Gyurkity Péter

Évek kellenek az SSD versenyképességéhez

Ennél pontosabban még a Samsung sem meri megjósolni, hogy - legalábbis az árat illetően - mikor kerülnek az SSD-k egy szintre a hagyományos merevlemezekkel. Az árcsökkenés folyamatos lesz, ám időbe kerül.

A Cnet a cég flashtermékekért felelős marketingigazgatójával készített telefoninterjút, amelyből megtudhattuk, hogy a gyártó bízik a további gyors csökkenésben. Ezt elsősorban arra alapozzák, hogy az elmúlt 5 évben mindvégig 40-60 százalékkal csökkentek az átlagos árak, az újabb és újabb fejlesztések megjelenése pedig nyilván kedvező hatással lesz majd a folyamatra. Hirtelen változásokra nem számíthatunk, valószínűleg hosszabb ideig eltart majd, míg egymáshoz közelítő szintekről beszélhetünk.

A Samsung "néhány éven belül" jósolja, hogy az újabb SSD meghajtók az árakat tekintve is megközelíthetik a hagyományos merevlemezeket. Az nem vitás, hogy sebességben és fogyasztásban már most elöl járnak, ám a kapacitás, valamint az élettartam terén bőven van még mit javítani, ha a noteszgépekben és az asztali konfigurációkban is át kívánják venni a főszerepet. Jelenleg még az SSD mellett választásunk 100-600 dollár közötti azonnali ugrást jelent egy-egy konfiguráció árában, ami a legtöbb vásárló számára túlságosan is sok a remélhető előnyökért cserébe.


A merevlemezek javára billenti a mérleg egyensúlyát, hogy a kapacitás, valamint a sebesség további növelése nem emeli drasztikus mértékben a termékek árát, a változás alig észrevehető - főleg, ha azt az utódokhoz hasonlítjuk. Hiába olcsóbb önmagában az SSD nyákja, tokozása, valamint vezérlője, ha a flashchipek még mindig viszonylag drágának számítanak, mivel így a kapacitással az ár is rögtön növekedésnek indul. Azt azonban még az idei évre vonatkozóan sem tudják megjósolni, hogy mi várható, mivel a flashmemória árának változásait nem lehet kikövetkeztetni.

Azt mindenesetre leszögezik, hogy ez utóbbi mára olyan szintre csökkent, hogy a gyártók nem tudnak profitot produkálni a memóriachipekből - nem véletlen, hogy mindegyik nagyobb szereplő veszteséget jelentett a negyedik negyedévben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #65
    Ja, kerámiák és kisebb egyéb kondik természetesen az íróban is vannak. Csak épp spórolósan.
  • dez #64
    Gyorsan kapcsolgat, de nem egyenletesen. Mármint egyszer a bekapcsolt állapotból van több, egyszer a kikapcsolt.

    Az előző néhány hsz-ben én is a táp kimenetéről beszéltem.
  • Alvarez999 #63
    Induktivitással együtt már egészen más a leányzó fekvése. :) Persze a lézer ugráló terhelésének szűréséhez sem kell óriási kapacitás, hiszen a lézer elég nagy kapcsolási frekvencián üzemel.

    #57 Azt hiszem, kicsit elbeszélünk egymás mellett, mert hol a kapcsolóüzemű táp kimenetéről beszélünk, hol az író tápbemenetének szűréséről, ami a vezetékek miatt nem egészen ugyanaz. Az alacsony ESR-es tantál pl. nem elég az író tápbemenetének szűrésénél, oda nem árt egy jó kerámia sem. Ahogy írod, a kerámiának tényleg sok baja van. Épp pár hónapja olvastam utána és kicsit meg is lepődtem.
  • Molnibalage #62
    Soha nem húzok semmit.
  • Hellion #61
    Egy Eee 701-esről vagyok, 4 GB SSD van benne :D

    Napi 4-6 óra átlag használat mellett kb mikor romolhat el az SSD? Vagy egyelőre ezt így nem nagyon lehet megmondani? Esetleg tipp?

    Kösz :)
  • dez #60
    (Emellett a kapacitás biztosítja, hogy a kapcsolgató, így jelentős áramfelvétel-ingadozást okozó lézer miatt ne ugráljon annyira a feszültség. Állítólag így szebbek a pitek. :) Audio CD írásánál is hasznos a jitter csökkentése által.)
  • dez #59
    A nagy kimeneti kapacitás akkor jelent problémát, ha váltogatni akarod a kimeneti feszülséget.

    Egyébként nem csak kondi van az említett írók tápjaira téve, hanem megfelelően méretezett induktivitás is, a kondival együtt egy plusz szűrő fokozatot létrehozva. Ez úgy a tizedére csökkenti a zajokat.
  • dez #58
    Ehh, csak a "jobb fajta szilárdelektrolitos" akart dőltbetűs lenni.
  • dez #57
    Ezt nem egészen értem. A nagy kondi (azért persze nem több farád) biztosítja, hogy ha hirtelen nagy áramot vesz fel valami, akkor ne essen le a feszültség, mert a kondi töltése gyorsan rendelkezésre áll. (Ezen kívül a kapacitással általában fordítottan arányos az ESR érték, bár nem ez az egyedüli módja az ESR csökkentésének.)

    A tüskéket a minnél alacsonyabb (de amit még elvisel a kapcsolás) ESR érték minimalizálja. Ezért jó minőségű, alacsony ESR-es tantál vagy ugyancsak alacsony ESR-es, [i]jobb fajta szilárdelektrolitos[/b] elkó mellé ma már nem kell kerámia (a kerámiának amúgy is megvannak a maga bajai). Csak mindkettőből elég drága a jó.

    Ha spórolni akarnak, akkor tesznek be 1-1 sima folyékony elektrolitos elkót (ebből is van alacsony ESR-es, de közelében sincs ESR-ben az alacsony ESR-es tantáloknak) és 1-1 kerámiát. Olcsó megoldás, de nem a legjobb paraméterekkel rendelkező, és nem is túl hosszútávú és nem is túl biztonságos az elkó kiszáradása, és az ekkor esetlegesen fellépő rövidzár miatt.
  • dez #56
    Ellenőrzés alatt egy külön read-testet értettem, pl. DiskSpeedel. Ha valahol belassul, ott gond van. (Ha támogatja az író és van rá idő, scannelni is lehet.)

    Tuning (túlzásba vitt) miatti elvétve előforduló memória-hibázás is megteszi a hatását íráskor, mert hogy nagy adatmennyiséget kell mozgatni, esélyesebb, hogy éppen becsúszik.