Berta Sándor

Felhasználók térképezik fel Észak-Koreát

Észak-Korea a világ közvéleménye előtt szinte ismeretlen ország, de önkénteseknek köszönhetően ez a helyzet hamarosan megváltozhat. Az internetes közösség térképen egyesíti meglévő ismereteit.

Elsősorban az ázsiai állam makacs önkéntes elszigeteltsége az oka annak, hogy alig szivárognak ki információk a helyi viszonyokról. A The most authoritative map of North Korea nevű szolgáltatást a kezdeményezés elindítója, Curtis Melvin csak North Korea Uncoverednek, a gyűjtött adatokat pedig demokratizált titkosszolgálati információknak nevezi. A férfi és társai a Google Earth segítségével igyekeznek feltérképezni Észak-Koreát a látnivalóktól az állami vezetők rezidenciáin át a büntetőtáborokig.

A létrehozott virtuális térképén már több száz észak-koreai település látható, amelyek között van a főváros és a turisták számára vonzó célpontként szóba jöhető kisebb városok és falvak is. De ugyanígy felderítették az észak-koreai vasút- és villamos energia hálózatot, sőt még a főváros körüli légvédelmi ütegek pontos helyét is. Az információkat a felhasználók gyűjtötték össze. Az adatokhoz egy tematikailag rendszerezett menün keresztül lehet elérni.


A szolgáltatást 2007 áprilisában indította Melvin és néhány társa. Ekkor hozták nyilvánosságra ugyanis Google Earth-re épülő alkalmazásuk első verzióját. A programot folyamatosan javítják, és bővítik az adatbázisát. Az aktuális, 17-es kiadás a múlt héten jelent meg és már fellelhető benne a vitatott április 5-i észak-koreai rakétaindításról készült fotó is. Ugyan a Google Earth segítségével rendkívül jó légi felvételek érhetők el, de azonosítani és elemezni kell a képeken látható tárgyakat, épületeket. Ebben a munkában egyszerű internetezők segítenek.

Melvinnek az ötletet az ázsiai államba való két látogatása adta. Az akkor szerzett adatait és fotóit feltette több Észak-Koreával foglalkozó honlapra. Ezután egyre több információt kezdtek neki küldeni az internetezők és így a gazdasági kutató úgy döntött, hogy összeköti ezeket az információkat. Andrej Lankow orosz történésztől például egy különleges gazdasági övezet mentén húzódó elektromos kerítésről és néhány helyi piacról kapott adatokat, míg a Tokióban élő Martyn Williams újságíró 30 világítótorony pontos helyzetének meghatározásában segítette, ezenkívül sikerült meghatároznia többek között a wonsani vízi erőmű pontos helyét.

A térképen most már több száz település és építmény, valamint turisztikai nevezetesség, néhány étterem és bank, gyár és gát is szerepel. Emellett láthatók az utak, kommunikációs berendezések, az elit tagjainak palotái és laktanyák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Crane #36
    Utibeszámoló Észak-Koreából: www.geocities.com/janos8/dprk/traveloguehun.html
  • HUmanEmber41st #35
    "...étterem és bank.."
    Látom, ezen a két dolgon még senki sem gondolkodott el.
    Kommunizmusban bank??????
    Állandó éhezés közben étterem????

    NOOOOOOOORRRRMÁÁÁÁÁÁÁÁLIS?????
    Látszik, h valami konzumidióták foglalkoznak ezzel...
  • mad mind #34
    Mér ne?
  • mad mind #33
    A Szent János Kórházban is vannak olyan műszerek, amiket mi kaptunk ajándékba több évtizeddel ezelőtt. Nesze neked súlyponti kórház.
  • fade2black #32
    Egy újabb egyén aki felült a neonáci propagandaanyagnak.
  • tar86 #31
    Mért nem mennek a Google munkatársak térképezni. Akit elkapnak, helyszínen főbe lövik kémkedésért
  • chuky123 #30
    Anno Trutyko volt kint. Vmelyik korházban még azok a müszerek amit mi alyándékoztunk az 50 években.
  • Ferrer #29
    És van fent magyar turista észak-koreai úti beszámolója is, csak most nem elérhető. De érdekes olvasmány.
  • Bandee1987 #28
    Észak-Koreába lehet menni szervezett turistautakra

    Itt lehet jelentkezni, aki menni akar
  • sly007 #27
    Szintén Észak-Korea térkép, szintén felhasználok segítségével bövítve:
    http://www.openstreetmap.org/?lat=39.2&lon=126.71&zoom=8&layers=B000FTF