Berta Sándor

Nem okoz drágulást a nyomtatókra kivetett jogdíj?

Ugyan a megállapodások megszülettek, ám még mindig nem lehet tudni, hogy drágulnak-e és ha igen, mennyivel a multifunkciós berendezések. A jogvédők szerint a plusz díj ellenére még lehetnének olcsóbbak a termékek.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy cáfolta a BITKOM német szakmai szervezet elnökségi tagjának múlt heti állításait a VG Wort szerzői jogi társaság szóvivője. "Ez egyszerűen nem igaz és az ilyen kijelentések legfeljebb csak politikai szándékokkal magyarázhatók" - nyilatkozta Rainer Just, a VG Wort szóvivője. A szervezet és a BITKOM december 10-én írták alá az reprográfiai szerződést, amely részletesen szabályozza, hogy a jövőben mekkora szerzői jogdíjat kell fizetni a nyomtatók és más irodai készülékek után.

"A megállapodást úgy is meg lehet valósítani, hogy a szerzői jogdíjak az egyes termékek esetében csökkenjenek. Nem szabad elfelejteni, hogy bővült a jogdíjköteles berendezések köre, ebből kifolyólag akár az alacsony jogdíj mellett is nőhet a befolyó összeg. Ráadásul van egy másik érdekesség is. A vizsgálataink azt mutatták, hogy azokban az országokban, például Nagy-Britanniában, ahol nem kellett jogdíjat fizetni az irodai készülékek után, azok még drágábbak is voltak, mint jogdíjköteles társaik. A végső ár ugyanis sok tényezőtől függ: a piac nagyságától, a kereskedelmi értékesítés módjától, az infrastruktúrától, a helyi adóktól, a kereskedő stratégiájától, a konkurenciahelyzettől és a kereslettől. Éppen ezért finoman szólva sem jogos azt mondani, hogy a megállapodás miatt biztosan nőni fognak az árak" - tette hozzá Rainer Just.

Az elfogadott táblázat alapján Németországban a szkennerek és a lézernyomtatók után 12,50; a hőpapíros és tintasugaras faxok, illetve a tintasugaras nyomtatók után 5; a lézerfaxok után 10; a tintasugaras multifunkciós készülékek után pedig 15 euró jogdíjat kell fizetni. A tarifák a lézer multifunkciós készülékek és másolók esetében 14 oldal/perc teljesítményig 25 euró; 39 oldal/perc teljesítményig 50 euró és 40 oldal/perc teljesítménytől 87,50 euró.

Magyarországon jelenleg nem jogdíjkötelesek a nyomtatók, a szkennerek és a fénymásolók. Persze korántsem biztos, hogy ez a jövőben is így marad, vagy hazánk ezúttal is követi a külföldi gyakorlatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #27
    A kereskedok a kovetkezokeppen igazitjak a valutarfolyamhoz az araikat:

    - ha erosodik a forint, az import termekek ara nem csokken

    - ha gyengul a forint, minden nap ujrakalkulaljak az arakat. Amennyiben a mai ar magasabbra jon ki mint a tegnapi, az arat modositjak a magasabbra. Ha netan csokkenes lenne, marad a tegnapi ar

    :) vagy inkabb :(

    Ez kb olyan mint a MOL: amikor ment felfele az olajar, egyutt mozgott az itthoni benzin/dizel ar szinte heti szinten az olajar emelkedessel. Amikor lezuhant az ar a beka segge ala, nem zuhant am le a dizel/benzin: jott a duma hogy nalunk 9 honappal kesobb jelentkezik az arfolyamvaltozas. Erdekes...

  • chuky123 #26
    Ezt a lehuzást
    Persze és ettöl még azt várják hogy olcsobb legyen. gratula hozzá.
  • Gascan #25
    Mesében???? Nem szeretnélek kioktatni... de szerinted a gazdasági válság jószándékból ért el magyarországra? Úgy gondolod, hogy semmi köze a valutaárfolyamhoz? Vagy csak nem értesz hozzá és azért mosolyogsz rajta?
  • B0nFire #24
    Tévedés ne essék, a jogdíjakból a legkevesebbet a szerző kapja. A menedzser és a kiadó is lefölözi a nagy gubákat. Meg is lehet nézni a végeredményt. Szinte nincs zenekar, aki ne önmagát menedzselné, és nincs lemez a piacon, amire ne az lenne ráírva, hogy szerzői kiadás. Vagyis, ha a zenésznek van pénze, akkor csinál egy lemezt, majd úgy értékesíti, ahogy tudja. Csak van egy csomó ember, vérszívó piócák, és tolvajok hada, aki kilopja a féllábú ember alól a mankót is.

