Gyurkity Péter

1,5 GBps-ot kínál egy új SSD-megoldás

A Fusion-io cég fejlesztése megmutatja, hogy mi a különbség az asztali vonalra szánt termékek, valamint a profi felhasználásban élen járó változatok között - háttértárolójuk 1500 MB-ot olvas be másodpercenként.

A napokban már beszámoltunk egy rendhagyó megoldásról, amely az SSD-háttértárolókat nem a megszokott SATA-buszon, hanem a PCI Express bővítőkártyáknak szánt illesztőn keresztül veszi igénybe. Az OCZ üdvöskéjén azonban messze túltesz a Fusion-io most ismertetett megoldása, amely tárolókapacitásban egyelőre nem, ám sebességben rögtön maga mögé utasítja a riválisokat.



Az ioDrive Duo névre keresztelt bővítőkártya több modult tartalmazhat, mindegyik egy-egy meghajtónak felel meg. A fejlesztés itt is a PCI Express bővítőhely sebességére támaszkodik, amire szükség is van, hiszen a cég raw output esetén akár 20 Gbps-os iramot is elérhetőnek tart, míg hosszabb ideig nagyjából 1,5 GBps, azaz 1500 MBps tartható az olvasás terén, ám a fejlesztés az írásban sem marad nagyon el ettől a szinttől 1400 MBps-os eredményével. Nagyobb adatközpontokban, fontosabb szervereknél természetesen több kártyát is kombinálhatunk, négy ilyen példány esetén tehát 6 GBps-os sebességet érhetünk el.

A Fusion-io nyilván professzionális, nagyvállalati felhasználásra szánja termékét, amely a tervek szerint áprilisban jelenik majd meg a piacon. Első körben három különböző változatot kínálnak, sorrendben 160, 320, illetve 640 GB kapacitással, míg az 1,28 TB-os verzió az év második felében érkezik majd. A megoldás további előnye, hogy az egyazon kártyán helyet kapó két modult RAID-1 mirror összeállításban is dolgoztathatjuk, így az adatmentés is megoldott.

A fejlesztés természetesen egyéb apróságokkal is kiegészül, így például a multi-bit error detection, illetve a chipszintű N+1 redundancia is elérhető, a cég pedig a megfelelő hűtésről is gondoskodott, ahogy az a képen is látható. A várható árról egyelőre nem közöltek információt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #41
    John Wayne?
  • dez #40
    Amúgy persze igaz volt a 4. :)
  • dez #39
    Ja, nem beszélve a wear levelingről, ami egy okos algoritmus alapján egyenletesen elosztja az írásokat az eszközön, vagy legalábbis egy chipen belül. Magyarán, az adatok ide-oda vándorolnak rajra íráskor. Ennek nyilvántartásához egy megfelelő file-rendszer kell. Emiatt különösen körülményes lenne a bemappolás (minden blokkot külön indexelni is kellene).

    (Igazából tudja ezeket kvp is, csak valahogy nem képes egyszerre észben tartani, így inkább nem is foglalkozik vele. Hiszen laikusok előtt így is nagyon okosnak tűnik. :) )
  • dez #38
    Még sebesség szempontból sem, lásd előző...

    Az (E)EPROM-okkal szemben (bár az alaptechnológia, azaz a lebegő-kapus cellák, ugyanaz, ahogy azt korábban itt említettem párszor) a flashmemória nem byte-os, hanem blokkos elérésű, ráadásul az írási művelet elég összetett (a bitek csak az egyik irányba billenthetők egyedileg, a másik irányhoz az egész blokkot inicializálni kell, előzőleg kimásolva az adatokat máshová, ha voltak, és az újakkal együtt visszaírni). Mindezt nem nagyon tudja egy vezérlés teljesen átlátszóan elvégezni. Így nem lenne túl okos dolog a flashmemóriát egyszerűen bemappelni a rendszermemóriába.
  • dez #37
    2. Éppenséggel van: pl. az Elpida által nemrég bemutatott XDR ram chip egymaga képes a 28.8 GB/s adatátviteli sebességre, több ilyen chipből egy 1 TB/s memóriaalrendszer építhető. (Ráadásul ~1/8 annyi vezetékre van szüksége ehhez, mint a DDRx ramoknak.)

    4. De arról az esetről volt szó, amikor egyátalán nincs külön videomemória.
  • Alvarez999 #36
    "A pci-express busz miatt a gep valojaban ugy latja oket, mintha az ssd a rendszermemoria resze lenne"

    Csak a sebesség miatt él a hasonlat, mert hát az SSD tartalma nincs bemappelve a címtartományba. Más kérdés, hogy a gép a RAM-ba olvassa be a tartalmat, de a kettő azért nem ugyanaz.

    "A fenti technologia ose pl. a commodore 64 volt, ahol a videomemoria a rendszermemoriabol kerult ki, mint a mai alaplapi intel vga-k eseten es lehetoseg volt a programok eeprom kartyakon valo tarolasara, ami a mai ssd-k osenek tekinteheto."

    Az EPROM-kártya teljes tartalma be volt mappelve a CPU címtartományába, nem véletlenül vitték ki a CPU címvezetékeit a cartridge élcsatlakozóra. Ez nagyon eltér a mai SSD-ktől, egészen más az elv.

    Emlékeim szerint nem EEPROM, hanem csak EPROM volt az. Én még égettem ablakos EPROM-okat. A törlés kicsit rázós volt, mert gyári törlő drága volt, az UV-lámpa meg pár tucat törlés után tönkretette az EPROM-ot.
  • Sanyix #35
    2. főleg, hogy még a dramnál sem a rendszerbusz a szűk keresztmetszet. pl ht3.0-n elérhető 30 GB/sec még sincs semmilyen ram ami akár csak megközelítené ezt(videoramon kívül, de az meg nem a rendszerbuszon megy).

    4. nem csak az igp-k, a normál vga-k is. Nekem is az 512 megás hd3850, 3,3 giga ramból gazdálkodhat maximálisan na vajon miért? :D
  • dez #34
    Legalább javították a cikket, nem sűrű itt. Bár akkor már nem ártott volna MB/s-nek írni, mert hogy ezt a nagyobb egyértelműségért így írják, de ne legyünk telhetetlenek. :D
  • dez #33
    Hasonlók, csak néhány évvel korábbtól és C64-gyel. Csak érdekességképpen: én csak egy Primót kértem szüleimtől, pontosabban egy teljes évig könyörögtem érte. Közben már rég megtanultam a Basicet, és 5-6 oldalas programokat írkáltam füzetbe, amit aztán egy nyári számítógépes táborban ki is próbálhattam. Volt ott egy C64 is, aminek mindenki a csodájára járt. Erre anyámék bejelentették, hogy hozattak kintről egy C64-et, talán már otthon is lesz, mire hazaérek. Hazaértem, gép sehol. Elszúrták a vámolást, de bármelyik nap otthon lehet. Ez így ment januárig. Addig minden nap úgy mentem haza, hogy na talán ma kiadják a vámról. És nem játszani akartam rajta... Mire megjött, idegileg enyhén kivoltam. :P
  • Alvarez999 #32
    Azt sem értem, mi baj volt azzal a hozzászólásommal, amelyben a 8b/10b encodingról írtam. Mert azt is törölték.