Berta Sándor

Védőréteggel a graffitik ellen

Egy új találmánynak köszönhetően a jövőben drasztikusan csökkenhet a műemlékeken, régi templomokon, építményeken található graffitik száma.

Az Európai Unió által is támogatott Graffitage nevű program keretében európai tudósok egy olyan nagy méretű szilikonmolekulákból álló lakkanyagot fejlesztettek ki, amely minden eddigi megoldásnál jobban és hatékonyabban védi az épületeket a falfirkákkal szemben. A program célja egy olyan megoldás kidolgozása volt, amellyel sikeresen megóvhatók a világörökség részét képező műemlékek a graffitik ellen. A több száz, nem ritkán több ezer éves épületek rétegei gyakran porózusak, szinte magukba szívják a festéket, és alig állnak ellen a különböző környezeti hatásoknak.

"A 3-20 mikrométer vastagságú védőréteg sprayjel vagy egy ecset segítségével vihető fel a megvédendő felületre. Amennyiben egy graffitiző egy ilyen falra festi fel a művét, a takarítóknak nagyon egyszerű dolguk van. Egyetlen perc alatt ugyanis felviszik a graffiti festékét feloldó gélt, és utána víz vagy egy rongy segítségével már le is törölhetik a falfirkát" - jelentette ki Oihana Garcia, a Labein Tecnalia kutatási részlegének projektvezetője.

A szilikonlakk szabad szemmel nem látható és taszítja a vizet, így kétszeresen is védi a felületeket. "Az anyag előnye, hogy a folyóvizet taszítja, a párát viszont átengedi, ezáltal lehetővé teszi, hogy a fal lélegezhessen. Kémiai összetétele ráadásul olyan, hogy nem károsítja a környezetet, és később bármikor eltávolítható" - tette hozzá a spanyol kutató. Az új megoldás további előnye, hogy bizonyos mértékig védi az épületeket a káros UV-sugárzástól, az időjárás viszontagságaitól és a páralecsapódástól is.

Az anyagot már tesztelték Olaszországban treventinói márványon, Spanyolországban különböző szilikátkőzeteken, Németországban téglafalakon, Szlovéniában és Belgiumban pedig mészkövön. "A közeljövőben további teszteket is végzünk, és amennyiben azok is sikeresen zárulnak, semmi sem áll a kereskedelmi értékesítés útjában" - szögezte le Oihana Garcia. A Graffitage-programban hat európai uniós tagállam, Spanyolország, Németország, Lengyelország, Belgium, Olaszország és Szlovénia vesz részt, a munkát a Labein Tecnalia spanyol cég koordinálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kovacsgellert #46
    Húúú, mennyi szaértő. LOL
    A graffitivel semi baj sincs, kikérem magamnak, mert az tényleg egy művészet!
    A firkákkla meg a tegekkel van baj, azt én se kedvelem!
  • Epikurosz #45
    "Nagy az Isten állatkertje, de sajnos kevés benne az idomár."

    (c) Epikurosz, 2009. Minden jog fenntartva, a szomszédosak is!
    ArtisJuss!
  • Epikurosz #44
    Amikor én lakótelepen laktam, egy tíz emeletes tömbben, akkor a liftajtót rendszeresen összefirkálták.
    Vettem én is egy flakon festéket, és pepitára fújtam a fémajtót, mindenféle spirál, pötty stb. motívummal. Na, arra már nem volt élvezet festeni, mert a tarkaságban elveszett volna a graffiti. Végül a közös képviselő lépett, és újrafestette az ajtót, de mondtam neki, hogy tök felesleges és értelmetlen amit csinál. Egyébként, a gézengúzok ott nem sprével működtek, hanem filctollal. Unalmukban, amíg jött a lift. Az én akcióm után már nem firkáltak, de unalmukban - gondolom a kulccsal - a fal melletti téglafalat, ill. annak vakolatát kaparták. Nem beszélve egy cigányféléről, amelyik cigizett a liftben.

    Nagy az Isten állatkertje, és nincs benne idomár.
  • smaszi #43
    Nem kell őket lecsukni, csak letakaríttatni 50 nm grafkót, rögtön meggondolná hová firkáljon...
  • VRSDM #42
    szerintem megszepit egy varost ha igenyes grafitikkel van tele.
  • padavanHUN #41
    Köztéri kamerák, aztán ha elkapták akkor 2 év munkatábor az ilyen szellemi fogytékosoknak. Hónapokon belül megszünne ez a szar.
  • Vorpal #40
    Jó , akkor majd csinálnak olyan festéket, amely az ellen véd, hogy leszedjék ezt a festéket.D

    Akkor legyen nagy a szátok,DDD

    És, hogy ki fogja megcsinálni? Hát a haver cége egy fair közbeszerzés után, amin megbukik mindenki más.)
  • DaemoonHunter #39
    Szívemből szóltál:)
  • polarka #38
    Könnyen lehet, ha majd olyan festéket csinálnak, ami ellen nem ér semmit ez a védelem, akkor az drágább is lesz, mint a jelenlegiek. Vásárlói meg valószínűleg csak a firkászok lennének, mert aki legálisan fest le egy falat az val'szeg nem lesz védeve ilyen réteggel, így szüksége sem lesz a speckó festékre. A magas árat meg nem túl sok firkász fizetné meg.
  • Match #37
    14 év alattiaknak négyzetcentiméterenként 5-10 ezer forintos büntetés, amit persze a szülőknek kell kifizetni. Amikor anyucihoz apucihoz beállít egy 400 ezer forintos büntetés, olyat kapna a gyerek hogy az életben nem lenne kedve firkálni többet :)