Napi Online

Hatékonyabb szénerőművet tervez a Siemens

A világ leghatékonyabb széntüzelésű erőművének tervein dolgoznak a Siemens mérnökei.

A fejlesztés a kulcsfontosságú komponensekre koncentrál, amelyekkel az erőmű 700 °C gőzhőmérséklettel működik majd és hatásfoka legalább 50 százalékos lesz. A várhatóan 2014-ben szolgálatba álló létesítmény szén-dioxid-kibocsátása a tervek szerint 40 százalékkal lesz kevesebb a jelenlegi nemzetközi átlagértéknél, amellett, hogy 40 százalékkal kevesebb szenet használ fel egységnyi kimenő teljesítményhez.

A mai széntüzelésű erőművek világszerte átlagosan 30 százalékos hatásfokúak, és mintegy 1100 grammnyi szén-dioxidot bocsátanak ki egy kilowattóra megtermelt energiára számítva. Németországban az átlagos hatásfok ennél valamivel magasabb, 38 százalék, a csúcsérték pedig 46 százalék. Ha a világ valamennyi erőművének hatásfokát sikerülne egyszázalékkal növelni, a légkört terhelő szén-dioxid mennyisége évi 260 millió tonnával lehetne kevesebb.

A Siemens fosszilisenergiatermelés divíziója - engineering, gyártó és áramszolgáltató cégek konzorciumával együttműködve - a jelenlegi rekord megdöntésére törekszik, 50 százalékra emelve a hatásfokot, illetve 669 gramm/kilowattórára leszorítva a szén-dioxid-kibocsátást. Ehhez a turbina mai, legfeljebb 600 °C-os hőfokát 700 °C-ra kellene emelni, a gőznyomást pedig 285 barról 350 barra fokozni, ám ehhez új anyagokra van szükség a turbinában.

A kutatások a Ruhr-vidéki Mülheim anyaglaboratóriumban nikkelalapú ötvözetekkel folynak. A nagy szilárdságú fémek - mint a nikkel és a króm, kevés vassal keverve - a turbinát ellenállóvá teszik a magas hőmérséklettel szemben, és lehetővé válik a legalább 25 éves elvárt élettartam is. Az E.On áramszolgáltató 2014-re szeretne egy ilyen rekord hatásfokú erőművet üzembe állítani Wilhelmshavenben, ahol a rendelkezésre álló tengervíz segítségével hatékonyabb hűtőrendszert lehet kialakítani, ami alapvető az erőmű minél magasabb hatásfokának elérése érdekében.

A világ legnagyobb offshore szélparkja (140 szélturbinával és 500 megawatt összteljesítménnyel) az angliai Suffolk grófság partjától 25 kilométerre, az Északi-tengerben létesül. A Siemens által gyártott szélerőművek telepítését két fázisban, 2011-re kell befejezni. Az úgynevezett Greater Gabbard projekt esetében a feladat megoldásához többek között két platformot építenek a tengerben, amelyeken egy-egy alállomást helyeznek el. Ezek koncentrálják majd a szélturbinák termelte áramot és továbbítják - tengeri kábeleken - a parti hálózatbetápláló pontra. A projekt értéke 64 millió euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Inkabb fejlessze tovabb a golyohalmos rektort..
  • Dark Angel 666 #1
    Nekem hatékonyabb lovaskocsi kellene