27
 • lammaer
  #27
  A kereskedok a kovetkezokeppen igazitjak a valutarfolyamhoz az araikat:

  - ha erosodik a forint, az import termekek ara nem csokken

  - ha gyengul a forint, minden nap ujrakalkulaljak az arakat. Amennyiben a mai ar magasabbra jon ki mint a tegnapi, az arat modositjak a magasabbra. Ha netan csokkenes lenne, marad a tegnapi ar

  :) vagy inkabb :(

  Ez kb olyan mint a MOL: amikor ment felfele az olajar, egyutt mozgott az itthoni benzin/dizel ar szinte heti szinten az olajar emelkedessel. Amikor lezuhant az ar a beka segge ala, nem zuhant am le a dizel/benzin: jott a duma hogy nalunk 9 honappal kesobb jelentkezik az arfolyamvaltozas. Erdekes...

 • chuky123
  #26
  Ezt a lehuzást
  Persze és ettöl még azt várják hogy olcsobb legyen. gratula hozzá.
 • Gascan #25
  Mesében???? Nem szeretnélek kioktatni... de szerinted a gazdasági válság jószándékból ért el magyarországra? Úgy gondolod, hogy semmi köze a valutaárfolyamhoz? Vagy csak nem értesz hozzá és azért mosolyogsz rajta?
 • B0nFire
  #24
  Tévedés ne essék, a jogdíjakból a legkevesebbet a szerző kapja. A menedzser és a kiadó is lefölözi a nagy gubákat. Meg is lehet nézni a végeredményt. Szinte nincs zenekar, aki ne önmagát menedzselné, és nincs lemez a piacon, amire ne az lenne ráírva, hogy szerzői kiadás. Vagyis, ha a zenésznek van pénze, akkor csinál egy lemezt, majd úgy értékesíti, ahogy tudja. Csak van egy csomó ember, vérszívó piócák, és tolvajok hada, aki kilopja a féllábú ember alól a mankót is.

  Egyszer felvettünk egy lemezt, két és fél hónapig bütyköltünk a stúdióba; belekerült kábé másfél misibe, - ezért a pénzért néha betonozni is kellett -, el a nyomdába a borítóért, lemez festés, Artisjus-matircázás, anyámkínja, és mikor minden megvolt, az egész cuccot le lehetett tölteni a torrentről!!! Kíváncsiságból kerestem rá, és megtaláltam. No, mit gondoltok, hogy a master honnan a picsából került fel a netre? Egyenesen a stúdióból. Gondolom, a hangmérnöknek tetszett, és úgy gondolta, segít terjeszteni. Azért a nagy dohányt előbb még legombolta rólunk ő is. Már csak azért nem pereltünk, mert arra már tényleg nem futotta; egyébként pedig a képünkbe röhögött, hogy bizonyítsuk rá, ha tudjuk, neki meg jó ügyvédje van. Szevasz!

  Akkor elhatároztam, hogy többet a büdös életben nem csinálok lemezt. Aki majd kíváncsi lesz, az el fog jönni a koncertre, megfizeti a beugrót, és hallgathatja a zenét. Úgyhogy jó lenne, ha a jogvédők tényleg akkor hallatnák a hangjukat, amikor szükség lenne rájuk. Ez totál olyan, mint amikor egy szakszervezet hirdet sztrájkot, amiben a dolgozók kötelesek részt venni, mert ha nem, akkor szankcionálják. Nem fordítva kéne az ilyesmiknek működni?

  Egyébként meg kurva kíváncsi lennék rá, hogy most miért pont a multifunkciós készülékeket pécézték ki maguknak? Ha külön van egy szkennerem, meg nyomtatóm, és azokkal dolgozom, nem sértek jogot, vagy mi?
 • cateran
  #23
  De természetesen..hát hogyne igazitanák....a mesében....elméletileg! igazad lehet..gyakorlatilag meg menj ki a való életbe...
 • Gascan #22
  Fogalmam sincs ki mosolyog az ilyenen... Miért, egyébként te hogy gondolod? Úgy gondolod talán hogy nem igazitják a kereskedők az árfolyammal az áraikat?

 • lammaer
  #21
  "és szerintem, ha emelték azokat az árakat amiről beszélsz az egészen biztos azért van, mert korábban meg buktak az árfolyamon"

  Na ezen csodalkoznek, ha buknanak zartak volna befele mind.

