Berta Sándor

Németország - jogdíjak miatt drágulnak az irodai készülékek

Hivatalossá vált, hogy a jövőben jogdíjat kell fizetni Németországban a nyomtatók, a szkennerek és a fénymásolók után. A BITKOM szakmai szervezet és a szerzői jogi társaságok kompromisszumos megoldást kötött.

Az úgynevezett Reprogáfia Szerződés alapján - a korábban felmerülthöz képest - csökkentik ugyan a szkennerek, a faxok és a másolók után fizetendő jogdíjat, azonban a nyomtatókkal és a multifunkciós berendezésekkel kibővítik a jogdíjköteles termékek körét. A hivatalos indoklás szerint ugyanis az utóbbi kategóriába tartozó termékek nemcsak nyomtatásra, hanem szkennelésre és másolásra is alkalmas.

"Azt szerettük volna, hogy a felhasználók érdekeit figyelembe véve alacsony tarifákról tudunk megállapodni. Ugyan ez nem feltétlenül sikerült, de úgy érzem, tudatosítani tudtuk a másik félben, hogy az informatikai termékek nagy részén csak nagyon ritkán másolnak a szerzői jog által védett anyagokat. A szerzői jogi társaságok a nyomtatók és a multifunkciós készülékek esetében esetenként olyan mértékű díjat követeltek, amely meghaladta az eszközök árát. Mindez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak jövő év első felében számolniuk kell áremelkedéssel.

A megállapodás ellenére úgy gondoljuk, hogy a mostani szerzői jogi szabályozás további javításra szorul, mivel nem szabályozza például azt a kérdést " - jelentette ki Uli Holdenried, a BITKOM elnökségi tagja. A most elfogadott táblázat alapján a jogdíjak a következőképpen alakulnak: szkennerek 12,50 euró; hőpapíros és tintasugaras faxok: 5 euró, lézerfaxok: 10 euró; tintasugaras nyomtatók: 5 euró; tintasugaras multifunkciós készülékek: 15 euró; lézernyomtató: 12,50 euró. A tarifák a lézer multifunkciós készülékek és másolók esetében 14 oldal/perc teljesítményig 25 euró; 39 oldal/perc teljesítményig 50 euró és 40 oldal/perc teljesítménytől 87,50 euró.

A tárgyalások egyébként azután kezdődtek újra, hogy a Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (BGH) idén júliusban meghozott határozata értelmében a nyomtatógyártók akár utólag is kötelezhetők a jogdíjak befizetésére. A jogdíjak miatti bekövetkezhető áremelkedést egyébként már tavaly ősszel megjósolták a német szakemberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • paleeca #3
  Attól tartok én is, megyünk utánuk. Ezzel is az lesz, mint a cd/dvd lemezekkel, milliárdok mennek ki ezekre Szlovákiába. Most a fentiek is hozzácsapódhatnak...
 • JTBM #2
  Hát igen, Németország Franciaország után a legszocialistább ország a kontinensen...

  Attól tartok, hogy ezt az új adót a Magyar Szocialista Köztársaság is rövidesen átveszi...
 • sedward #1
  Ez olyan, mint az, hogy akinek autója van eleve fizessen 100ezer forint éves bírságot, hiszen az autósok 40%-a átmegy a piroson évente legalább egyszer. Mivel 60% nem megy át, ezért az összeg 60%-át később nagylelkűen elengedik, hogy az emberek érezzék, hogy milyen jól jártak.