    Egyszer felvettünk egy lemezt, két és fél hónapig bütyköltünk a stúdióba; belekerült kábé másfél misibe, - ezért a pénzért néha betonozni is kellett -, el a nyomdába a borítóért, lemez festés, Artisjus-matircázás, anyámkínja, és mikor minden megvolt, az egész cuccot le lehetett tölteni a torrentről!!! Kíváncsiságból kerestem rá, és megtaláltam. No, mit gondoltok, hogy a master honnan a picsából került fel a netre? Egyenesen a stúdióból. Gondolom, a hangmérnöknek tetszett, és úgy gondolta, segít terjeszteni. Azért a nagy dohányt előbb még legombolta rólunk ő is. Már csak azért nem pereltünk, mert arra már tényleg nem futotta; egyébként pedig a képünkbe röhögött, hogy bizonyítsuk rá, ha tudjuk, neki meg jó ügyvédje van. Szevasz!

    Akkor elhatároztam, hogy többet a büdös életben nem csinálok lemezt. Aki majd kíváncsi lesz, az el fog jönni a koncertre, megfizeti a beugrót, és hallgathatja a zenét. Úgyhogy jó lenne, ha a jogvédők tényleg akkor hallatnák a hangjukat, amikor szükség lenne rájuk. Ez totál olyan, mint amikor egy szakszervezet hirdet sztrájkot, amiben a dolgozók kötelesek részt venni, mert ha nem, akkor szankcionálják. Nem fordítva kéne az ilyesmiknek működni?

    Egyébként meg kurva kíváncsi lennék rá, hogy most miért pont a multifunkciós készülékeket pécézték ki maguknak? Ha külön van egy szkennerem, meg nyomtatóm, és azokkal dolgozom, nem sértek jogot, vagy mi?
  • cateran #23
    De természetesen..hát hogyne igazitanák....a mesében....elméletileg! igazad lehet..gyakorlatilag meg menj ki a való életbe...
  • Gascan #22
    Fogalmam sincs ki mosolyog az ilyenen... Miért, egyébként te hogy gondolod? Úgy gondolod talán hogy nem igazitják a kereskedők az árfolyammal az áraikat?

  • lammaer #21
    "és szerintem, ha emelték azokat az árakat amiről beszélsz az egészen biztos azért van, mert korábban meg buktak az árfolyamon"

    Na ezen csodalkoznek, ha buknanak zartak volna befele mind.

    Masfelol, maradjunk egy jogdijazott termeknel: CD/DVD. Raraktak a jogdijat. Olcsobb lett? Nem. Meg most is irdatlan araik vannak a matrica miatt, amikor tudjuk mibe kerul maga az adathordozo.
    Pont ez fog tortenni a printerekkel/scannerekkel amire ranyomjak a jogdijat: nem fogjak csokkenteni a hardware gyartok az arakat, csak azert hogy szegeny x orszagbeli vevo ne erezze meg a jogdijat amit az orszag vezetese rarak.
  • mármindfoglalt #20
    És az üres CD-k után fizetett jogdíj kinek folyik be? Mert azt kétleném, hogy például a CD-ket kiadó művészek, együttesek abból egy fillért is látnának. Nem is lehetne ésszerűen szétosztani közöttük. Az ilyen híradásokban kivétel nélkül mindig elhallgatják, hogy hova folynak be a jogdíjak. Gondolom van erre egy hivatal, ami a bejövő bevételből jóltart néhány hivatalnokot és kész. És ami a legrosszabb, hogy bár a művészeknek ettől semmivel nem lesz jobb, az emberek mégis joggal érezhetik úgy, hogy akkor most már nyugodtan másolhatnak CD-ket, hiszen már ki is fizették utána a jogdíjat. Ez egyszerűen undorító.
  • cateran #19
    "szerintem, ha emelték azokat az árakat amiről beszélsz az egészen biztos azért van, mert korábban meg buktak az árfolyamon.."
    ahh imadom az sg-t...csak feljovok,elolvasok par commentet es mosollyal,nevetessel indul a napom:)
  • Gascan #18
    Ezt még kiegésziteném azzal, hogy vannak mindenféle kockázatcsökkentő módszerek az árfolyamingadozások kivédésére, opciós utalványok stb. - ez arról szól, hogy te megegyezel az üzletfeleddel, hogy milyen árfolyamon veszed majd tőle át a valutát, befizeted az opciós dijat előre.. majd ha esedékes és megéri a megegyezett árfolyamon lehivni az opciódat akkor megteszed, ha nem akkor buktad az opciós letétet. De ez még mindig kifizetődőbb lehet mint kitenni magad az árfolyamingadozásoknak...