  Masfelol, maradjunk egy jogdijazott termeknel: CD/DVD. Raraktak a jogdijat. Olcsobb lett? Nem. Meg most is irdatlan araik vannak a matrica miatt, amikor tudjuk mibe kerul maga az adathordozo.
  Pont ez fog tortenni a printerekkel/scannerekkel amire ranyomjak a jogdijat: nem fogjak csokkenteni a hardware gyartok az arakat, csak azert hogy szegeny x orszagbeli vevo ne erezze meg a jogdijat amit az orszag vezetese rarak.
 • mármindfoglalt
  #20
  És az üres CD-k után fizetett jogdíj kinek folyik be? Mert azt kétleném, hogy például a CD-ket kiadó művészek, együttesek abból egy fillért is látnának. Nem is lehetne ésszerűen szétosztani közöttük. Az ilyen híradásokban kivétel nélkül mindig elhallgatják, hogy hova folynak be a jogdíjak. Gondolom van erre egy hivatal, ami a bejövő bevételből jóltart néhány hivatalnokot és kész. És ami a legrosszabb, hogy bár a művészeknek ettől semmivel nem lesz jobb, az emberek mégis joggal érezhetik úgy, hogy akkor most már nyugodtan másolhatnak CD-ket, hiszen már ki is fizették utána a jogdíjat. Ez egyszerűen undorító.
 • cateran
  #19
  "szerintem, ha emelték azokat az árakat amiről beszélsz az egészen biztos azért van, mert korábban meg buktak az árfolyamon.."
  ahh imadom az sg-t...csak feljovok,elolvasok par commentet es mosollyal,nevetessel indul a napom:)
 • Gascan #18
  Ezt még kiegésziteném azzal, hogy vannak mindenféle kockázatcsökkentő módszerek az árfolyamingadozások kivédésére, opciós utalványok stb. - ez arról szól, hogy te megegyezel az üzletfeleddel, hogy milyen árfolyamon veszed majd tőle át a valutát, befizeted az opciós dijat előre.. majd ha esedékes és megéri a megegyezett árfolyamon lehivni az opciódat akkor megteszed, ha nem akkor buktad az opciós letétet. De ez még mindig kifizetődőbb lehet mint kitenni magad az árfolyamingadozásoknak...
 • Gascan #17
  Én meg ezzel az állitásoddál védeném meg a nagy, kiskert... ők vannak kitéve leginkább az áringadozásoknak és szerintem, ha emelték azokat az árakat amiről beszélsz az egészen biztos azért van, mert korábban meg buktak az árfolyamon.. - ezt egy kiegyenlitő folyamatként is fel lehet fogni.

  Másfelől ha nem igy történne, akkor 100 üzletből miért emelné mind a 100 ha tudja, hogy alacsonyabb árral többet tud értékesiteni?

 • Gascan #16
  Ezt nem értem.. lemaradtam az elejéről... a jogdijból bejövő pénz kinek a kasszájába folyik be és miért jó ez ???
 • lammaer
  #15
  Nem kene sztem ennyire magas lovon ulni, csak azert mert az egyetemen/foiskolan jartal kozgazdasagtan orara....

  Az IT hardvereknel minden arnovelo tenyezot be szoktak tolni a vevok arcaba - ha nem a gyarto, akkor a nagyker, ha nem a nagyker, akkor a kisker. Nezd meg pl mit muvelt az osszes kisker a dollararfolyam ingadozaskor - hiaba volt benn a raktarukban a cucc mar ket honapja (tehat ezeke beszerzesi arat nem erintette a forint gyengulese), adtak azt is naponta kalkulalt emelt aron.
  Ugyanez volt afacsokkenesnel - azt is benyelte valaki.

