percbe kerül, Charles Dickens összes műveinek digitális változatáé pedig kevesebb, mint tíz perc. Ugyanakkor a SABIP azt is kihangsúlyozta, hogy a hétmillió letöltőből sokan nincsenek azzal tisztában: mi legális és mi nem az. Ráadásul az interneten sok a ténylegesen ingyenes termék is, ez pedig még több zavart okozhat az emberek fejében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tatárbisztek #17
    Már megint micsoda szemenszedett , alávaló hazugság, sarkítás, csúsztatás és szándékos népbutítás, hogy az 50 milliós lakosú Nagy-Britanniában, ahol az internetezők százalékos aránya sem elhanyagolható, mindössze 7 millióan töltenének le illegálisan anyagokat.
    Még ha csak 15 millió internetező is lenne, akkor is abból kb. 14,998,000 ember töltene le kalózkópiákat, bármit is állítanak e kérdéssel kapcsolatban, és a többi sem azért nem töltene, mert kalóz, hanem azért, mert ab ovo másra használja a netet, mint "letöltés".

    A másik pedig , az a téma amibe most nem akarok mélyen belefolyni, hogy miért és kik miatt 70eFt a minimálbér...
  • KillerBee #16
    Érdemesebb a megélhetési költségek után fennmaradó és szabadon elkölthető pénzt összehasonlítani, de az arányokon ez sem sokat változtatna.
  • Tinman #15
    Angliában az adómentes MINIMÁLBÉR 300.000 Ft. Ezzel szemben egy 0-day, premier játék ára 7.000 Ft körül van, nálunk u.e. a játék 12-13.000 Ft.

    Jogos, ha ott berzenkednek a jogvédők... de idehaza, ahol 5x!!!! kevesebb a minimálbér, mégis mi a vérveretes faxról beszélünk uraim?
  • KillerBee #14
    Jó a meglátásod. ;) Nekem is pont ez jutott eszembe, minek összezavarni az embereket a sok ingyenes szoftverrel.
  • Tatárbisztek #13
    a net az nem miattuk liberális, és az ilyen "liberális" köcsögök pedig , akik a saját jogaikat, de még inkább a saját zsebüket védik, pedig pontosan oda valók ahova a kockabajszos bácsi anno betolta őket.
  • Vorpal #12
    Ez itt egy tökéletes paradoxon :DDD tanítani kéne az iskolában - a liberális neten szidni a köcsög jogvédőket:DDDD

    Na ennyit a magyar oktatásról. Ide jutottunk.
  • highpoint #11
    A megoldás ott van a cikk végén:
    Ráadásul az interneten sok a ténylegesen ingyenes termék is, ez pedig még több zavart okozhat az emberek fejében.

    Meg kell szüntetni mindennek az ingyenességét, és megszűnik a zavar az emberek fejében!
    Sőt, ha a levegőt is fizetőssé tennénk, akkor megszűnne az anyagi javak lopása is, mert az emberek fejében kitisztulna, hogy mindenért fizetni kell
  • Tatárbisztek #10
    mikor fognak már végre végleg kihalni ezek az életképtelen büdös köcsög jogvédők???
  • Tetsuo #9
    egyebkent valoszinu az is, h az ott dolgozo kulfoldieknek kicsit magasabb az intelligenciaja, mint a bennszulott angoloknak..
  • fourgee #8
    Pont ezt akartam én is írni, hogy qrva sok lengyel van, valószínűleg ők meg fogják venni boltban. Meg azért van ott is bőven olyan magyar, aki megtehetné már lazán hogy megvegye a boltban, de inkább letölti, mert úgy nőtt fel. :)

    Akik még nem éltek ott, azok fejében az van, hogy ott angolok, skótok, meg írek laknak. Azért nagy pofáraesés a valóság. :)
    Ilyen adatokat úgy lenne reális közzétenni, hogy tényleg megnéznénk hogy annak hány százaléka angol, meg hány százaléka brit. Britnek meg olyat kellene venni, akinek már a szülei is ott születtek. Nekem gyanús, hogy közöttük kisebb arányban vannak jelen a letöltögetők.