HENT hírlevél

Új-Zéland elhalasztotta az új szerzői jogi törvényt

Az új-zélandi miniszterelnök, John Key bejelentette, hogy a kormány elhalasztja a szerzői jogi törvény új rendelkezéseinek hatályba léptetését. A 92A. § (Section 92 A) rendelkezése e hónap végén lépett volna hatályba - olvasható a The New Zealand Herald internetes oldalán.

Az új-zélandi kormány 2009. március 27-éig halasztotta el a Section 92A rendelkezéseinek hatályba léptetését. A törvénymódosítás értelmében, amely ez év február 28-án lépett volna hatályba, a szolgáltatók három figyelmeztetés után megszüntetnék az internet-kapcsolatát azoknak a felhasználóknak, akik jogsértő tartalmakat töltenek le. A rendelkezés szerint a netszolgáltatók saját hatáskörükben, bírósági döntés nélkül ítélnék meg, hogy kinek az előfizetését szüntetik meg.

A törvénymódosítás támogatói szerint a fenti rendelkezések hatékonyan hozzájárulnának ahhoz, hogy a szerzői joggal való visszaélések száma csökkenjen az országban. A kormány szerint tarthatatlan, hogy a jogtulajdonosok jelentős bevételtől esnek el a visszaélések miatt. Emellett úgy vélik, hogy a szerzői jogi törvény megfelelő hátteret jelentene Új-Zéland nemzetközi elkötelezettsége, a potenciális befektetők és lehetséges kereskedelmi megállapodások számára.

Az illegális letöltés elleni ilyen jellegű fellépés azonban széleskörű tiltakozást váltott ki az internetezők és a jogvédők körében. Az utóbbiak szerint állampolgári jogokat sért, hogy a Section 92A a "Guilt Upon Accusation" elvét alkalmazza, vagyis a megvádolt felhasználót azonnal bűnösnek bélyegzi. A Creative Freedom Foundation (CFF) nevű, művészeket és szakembereket tömörítő szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett, amelynek eredményeképpen egy több mint tízezer nevet tartalmazó, a Section 92A előírásai ellen tiltakozó petíciót adtak át a múlt héten az új-zélandi kormánynak. Az internetezők emellett február 16-a és 23-a között a honlapjaikon elhelyezett fekete bannerekkel fejezték ki egyet nem értésüket, amelynek eredményeképpen több ezer oldal, köztük politikai blogok és híroldalak sötétedtek el.

A miniszterelnök bejelentése szerint a kitűzött dátumig egy olyan gyakorlati útmutató kidolgozásának a segítségével próbálnak egyezségre jutni a szektor képviselőivel, amely mindkét fél számára elfogadható módon rendezné a vitatott jogszabályi rendelkezés gyakorlati alkalmazásának kérdését. Ha sikerül megegyezésre jutniuk a feleknek, akkor a törvény az eredeti terveknek megfelelően lép hatályba, majd hat hónap múlva felülvizsgálják, hogy kiderüljön, valóban úgy működik-e a rendszer, ahogy azt az érdekeltek szeretnék.

Ha nem sikerül megállapodni, akkor a Section 92A rendelkezéseinek hatálybalépését felfüggesztik. "A cél természetesen az, hogy a felek között egyetértés szülessen, a törvény csak így működhet megfelelően" - mondta a kormányfő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alvarez999 #1
    Ezt leginkább a szolgáltatók fogják megszívni, mert ha valaki beperli őket a leállított szolgáltatás miatt, akkor bizonyítaniok kell (mármint a szolgáltatóknak), hogy az illető tényleg jogsértő dolgot művelt. A bizonyítás meg hát elég nehéz lesz csak azon az alapon, hogy X jogtipró szervezet bejelentést tett a szolgáltatónál.

    Mindezek ellenére megdöbbentő, hogy egy demokratikus államban olyan törvényt lehet hozni, amely alapjaiban ellenkezik az ártatlanság vélelme jogelvével. Még elképzelni is rossz, hogy Magyarországon miféle jogtiprásokra kerülhet sor ezen az alapon.