  Egy dolog amit az elmeleti nagyokosok leirnak a konyveikben, es egy masik az ami idehaza zajlik.
 • benczurzs
  #14
  Úgy érzem, te se jártál semmiféle gazdasági képzésre.
  "Ha adó van egy terméken, akkor az drágább, mintha nem lenne"
  Kicsit gondolkozz el ezen, és a rugalmas, illetve a rugalmatlan kereslet kínálati viszonyokon.
  Tehát az egyik esetben a fogyasztón csattan az adó (általában csak itt veszi észre az ember, hogy jééé adónövekedés volt)
  Míg a másik keresleti viszonynál a termelő / kereskedő kénytelen lenyelni az adót, mert nem drágíthatja a piacon a termékét a fogyasztók fele. (Ekkor a legtöbb ember észre se veszi a több tucat törvénymódosítást, kiegészítést, paragrafusokat ... mert nem látja közvetlenül a piacon a hatását. Max a cég nyeresége csökken.)
  Az a legjobb, itt az SG fórumon, de máshol is, hogy a gazdasághoz mindenki ért,
  de már egy minimális gazdasági összefüggés levezetésénél elcsúsznak :(

  Félreértés végett, a törvénnyel én se értek egyet.
 • hiftu
  #13
  Erről csak egy 4 betüs angol szó jut f-el kezdődik és uck-val végződik.
  Méghogy nyomtatóval jogsértés...
  Ez annyira ügyefogyott, mintha ragadozókat akarnának megbirságolni, ha védett növényevőt zsákmányol.
 • Darth Sith
  #12
  megkenték azokat akiket kell, ennyi
 • Doktor Kotász
  #11
  Ha mutatnak 5 embert ebben az országban, aki torrentről leszedte a Csendes Dont, és kinyomtatta, hogy az esti lefekvés előtt egy kis olvasással töltse az időt, akkor azt mondom, hogy értem, hogy mi a jogdíj lényege...

  De így?????

  Ezt mégis hogy a faszba sikerült nekik keresztülverni akármelyik ország törvényhozásán????
 • Roli
  #10
  90%-ban saját szellemi termékeimet nyomtatom ki ( fényképek egyéb irományok ), akkor kérem a jussom!
 • rumkola
  #9
  öltönyös nyakkendősök

  az emberiség rákfenéje
 • Darth Sith
  #8
  azért ez a pofátlanság csúcsa...
 • JTBM
  #7
  Szemenszedett hazugság. Ha adó van egy terméken, akkor az drágább, mintha nem lenne. Ezen nincs mit magyarázni.
 • Sliders
  #6
  mekkora csicskák ezek a jogvédőnek titulált kis senkiházi gyerekszobától mentes szarrágok. Jól van ez kell, akkor majd én sem fogok eredetibe vásárolni. Jóhiszeműen megvettem egy játékot és csak 4x telepíthetem. Nálam ez volt az utolsó csepp a pohárban. De hogy még nyomtatókra is, innentől csak azért sem fogok vásárolni. Kapják be mind.

  Ez van, ők akarták, akkor kapják be.
 • qwas
  #5
  Nemsokara jogdij lesz a futyulesre is. Nehogy mar azt futyuressz amit akarsz te budos tolvaj. Aki tud futyulni fizessen.
 • Pintyőke
  #4
  Nem is tudom mikor volt az, hogy en egyaltalan jog vedett dolgot masoltam vagy nyomtattam volna. Akkor engem miert koteleznek jogdij kifizetesere??? Sajat dolgaimat szoktam nyomtatni es azok nem mas forrasbol szarmaznak! Akkor ha en bemegyek a jogvedokhoz, visszaigenyelhetem ezt a penzt? Ez mar siralmas amit csinalnak.
 • B0nFire
  #3
  Szívemből szóltál. Már megint azok a fránya jogvédők, ugye? Nem lehet ingyér multifunkciós készülékem, mert még netán lemezborítót találok vele szkennelni, meg nyomtatni. Csak bele kéne gondolni, hogy ha már egyszer kifizettem egy ilyen kütyüt, annak az ára tartalmazza az ilyen szarságokat is. Mellesleg a papír és a tinta sincs ingyen.

  Ennyi erővel be is tilthatnák, mondván, hogy az ilyen készülékkel pénzt is lehet hamisítani, tehát aki ilyet vesz, az potenciális bűnöző, meg az is, aki ilyet forgalmaz, meg aki egyáltalán feltalálta. Röhögném, ha nem bosszantana fel az ilyen hülyeség.
 • feamatar
  #2
  a lófaszt ki nem találnak már!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  hihetetlen mik vannak. felháborít, teljesen
 • vajon kiki
  #1
  nyomtatókra kivetett jogdíj